Bikkels! 85.000 km wereldreis in een 1915 T-Ford

Auteur: , 25 Reacties

Waar je zin in hebt... Ik zou persoonlijk vriendelijk bedanken voor een 85.000 kilometer lange wereldreis in een Maybach Landaulet, maar er zijn dus bikkels die hun hand niet omdraaien voor zo'n tripje in een klassieke 1915 T-Ford.

Straks om 11 uur precies, zullen Dirk en Trudy Regter in een 1915 T-Ford vanaf het Louwman Museum in Den Haag vertrekken voor een wereldreis van ruim 85.000 kilometer. Voormalig voetbal international Hans van Breukelen komt opdraven om het officiële startschot geven.

Dirk Regter is zo ongeveer geboren in een T-Ford. Zijn grootvader onderhield al een busdienst met T-Ford tussen Edam en Amsterdam in de jaren rond de eerste wereldoorlog. Er is zoveel know-how met de antieke kilometervreters van Ford dat Dirk in 2007 besloot de roemruchte reis Peking – Parijs nog eens dunnetjes over te doen met z’n zelf opgeknapte T-Ford. Niet in georganiseerd verband, slechts gevolgd door 1 moderne hulpwagen. Dat recept werkte uitstekend. Met de opgehaalde giften en sponsorgelden financierde Dirk de bouw van twee scholen in Mongolië.

Dirk Regter - Profielfoto Facebook

De nieuwe reis is zeker vijf maal zo lang en voert over 5 continenten en door vijftig landen. De route in het kort: Afrika, Zuid-Amerika, Midden Amerika, USA, Nieuw-Zeeland, Australië, ZO- Azie, China, Mongolië, Siberie, Rusland en dan weer naar huis in Edam. De auto en reis zijn gefinancierd door Dirk en Trudy zelf en een aantal bevriende bedrijven. Alle opbrengsten vanaf de start, tijdens de reis en daarna zullen voor de volle 100% ten goede komen aan de hulp voor wezen in derde wereldlanden en met name aan SOS-kinderdorpen.

Tijdens de “Model T World Tour” zal het team een groot aantal scholen en SOS-kinderdorpen bezoeken. Voor de kinderen ter plekke hebben Dirk en Trudy een videoboodschap bij zich van een school uit Nederland. Van alle bezochte projecten en scholen zal na terugkeer een documentaire gemaakt worden. Ook weer met het oog op het realiseren van nieuwe projecten ten behoeve van weeskinderen.

Erg veel haast hebben Dirk en Trudy overigens niet. Bedenk dat een T-Ford een maximale snelheid van zo’n 64 tot 72 km/u kan halen. En aangezien ze niet constant op topsnelheid zullen/kunnen rijden, zal de netto tijd achter het stuur bij gemiddeld 45 km/u -als ze dat al halen- bijna 1900 uur zijn, oftewel zo’n 80 dagen nonstop. Dat alles met “comfort” van een T-Ford. Het bikkelsduo verwacht eind 2014 weer terug in Nederland te zijn. Veel succes guys!