BMW 640d xDrive: Rijtest en video

Auteur: , 90 Reacties

Een som is vaak meer dan de optelling der delen, dus als we een fijne dieselmotor combineren met één van de mooiste koetswerken van BMW en er vierwielaandrijving aan toevoegen dan moeten we wel een winnaar hebben. Of niet?

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Nou ja, om maar meteen met de deur in huis te vallen: dit lijkt me geen hardloper qua verkopen te worden in Nederland (of Belgie). Voor Nederland schatten we in dat er maximaal drie op kenteken komen: één persdemo van BMW Nederland, één wordt er als een companycar in een dronken bui besteld door een directeur van een grotere BMW dealer en de derde is voor een verder anoniem te blijven persoon die ooit ingesneeuwd raakte doordat hij al zijn benzine verstookte wegens tractieproblemen in een sneeuwstorm. Deze persoon is immers zo verbitterd dat er niemand meer met hem in één auto wil zitten, dus de 2+2 opstelling van de 6-serie coupe is voor hem perfect. Voor de echte wacko’s wordt de 640d xDrive ook nog als cabriolet geleverd, maar wie daarvoor de doelgroep is weten ze in München zelf ook niet.

BMW 640d

Grappig genoeg zijn de xDrives wel de snelst accelererende 640d’s. Blijkbaar kunnen alleen de achterbanden niet alle Nm’s aan het asfalt afleveren. De achterwiel aangedreven 640d doet over de sprint naar de 100 een nette 5,5 seconden, de 640d xDrive klaart het sprintje echter in 5,2 seconden. De tractie is dan ook merkbaar verbeterd. In kortere bochten geeft het de 6-serie een betere stabiliteit, tenminste zolang de omstandigheden wat glibberiger zijn. Op droog zal alleen de hooligan die zich aan heeft geleerd om vol gas haakse bochten in te accelereren er veel voordeel bij hebben.

BMW 640d

BMW beschouwt het xDrive systeem als een intelligent vierwielaandrijfsysteem, maar de biologen onder jullie zullen het daar niet mee eens zijn. Wel is het een geavanceerd systeem, wat al het eerste tractieverlies detecteert om zo wielspin te minimaliseren. Het xDrive systeem gebruikt daarbij data van het motormanagement systeem, de stand van het gaspedaal, stuurhoek, wielsnelheden en laterale acceleratie. Zodra grenswaarden worden overschreden past het xDrive systeem de krachtverdeling aan en zodoende wordt onder of overstuur voorkomen voordat het überhaupt optreedt. Althans als je je nog een beetje inhoudt, zoals altijd redt ook hier vierwielaandrijving je niet als je veel te hard een bocht ingaat. Dan ga je in een gunstig geval gras maaien en in een ongunstig geval hetzelfde proberen te doen met de aanwezige lantaarnpalen, vangrails of bomen. Sommigen van jullie zullen het wellicht nog een geruststellend idee vinden dat xDrive tot op de laatste milliseconden voor impact nog steeds het onderstuur en overstuur aan het minimaliseren is.

BMW 640d

BMW 640d

Dankzij het extra aangedreven paar wielen komt de 640d xDrive niet meteen op de problemen op een modderig bospaadje of in de sneeuw. Veel meer moet je er natuurlijk ook niet van verwachten, want meer bodemspeling of stoerdere dikke bumpers om struiken mee plat te walsen zijn niet aanwezig. Op de weg komt de 640d veel beter tot zijn recht, zelfs op winterbanden geeft de 6-serie genoeg vertrouwen. Onder normale omstandigheden wordt 60% van de kracht naar de achterwielen gestuurd en 40% naar de voorwielen, maar dat kan xDrive naar gelang de omstandigheden aanpassen. Tijdens straatje keren kon het zijn dat ik voor het eerst in mijn leven heel even een doorslaand voorwieltje had in een BMW. Een primeur dus, maar het was geen levensveranderende ervaring. Het rijden is dat ook al niet, de balans en eindeloos lijkende grip doen me vooral denken aan rijden met Quattro producten uit Ingolstadt.

BMW 640d

BMW 640d

Op het 40d blok heeft Audi pas sinds kort een antwoord. Het blijft een briljant blok en indrukwekkend dat BMW uit de drie liter grote zes-in-lijn 313 pk en 630 Nm weet te persen. Inmiddels weten we dat met een turbo extra er nog meer in zit, ik reed immers al met de M550d xDrive. Toch blijft de combinatie diesel en coupe een rare, alsof je voor het kerstdiner naar de Aldi gaat om de duurste biefstuk en wat exotische gerechten te halen. Het kan allemaal wel, maar de hamvraag blijft waarom je het in godsnaam zou doen.

BMW 640d

BMW 640d

In het interieur is er weinig spannends te melden, op één klein detail na. Op de middentunnel prijkt een Hill Descent knop. Heel handig voor als je echt steile hellingen gaat bedwingen in je X5 op offroad banden in het Amazone gebied, maar voor het hellinkje naar de skilift is het lichtjes overdreven. Verder valt er weinig te klagen over het interieur, tenminste zolang je geen verwachting hebt van de achterbank. Wil je regelmatig met vier man op pad, dan kun je beter uitwijken naar een 5-serie of nog even wachten op 6-serie Gran Coupe. Het interieur is schitterend met leer, een fijn navigatiesysteem, een briljant mooie (maar optionele) B&O geluidssysteem en meer knoppen dan op een gemiddelde afstandsbediening. Het mag ook allemaal wel, de achterwielaangedreven 640d kost al ruim 94 mille en het xDrive systeem gooit er naar verwachting nog eens 10 mille bovenop. Voor 89.900 euro is er ook al een 640i en het bindende koopadvies is dan ook om de diesel lekker links te laten liggen. Die blokken & het xDrive systeem passen veel beter in de X-modellen. Filmpje!