Bentley Mulsanne: Rijtest en Video

Auteur: , 93 Reacties

Het is het soort auto dat je ziet rijden en dat je denkt: “Wie zou er in zitten?”. Voor één dag was ik dat. Zowel voor- als achterin, want dit is het type auto waarin je je het liefst laat rijden.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

De Mulsanne is een klassieke Bentley, waarmee ik de zeer succesvolle Continental GT geen tekort wil doen, maar de Mulsanne sluit het sterkst aan bij het traditionele beeld wat iedereen heeft van dit type Engelse auto. Een grote, imposante sedan, met de hand gebouwd, een motor met “voldoende” vermogen (hoewel dat meer een uitspraak was waaraan dat andere Engelse merk zich waagde) waarin de eigenaar zich in het weelderige interieur laat rondrijden door zijn chauffeur.

Bentley Mulsanne

Met de Mulsanne grijpt Bentley sterker terug naar het verleden waarin het nog op eigen benen stond en geen onderdeel was van Rolls-Royce. Vooral voor het design is dit belangrijk, want Bentley moet en kan nu meer zijn dan Rolls-Royces met een andere badge. Bentley grijpt dan ook terug naar iconen uit hun verleden, zoals de powerlines over de voorspatborden van de Continental R-type, de “gespierde” achterspatborden, de mesh grille en de grote koplampen die verdeelt zijn in drie vakken. Het is een verwijzing naar de tachtig jaar oude Bentley 8.0-liter. Het levert niet het meest fraaie front op, wel een subtiele verwijzing naar Speed. Toch werkt het design beter in het echt dan op foto’s, wellicht vooral omdat dan pas de majestueuze omvang duidelijker wordt.

Bentley Mulsanne

Sinds Bentley is los geweekt van Rolls-Royce, kan (en moet) de Engelse autofabrikant zijn eigen koers varen. Dat uit zich duidelijk in het design, wat teruggrijpt naar het verleden in plaats van dat het “opgeleukte” Rolls-Royces zijn. Helemaal onafhankelijk zijn ze in Crewe niet, maar de inmenging van de Volkswagen Group is niet zo sterk dat de identiteit verloren dreigt te gaan. De Mulsanne is geen verlengde Audi A8, maar maakt uiteraard wel gebruik van componenten die beschikbaar zijn. De voorwielophanging komt van een A8, de achterwielophanging van de A6 Avant en uiteraard zal het navigatiesysteem ook bekend zijn als je de andere producten van VAG goed kent. Verder is de Mulsanne op en top een Bentley. De carrosserie wordt volledig in Crewe geproduceerd. Als je ooit een Mulsanne ziet staan, zoek dan eens goed naar de naad tussen dakplaat en de rest van de carrosserie. Bij vrijwel iedere andere productieauto zie je die ergens terug, soms weggemoffeld onder een sierstrip op het dak, soms als overgang tussen spatbord en dak. Bij de Mulsanne niet, de overgang is volledig doorgelast en weggewerkt. Dat is niet alleen steviger, maar ook een indicatie voor hoe veel oog voor detail er is tijdens design en productie.

Bentley Mulsanne

Craftmanship
Het respect voor Bentley groeide ook na een rondleiding door de fabriek. Vrijwel alles wordt met de hand gedaan en iedere auto wordt voor aflevering nauwgezet geïnspecteerd, zowel binnen als tijdens een testrit op de weg. Nog leuker is het echt traditionele werk wat wordt verricht aan het interieur. Alle leer wordt met de hand gestikt, voor het stuur wordt bijvoorbeeld één draad gebruikt. Optioneel kunnen alle functionele stiksels nog worden verfraaid met een dwarsgestikte draad. Daar is één persoon een volledige week mee bezig. Dat dient geen enkele functie, behalve dat het mooi is.

Bentley Mulsanne

Bentley Mulsanne

Hout hoort normaal gesproken in de open haard, maar in een Bentley mag het ook. Voor de Mulsanne geldt: alles wat er uitziet als hout is ook hout. Het is niet alleen een fineerlaag geplakt op een ander materiaal. Mocht de apocalyps naderen, dan kan je met al het hout uit een Mulsanne nog wel een avondje de haard warm houden. Doe dat wel pas nadat je de parketvloer uit de balzaal van je kasteel hebt opgestookt, want daar zit beduidend minder werk in dan in de overdaad aan hout in de Mulsanne. Voor het hele interieur is meer dan 170 uur handwerk benodigd, bijna de helft van de totale productietijd.

Bentley Mulsanne

Bentley Mulsanne

6¾-liter V8
De bloedlijn van de V8 is terug te voeren tot 1959, maar de krachtbron is wel ingrijpend aangepast aan de moderne tijden. Bentley zelf heeft over een volledig nieuw blok, maar boring en slag zijn wel hetzelfde als die uit de V8 van de Arnage. Alle interne delen en de cilinderkoppen zijn in ieder geval helemaal nieuw. Om het brandstofverbruik verder te drukken is er zelfs cilinderuitschakeling. De V8 schakelt vier cilinders uit als de motor minder dan 2.000 tpm draait en niet zwaar belast wordt. Dat levert 8 procent besparing op onder dit soort omstandigheden. De totale CO2 uitstoot en het verbruik daalde met 15 procent.

Bentley Mulsanne

Trap het pedaal in het bijzonder dik en rijk uitgevoerde tapijt en de Mulsanne gooit zich met een ontstellende overgave richting horizon. Het is een lel van een auto met een gewicht van 2600 kg, maar de V8 heeft er totaal geen moeite mee. Vanaf 1750 tpm is er maar liefst 1020 Nm aan trekkracht beschikbaar! Bij 4200 tpm komt het maximum vermogen van 512 pk vrij. De redline volgt al snel, bij 4500 tpm is het feest over. Het zegt iets over het karakter van de twinturbo V8: “effortless” brengt de Mulsanne je naar de plek van bestemming. Als het moet snel, maar dat is ook weer niet de hoofdmissie van de Mulsanne. De prestaties zijn overigens indrukwekkend genoeg: in 5,3 seconden staat 100 op de teller, in 11,5s 160 km/u en de topsnelheid is in ieder geval 296 km/u.

Bentley Mulsanne

Bentley Mulsanne

Op de kleine met heggen omheinde weggetjes tegen de grens van Wales aan werd de Mulsanne wel een spannende metgezel. Vooral omdat het in mijn aard zit om toch minimaal één keer het volledige potentieel te benutten. De associatie met windsurfen in een herfststorm of op tempo skiën van een ijzige piste is snel gelegd. Het kan allemaal wel, maar de omstandigheden en de behaalde snelheid staat niet bepaald garant voor een veilige rit.

Aan de wegligging ligt het overigens niet: de besturing biedt voldoende feedback en het instelbare onderstel in combinatie met behoorlijke lappen rubber om de 21 inch velgen (onderdeel van de Mulliner Driving Specification) zorgen voor veel grip. De Mulsanne is echter zo stil en de V8 doet zo makkelijk zijn werk, dat je je makkelijk vergist in de snelheid die je al behaald hebt.

Bentley Mulsanne

Laat je rijden
Maar pak af en toe de sleutels van je chauffeur af, want dan krijg je nog meer respect voor het technologische vernuft van de Mulsanne. Dan kun je meteen genieten van het werkelijk fabelachtige geluid van het optionele 2200 watt sterke Naim audio-systeem. Het is het hoogste vermogen ooit in een productieauto, maar de twintig speakers produceren ook bij lagere volumes een subliem geluid. Achterin kan je daar misschien nog wel beter van genieten dan achter het stuur. Laat de elektrische verstelbare achterstoel ietsje onderuit zakken, nestel je nog iets dieper in het leer, schenk een klein glaasje champagne in die je uit de koelkast haalt en laat de wereld aan je voorbijtrekken. Ontspanner reizen kan bijna niet. Filmpje!