Bentley Continental GT Speed: een nieuwe generatie

Auteur: , 23 Reacties

Wie wat te klagen had over het vermogen uit de twinturbo 6.0-liter W12 uit de Continental GT kon bij de vorige generatie al terecht voor een snellere Speed-variant, en ook de meest recente uitvoering krijgt dit upgrade-pakketje. 625 pk en in staat om de kolos naar de 329 km/h te brengen. Wowie.

In vergelijking met de vorige GT Speed is het vermogen met 15 pk toegenomen en stijgt het koppel naar 800 Nm, een plusje van 50 Nm. Hiermee breng je de Bentley in 4,2 seconden naar de 100 km/u, mocht je dat willen. Bentley claimt dat het hiermee de snelste productieversie óóit is geworden. We geloven ze graag. Echt ruw zal er overigens niet geschakeld worden, aangezien Bentley nu een achttraps ZF-automaat aan het W12-blok hangt.

Wat natuurlijk wel een tandje harder is gemaakt, is de harder ingestelde en verlaagde vering. Samen met Pirelli PZero’s in de maat 275/35/R21 kom je zowaar de bocht om met een beetje gang. Je herkent hem aan de buitenkant verder aan zijn gewijzigde uitlaatpijpen, gewijzigde luchtingangen in de voorbumper en een donkergetinte matrixgrille. Het heeft een beetje de vibe van de Continental GT V8, en daar is weinig mis mee. Sterker nog, dat is een vooruitgang.

De GT Speed mag voor het eerst zijn W12’je aanslingeren tijdens het Goodwood Festival of Speed, 28 juni aanstaande. De Bentley-heren Juha Kankunnen, Guy Smith en Derek Bell zullen daar een pre-productiemodel de berg opsturen. Vanaf oktober staat ‘ie bij de dealers voor een nu nog onbekende prijs, die vast en zeker richting de drie ton loopt. Het feit dat ‘ie 12% zuiniger is -met dank aan de ZF-bak- kan in Nederland nog wel eens een positief effect hebben op het prijskaartje, qua CO2-tax.