In wat voor auto’s rijden koningen en andere royals?

Auteur: , 69 Reacties

Recent keken we al eens naar de auto's van het Nederlandse Koninklijk Huis, maar er zijn natuurlijk veel meer royals in de wereld. En die hebben over het algemeen wat leukere vierwielers in de Koninklijke garage staan dan Beatrix en haar familie. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende sjeiks en sultans die er zijn.

Als je van koninklijken bloede bent kan je niet zomaar in de eerste de beste auto stappen. Dan verdien je iets bijzonders. Daarom hebben we speciaal voor jullie op een rijtje gezet in wat voor auto’s de diverse koningen, koninginnen, prinsen, prinsessen en sultans van deze wereld rijden.

België
De Belgische Koning Albert II wordt vervoerd in een BMW 7 Serie met als kenteken: “1”. Op die manier kan er in elk geval geen verwarring ontstaan over wie de meest belangrijke persoon van het land is. De voorganger van Albert (Boudewijn) had ooit een Aston Martin DB2/4 die recent bij een veiling maar liefst €333.500 opleverde.

Aston Martin DB2/4 Sports Saloon

Het meeste automotive nieuws uit België is echter afkomstig van Prins Laurent. Dit enfant terrible houdt van snelle auto’s en zou het liefst zien dat er een speciaal rijbewijs komt voor mensen met een snelle auto. Ironisch is dat hij onlangs zijn eigen rijbewijs moest inleveren

Ook beschikt het Belgische Koninklijk Huis nog over een aantal ceremoniewagens in cabriovorm; een Mercedes 600 en twee Lincolns. Tevens zijn er nog enkele tientallen officiële wagens (Mercedes en BMW) voor de dagelijkse verplaatsingen van de koning en zijn gevolg.

Brunei
De enorme autoverzameling van duizenden auto’s van de Sultan van Brunei is uiteraard bij iedereen bekend. Mensen weten echter vaak niet dat de Sultan eind jaren ’90 al gestopt is met het ‘actief’ uitbreiden van zijn collectie. De beste man koopt dus niet meer alles op wat los en vast zit. De officiële staatsauto is op dit moment een Rolls-Royce Phantom VI Landaulette uit 1991.

De volledige lijst met auto’s die hij (ooit) had kan je HIER zien. Hieronder een paar bijzondere auto’s uit de collectie.

Auto's van de Sultan van Brunei

In de jaren ’80 en ’90 liet de Sultan zoveel bijzondere Bentley’s en Rolls-Royces bouwen dat bijna de helft van de productie zijn kant op ging! In zijn eentje zorgde hij er voor dat die merken bleven bestaan en dat coachbuilders zoals Pininfarina een dik belegde boterham konden verdienen.

Rolls-Royce Sultan Brunei

Denemarken
Koningin Margrethe II van Denemarken heeft een Rolls-Royce Silver Wraith 7-zitter uit 1958 tot haar beschikking. Deze auto heeft de bijnaam “Store Krone” (grote kroon). De auto heeft als chassisnummer “LGLW 25 body no. 10181” en de auto die daarvoor gebouwd was (LGLW 24) was bestemd voor Koningin Juliana. Die auto is ook gebruikt bij het huwelijk van Wim-Lex en Maxima. Verder heeft het Deense koninklijk huis ook de beschikking over enkele Daimler DS420 limo’s, een Bentley Arnage en een Lexus LS600h.

Rolls-Royce Silver Wraith Store Krone

Groot Brittannië
Voor de Britse koningin Elizabeth II heeft Bentley een speciale auto ontworpen. Deze Bentley State Limousine werd in 2002 onthuld. In totaal heeft Bentley twee exemplaren gebouwd en de 6.75 liter V8 die onder de motorkap ligt loopt op biobrandstof.

Voordat de Bentley State Limousine in gebruik werd genomen was een Rolls-Royce Phantom VI Mulliner Park Ward Limousine uit 1978 de officiële staatsauto. Deze ‘Silver Jubilee Car’ werd onlangs nog besmeurd met verf en er werd een raampje gebroken, maar bij het huwelijk van prins William en Kate was daar niks meer van te zien en werd de auto gebruikt om Kate naar het huwelijk te vervoeren.

Rolls-Royce Phantom VI Mulliner Park Ward

Privé rijdt Queen Elizabeth II meestal in een Jaguar XJ en soms in een Range Rover. Enkele jaren geleden stond een oude Daimler V8 LWB van haar te koop. Van Prins Charles weten we dat hij een Aston Martin DB6 Volante heeft die op wijn rijdt en zijn Audi, Jaguar en Land Rover rijden op oud bakvet. Die DB6 Volante dook overigens ook nog op bij het huwelijk van William en Kate. Al vergat William wel de handrem.

JU5T WED

Oh ja, het Britse Koningshuis krijgt ook nog eens 60% korting op nieuwe Audi’s.

Japan
De Japanse keizer Akihito laat zich sinds 2006 vervoeren in deze speciaal voor hem ontworpen Toyota Century Royal met een dikke 5.0 V12 met 280 pk onder de motorkap. En er zit geen flintertje hybridetechniek in! In eerste instantie had het Japanse hof 5 exemplaren besteld, maar gezien de enorm hoge prijs van $500.000 hebben ze het uiteindelijk maar bij 4 exemplaren gelaten. In het interieur tref je geen lederen bekleding aan, maar stoelen die met wol zijn bekleed en de hemel is bedekt met rijstpapier. De voorstoelen zijn overigens wel met leer bekleed.

De auto is 6,15 meter lang en weegt iets meer dan 2.900 kilo. De basis wordt gevormd door de Toyota Century. Voordat de keizer Toyota reed had hij van 1966 tot en met 2006 de beschikking over twee Nissans Prince Royal.

Toyota Century Royal

Marokko
Als we het over koninklijke petrolheads hebben dan mag koning Mohammed VI van Marokko niet ontbreken. Zijn officiële staatsauto is een Mercedes 600 Pullman en als hij naar wat onherbergzamer gebied moet dan pakt hij een Range Rover. Privé heeft de koning ook nog een Aston Martin DB7 die hij naar Engeland laat overvliegen voor onderhoud.

Koning Mohammed V was overigens ooit de trotse bezitter van deze DeSoto Adventurer II Coupe uit 1954 waar slechts 1 exemplaar van gebouwd is.

DeSoto Adventurer II Coupe (1954) van Koning Mohammed V

Monaco
Prins Albert II van Monaco is helemaal in de ban van groen & hybride, het zal je dan ook niet verbazen dat zijn staatsauto een Lexus LS600h is. Voor zijn huwelijk met Carlene Wittstock werd er zelfs een speciale Lexus LS600h Landaulet gebouwd. Daarnaast heeft hij ook nog de beschikking over een Toyota Prius en een Lexus RX400h.

Noorwegen
De Lexus LS600h is blijkbaar erg populair bij mensen met blauw bloed, want ook de Noorse koning Harald V laat zich vervoeren in zo’n CO2-vriendelijke limo.

Oman
Sultan Qaboos bin Said Al Said van Oman heeft ook een wagenpark waar menig persoon stinkend jaloers op zal zijn. Zo schijnt hij onder andere het volgende te bezitten: 2x Mercedes S600 Pullman uit 2007 (bordeauxrood), 4x Mercedes S600 Pullman uit 2003 (rood), 4x Maybach 62, meerdere Rolls-Royces, Lamborghini’s, Ferrari’s en Aston Martins. En om het af te ronden meer dan 20 Mercedessen en zo’n 10 BMW’s. Oh ja, hij heeft ook nog een bordeauxrode Koenigsegg Agera R!

Mercedes S600 Pullman Guard Oman

Toen Koningin Beatrix onlangs op bezoek was in Oman mocht ze ook even plaatsnemen in zo’n lekker opzichtige bordeauxrode S600 Pullman.

Rode S600 Pullman Guard

Qatar
Uiteraard mag de Al-Thani familie uit Qatar niet ontbreken in deze lijst. Hamad bin Khalifa Al Thani is de huidige Emir van het oliestaatje en zijn familie staat erom bekend dat ze een hele grote voorliefde hebben voor snelle, dure en exclusieve auto’s. Zo worden ze elke zomer in Londen en Zuid-Europa gespot met hun Murcielago, Aventador, Koenigsegg CCX-R, Pagani Zonda, Ferrari’s en vele andere dure auto’s. Sjeik Hamad bin Khalifa Al Thani schijnt in Qatar zelf gebruik te maken van een Mercedes S600 Guard. Overigens is dat geen Pullman, maar een ‘gewoon’ kort model.

Mercedes S600 Guard, Al-Thani

Spanje
De Spaanse Koninklijke familie bezit een van de grootste autoverzamelingen van heel Spanje. Voor regulier officieel vervoer worden over het algemeen Mercedes S600’s ingezet, maar voor speciale gelegenheden hebben ze ook iets leuks in de garage staan. Zo beschikt de Spaanse Koninklijke familie namelijk over maar liefst drie zeer exclusieve Rolls-Royce Phantom IV’s. Een exemplaar is een Landaulette en de andere twee zijn ‘normale’ uitvoeringen. Die auto’s zijn destijds besteld door generalísimo Francisco Franco. In totaal bestaan er slechts 18 exemplaren van de Phantom IV en die zijn alleen verkocht aan staatshoofden en koningshuizen.

Rolls-Royce Phantom IV Mulliner Cabriolet (1954) - Spaans Koninklijk Huis

Koning Juan Carlos I staat overigens bekend als een echte autoliefhebber. Zo werd zijn eigen dikke Audi RS6 al eens gespot:

Audi RS6 Sedan - Koning Juan Carlos I

In 2006 ontving de koning ook nog de sleutels van een speciaal voor hem samengestelde Maybach 57S. De sleutels van deze “Côte d’Azur” blauw gespoten Maybach ontving hij van niemand minder dan Dieter Zetsche en de overhandiging vond plaats op het “Circuit de Catalunya,” waar gelijk even een proefritje werd gemaakt. Het interieur is opgeleukt met zilveren ornamenten die speciaal voor de koning zijn ontworpen.

Zweden
Koning Carl Gustaf van Zweden rijdt niet in een Saab, maar wel in een door carrosseriebouwer Nilsson verlengde Volvo S80. Daarnaast heeft hij in zijn eigen garage ook nog het nodige leuke speelgoed staan. Denk daarbij aan een Porsche’s 911, Volvo PV444, Ferrari 456M GT en een originele AC Cobra. Ook werd hij jaren geleden gespot op een Zweeds circuit met een BMW M3 CSL.

Koning Carl XVI Gustaf in een BMW M3 CSL

Toen in 2010 de kroonprinses van Zweden trouwde werd ook nog eens duidelijk hoe hecht de banden zijn tussen Volvo en het Zweedse koningshuis, want er werden maar liefst 85 witte Volvo V70’s en S80’s ingezet.

Uiteraard zijn dit nog lang niet alle koninklijke families ter wereld, maar het geeft een goed beeld. Opvallend is dat we vooral heel veel Mercedessen tegenkomen (al dan niet in Pullman uitvoering) en dat naast oude Rolls-Royces ook de Lexus LS600h relatief populair is. Meer artikelen met dit thema zullen zeker volgen.

Ben je op zoek naar de auto’s van presidenten en wereldleiders? Klik dan HIER!