Aston Martin DB4 GT Zagato verkocht voor €1,5 mln [updated]

Auteur: , 20 Reacties

Nu denk je wellicht: 'leuk, weer een klassieker die voor veel geld van eigenaar verwisselt', maar met deze Aston Martin is iets bijzonders aan de hand: hij is namelijk helemaal niet zo oud als je zou denken.

De originele koets van de DB4 dateert alweer van eind jaren ’50. In 1959 werd de GT geïntroduceerd, een krachtigere versie van de DB4. De 3,7 liter zes-in-lijn leverde hier 306 pk, een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de 243 standaard-pk’s. Coachbuilder Zagato zag een mooi project in de DB4 GT, en maakte begin jaren ’60 zijn eigen versie. Hiervan werden er 23 gepland, maar door gebrek aan vraag slechts 19 gebouwd.

Eind jaren ’80 was de DB4 GTZ inmiddels een gewild verzamelobject geworden, en dus kwam het management op het idee om de resterende 4 exemplaren alsnog te bouwen, zij het met verbeterde specs. Onder de klassieke body kreeg de Aston Martin meer ‘grunt’: er kwam een 4,2 liter motor in te liggen met 356 pk, en uiteraard kregen nog meer onderdelen een ‘overhaul’. De vier DB4 GTZ’s die hier uit kwamen rollen kregen de naam ‘Aston Martin DB4GT Zagato Sanction II’.

Een van deze Sanction II’s stond al even te koop op mobile.de (mirror), hier werden we in april door gerard 1710 via de tips op gewezen. De vraagprijs was een vorstelijke 3,97 mln euro. Voor dit bedrag werd de auto natuurlijk niet verkocht, en dus ging hij eerder deze week bij Bonhams onder de hamer, als onderdeel van een Aston Martin Works sale.

De waarde werd geschat op een wat realistischer 1,5 tot 1,85 miljoen euro (1,2 – 1,5 mln GBP), en uiteindelijk kwam er een bod van 1,5 miljoen uit rollen. Hiermee heeft de eigenaar een Aston Martin met een klassieke koets, maar tegelijkertijd een moderner rijgedrag, bovendien allemaal officieel en niet door een derde persoon in elkaar geknutseld. Like?

Met dank aan Asing voor de tip!

UPDATE: Het lijkt er op dat de DB4 GTZ op mobile één van de andere drie exemplaren is? De dahboards lijken niet overeen te komen. In dat geval blijft die advertentie staan, maar adviseer ik de verkoper wwel wat te zakken met zijn prijs.