Audi RS4 Avant: Rijtest en video

Auteur: , 128 Reacties

De auto die het allemaal doet. Tripjes met het hele gezin, het transporteren van een hele roedel honden naar het strand, grote inkopen bij je favoriete woonwarenhuis en een paar snelle rondes op de Nurburgring. Alles kan.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

De RS4 is de sportauto met de hoogste WAF (Wife Acceptance Factor), want het is een Audi en nog belangrijker: het is een station, of nee pardon een Avant. Net als bij de reguliere A4 Avants is er bagageruimte genoeg en kan de achterbank plat, waarbij er een laadruimte van 1430 liter ontstaat. Mocht je nog meer mee willen nemen, dan wordt het tijd om een verhuizer te gaan bellen. Sinds Audi in 1994 de RS2 op de markt bracht, is Audi ook het enige merk waar de snelle stations aanmerkelijk beter verkopen dan de sedans, terwijl dat bij BMW en Mercedes precies andersom is.

Audi RS4

Laatste der Mohikanen
In het vooronder is een type motorblok aan het werk waar we langzaam afscheid van aan het nemen zijn. Voor de S4 (&S5) stapte Audi al over op drukvulling, maar deze generatie RS4 en RS5 mag het nog doen met een heerlijke atmosferische V8. Uit een relatief bescheiden 4,2 liter inhoud wordt maar liefst 450 pk gehaald en dàt kan maar op één manier, een manier waar we heel erg fan van zijn. Toeren maken, veel toeren maken zelfs. De toerenbegrenzer maakt er pas bij 8500 tpm een eind aan en het maximum vermogen wordt vlak daarvoor bij 8250 tpm gehaald. Het maximum koppel wordt bereikt tussen 4000 en 6000 omwentelingen. Vergeleken bij al die gedownsizede turbo-motoren is dat vrij laat, maar zorgen maken over de prestaties onderin het toerengebied is om twee redenen volledig onnodig.

Audi RS4

Audi RS4

Ten eerste is dit nog steeds een relatief compacte auto met een dik vier liter grote V8, echt laf kan dat nooit worden. Ten tweede is de RS4 altijd met zeventraps DSG-bak uitgerust en die is erg enthousiast om de toeren hoog te houden. Op de snelweg cruist de RS4 wegens efficiency natuurlijk in de hoogste (zevende) versnelling, maar dankzij het mechanisme met twee koppelingen kan de bak altijd een andere versnelling met even nummer paraat houden. Auf der Autobahn doet de RS4 precies wat leuk is: naadloos en razendsnel terugschakelen naar versnelling vier zodra er snelheid gewenst is.

Audi RS4

Met de absolute prestaties is ook al niets mis: de sprint naar de 100 doet de RS4 in 4,7 seconden. De topsnelheid is normaal gesproken begrensd op 250 km/u, maar optioneel kan de begrenzer worden opgerekt naar 280 km/u. Helemaal onbegrensd zou de RS4 nog harder moeten kunnen, maar Audi biedt die optie niet.

Audi RS4

Quattro is niet altijd onderstuur
Rijdend kan de RS4 twee totaal verschillende karakters laten zien. Met Audi Drive Select op standje comfort biedt de RS4 een bijna zweverig veercomfort, voor zover dat mogelijk is met zulke lage en platte banden. Het is de modus om vrouw, kinderen en hond op plaats van bestemming te krijgen. Nadat je ze geloost hebt, verdient het de aanbeveling om voor standje Dynamic te kiezen. Zowel bak, het optionele sportdifferentieel, het onderstel alsmede de besturing worden dan een stuk venijniger. Het is noodzakelijk om het echte sportieve gevoel te krijgen, zeker als voor het optionele Dynamic Steering is gekozen. De besturing wordt dan in de Comfort stand vederlicht, fijn voor het inparkeren en voor diegenenen die absoluut geen inspanning willen doen, maar voor alle andere bestuurders en rijomstandigheden te gevoelloos.

Audi RS4

Mocht je in al je enthousiasme te snel een bocht induiken, dan “beloont” de RS4 je in eerste aanzet met onderstuur. Vanaf daaar zijn twee opties: gas lossen waarbij de RS4 op nat over vier wielen glijdend de snelheid afschudt. Of controleren of je nog kloten (M/V) hebt, het gas erop houden en ervaren wat de laatste generatie Quattro voor je kan doen; namelijk zorgen dat je de bocht alsnog haalt. Als je echt cojones hebt en/of het glad is, kan de RS4 je zelfs op overstuur trakteren. Epische burnout-achtige drifts zoals de C63 AMG ze neer kan leggen, zit er uiteraard niet in, maar dat zal niet iedereen als een nadeel zien.

Audi RS4

Stroop de mouwen op
Bij vorige generatie Audi RS-en kon de kritiek nog wel eens zijn dat ze bij echt tempo een beetje door de mand konden vallen. Bij de RS4 wordt het steeds leuker als je hem goed bij zijn lurven pakt. De V8 toont zijn echte kracht vanaf 4000 toeren en dan heb je nog een hele rev-range van een diesel over om lol mee te trappen. Hetzelfde geldt voor de wegligging, rijdt er normaal mee en het potentieel kom je nooit te weten. Pas als je gaat “trappen” merk je dat de RS4 geen nieuwe onderstuur-koning is, er is veel lol te halen uit het vinden van de juiste balans.

Audi RS4

Audi RS4

Voor ruim 111.000 euro plus eventuele opties haal je met de RS4 een auto in huis de garage waarmee je bijna alles kan, zonder dat het teveel een auto van compromissen is geworden. Van het circuit terroriseren tot een kleine verhuizing, de RS4 doet het allemaal. Een verbeterpunt is eventueel dat de RS4 ook bij normaal gebruik iets spannender zou mogen zijn, niet alleen als je serieus gaat sturen. Tot slot, mocht je een RS4 aanschaffen: verplicht iedere dag minimaal één keer boven de 6000 tpm komen, want dan knalt de V8 echt. Filmpje!