Rijtest en video: Range Rover Evoque SD4

Auteur: , 98 Reacties

De "Barbie-jeep", die bijnaam had de Evoque meteen opgeplakt gekregen. Dat roept associaties op met zuurstokroze Vitara's met hoogblonde chauffeuses, maar daarmee doe ik de Evoque wel tekort. De Evoque is iets stoerder dan dat.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Range Rover is met vlag en wimpel geslaagd om de Evoque een uniek uiterlijk mee te geven. En dat terwijl het “verkleinen” van de design-taal van grotere modellen bepaald geen sinecure is. Denk aan de Jaguar X-type, met recht een baby-Jag, maar niet veel kopers werden er enthousiast van. Of aan de GLK, de baby-G van Mercedes-Benz, in de USA is deze nog redelijk succesvol, maar de Europese (en zeker de Nederlandse) kopers lopen de deur van de dealer er niet voor plat.

Range Rover Evoque SD4

De Evoque is niet simpelweg een gekrompen Range Rover Voque of Sport, maar heeft duidelijk een eigen stijl. Of dat echt met voorbedachte rade zo is gedaan, valt te bezien want de Evoque maakte eerst zijn opwachting als kleine Landrover met de naam LRX Concept tijdens de motorshow van Detroit in januari 2008. Destijds was Land Rover heel trots op de styling: “LRX has unmistakable Land Rover design”. Maar nu mogen we er aan wennen dat er toch echt de tekst Range Rover op de neus geplakt is. Het zijn van die details waar je je verder maar niet al te druk over moet maken.

Range Rover Evoque SD4

Of we het beestje de naam Land Rover LRX of Range Rover Evoque geven, maakt voor het uiterlijk ook niet uit. Stoer is ie, hoewel de vijfdeurs Evoque al minder spannend is qua styling. Nog belangrijker is de vraag hoe houdbaar de styling is. Na de eerste “schok” komt een periode van gewenning en het ene ontwerp (MINI) kan daar beter tegen dan het andere (New Beetle). Tijd zal leren in welke categorie de Evoque valt, maar voor het eerste verkoopsucces zal dat niet uitmaken. Het orderboek voor de Evoque is al prettig gevuld, zelfs voordat klanten überhaupt een meter hebben kunnen rijden.

Aan de elektronische systemen, motoren en andere details is te zien dat Range Rover vroeger Ford als eigenaar heeft gehad. De motoren hebben hun origine in de stal van Ford, sommige veiligheidssystemen hebben een duidelijke Volvo signatuur (die ooit ook onderdeel van Ford uitmaakte) en de uit de middenconsole omhoog komende Drive Selector is overgenomen van Jaguar. Niet dat het iets uitmaakt voor de kopers, want de Evoque is geen Frankenstein mobiel geworden die overduidelijk uit meerdere andere auto’s is samengesteld.

Range Rover Evoque SD4

Na alle fijne woorden over de Evoque wordt het tijd om de pot met zuur te voorschijn te halen. Ook het navigatiesysteem komt uit de Jaguar stal en zelden wil ik het woord draak gebruiken, maar in dit geval is het van toepassing. Het is een draak van een systeem. Zo dat is eruit. In theorie zou een touchscreen interface prima moeten kunnen werken en zelfs voordelen bieden ten opzichte van een systeem met alleen maar knoppen. Apple doet het tenslotte ook met een paar niet onsuccesvolle devices. In de Evoque werkt het echter niet en dat begint al met de plaatsing van het systeem. Het scherm is licht naar voren gekanteld, waarmee ik er precies niet bij kan zonder ver uit de stoel te komen. De bediening is ook nog eens omslachtig, met keuzes en bevestigings-schermen waar je juist snel (bijvoorbeeld) een bestemming wil invoeren. En dan de steeds terugkomende popup bij uitzoomen dat POI’s (Point Of Interest) boven een bepaalde schaal niet getoond worden. Of je een bepaalde kleurstelling van een user interface prettig vindt is smaak en tijdsgebonden, hoewel ik me geen tijdperk kan herinneren dat deze kleuren op het scherm ooit hip waren.

Range Rover Evoque SD4

Over de “echte” Range Rover slaan de heren zich op de borst dat er alleen maar V8 motoren in leverbaar zijn, maar voor de Evoque is dat precies andersom. Onder het bevallige motorkapje zijn (voorlopig?) louter vierpitters te vinden. De keuze is ook niet heel uitgebreid, er valt te kiezen uit twee diesels en slechts één benzinemotor. De benzine-drinker is een blok wat in (licht gewijzigde vorm) ook bij Ford en Volvo wordt gebruikt. De tweeliter turbo levert een gezonde 240 pk wat voldoende lijkt voor een mini-SUV als de Evoque.

Range Rover Evoque SD4

De diesels zijn een stuk minder krachtig in topvermogen, maar leveren uiteraard wel meer koppel. De absolute instapdiesel is de eD4 die 150 pk uit een 2.2 liter grote viercilinder peurt, deze Evoque is alleen met voorwielaandrijving leverbaar. De rest van de Evoques heeft standaard vierwielaandrijving, zoals ook de TD4 die hetzelfde vermogen van 150 pk levert. De eD4 is echter zuiniger (en goedkoper) en stoot 129 gram CO2 per km uit. Range Rover heeft de RDW bovendien zo ver gekregen dat de eD4 als coupe (de driedeurs) of stationwagon (de vijfdeurs) is gehomologeerd. Niet iedere zakelijke rijder mag van de baas immers een terreinwagen rijden en dat wordt daarmee mooi omzeilt.

De testauto was de 190 pk en 420 Nm sterke SD4. Die waarden zijn indrukwekkend genoeg, maar de Evoque wordt er niet “lightning fast” mee. Met handbak duurt de sprint naar de 100 precies 10 seconden, maar de versie met automatisch versnellingsbak doet er 8,5 seconden over. In de praktijk betrapte ik mezelf er op relatief veel volgas te rijden, toch een teken dat de vermogensreserves net aan zijn. Dat is overigens vooral zo op hogere snelheid, om even lekker je rijbewijs kwijt te raken (170+). In die zin zou een nog sterkere diesel, bijvoorbeeld de 3.0 V6 uit de Sport, geen geheel overbodige luxe zijn.

Range Rover Evoque SD4

Het rijgedrag is verbluffend goed, het lijkt bijna een kleine hothatch. Insturen, grip, alles is dik in orde. En Range Rover heeft ook nog het comfort op peil weten te houden, zowel met standaard onderstel en al helemaal met het optionele adaptieve onderstel MagneRide. Dat de Evoque fijn stuurt lijkt deels het resultaat van het feit dat de Evoque minder hoog op zijn poten staat dan het lijkt. Daarmee kon het zwaartepunt lekker laag blijven en dat doet wonderen voor het weggedrag.
De scherpe styling en de relatief lage carrosserie hebben echter wel een keerzijde. Heel ruim is de Evoque binnenin niet. Waar je bij andere softroaders makkelijk kuddes passagiers en hun hele huisraad meeneemt, moet je de Evoque meer zien als een gaaf gelijnde coupe met dito ruimte. En de mogelijkheid om te offroaden mocht je niet kiezen voor 19” of 20” lichtmetaal, maar dit geheel terzijde. We hebben de Evoque niet (echt) offroad geprobeerd, dus een oordeel over de ook, vrij irrelevante, modderploeter-capaciteiten laat ik verder achterwege. Mocht je naast dol op barbiejeeps ook dol op Zweeds design zijn, trek dan de kofferbak van de Evoque open en bepaal voor je zelf of je weg komt met de ruimte die Range Rovers benjamin biedt.

Range Rover Evoque SD4

Met een vanafprijs van 42.900 euro in Nederland, valt de Evoque eD4 mooi in de prijsrange van de instap BMW X1 en Mercedes-Benz GLK. De beide Duitsers zijn echter veel minder chique en het woord “mooi” is niet wat de meeste mensen gebruiken om de looks te omschrijven. Voor de schoonheid van de Evoque kunnen er nog twee kanttekeningen worden gemaakt: ten eerste de al eerder aangehaalde vraag of de looks lang houdbaar zullen blijken. Ten tweede de vraag hoe de Evoque smoelt als instapper met standaard 17” lichtmetaal en zonder al die goodies. Maar goed, die laatste vraag geldt voor zo’n beetje iedere auto, hoewel de styling bij de Evoque wellicht wat meer relevant is.

De Evoque is wel lekker naar eigen smaak aan te kleden. Zo zijn er drie uitrustingsniveau’s: Pure (minder opsmuk), Prestige (ultieme Range Rover luxe) en Dynamic (sportiever). Daarnaast kan er nog worden gekozen uit 12 carrosserie kleuren, 3 verschillende contrasterende kleuren voor het dak en diverse lichtmetalo’s in maten van 17 tot en met 20 inch. De verdere optielijst is al net zo uitgebreid als bij dikkere Range Rovers, een kleine greep: dual view voor het navigatiesysteem zodat de passagiers film kunnen kijken en de bestuurder de navigatie instructies ziet, automatisch parkeersysteem, elektrisch bedienbare achterklep, adaptief onderstel, diverse bekledingen voor het interieur, verwarmbare stoelen en stuurwiel. De testauto had heel veel aan boord en daarmee schoot de prijs door naar de verkeerde kant van 80 mille. En voor dat geld heb je ook al een Range Rover Sport. Filmpje!