BMW M135i: Rijtest en video

Auteur: , 83 Reacties

De koning is dood, leve de president.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Voor diegenen die zich er druk over maken: er is een verschil tussen de “echte” M’s en de M Performance varianten. Vandaar dus dat we de M135i niet direct als opvolger van de BMW 1M moeten zien, want de 1M is nog bijzonderder, nog meer hardcore en vooral ook: duurder. De M135i is wel een primeur: het is de eerste met benzinemotor uit de M Performance lijn, maar het zal zeker niet de laatste zijn.

BMW M135i

De M135i is dus niet de nieuwe koning, heeft geen blauw bloed, maar wel blauwe sierlijsten in het interieur. Toch maakt het geen bal uit, want man-o-man wat maakt de M135i een indruk. In de eerste meters voel en hoor je dat dit een heel serieus apparaat is. De zes-in-lijn laat vanaf de start weten er zin in te hebben, liefhebbers van een lekker motorgeluid kunnen hun lol op met de M135i. Onder belasting wordt het nog leuker, de 3.0 Twinpower turbo heeft geen enkele moeite om de relatief kleine en lichte 1-serie. De tussenacceleraties zijn ronduit indrukwekkend, vooral ook omdat de automatische versnellingsbak met acht verzetten snel en gedecideerd terugschakelt indien nodig.

BMW M135i

Twinpower Turbo = geen twinturbo
De vorige generatie van het x35i blok had nog twee turbo’s, maar de M135i krijgt het nieuwere N55 blok met slechts één twinscroll turbo. De drie liter grote zes-in-lijn schopt er totaal 320 pk (bij 5800 tpm) en 450 Nm (tussen 1300 en 4500 tpm) uit. Met de achttraps automaat duurt de sprint naar de 100 slechts 4,9 seconden, met handbak en een vaardige bestuurder duurt het 5,1 seconden. De topsnelheid is naar goed Duits gebruik begrensd op 250 km/u. Op de autobahn leed er geen twijfel dat de begrenzer de M135i abrupt moet afkappen. Zelf met extreem druk verkeer stoomde de M135i in een klein gaatje moeiteloos naar 220+ km/u.

BMW M135i

De autobahn volgden we richting de Alpen om een lekkere mix aan verschillende stuurmanswegen op te zoeken. De landstrasses direcht na de afrit autobahn slingeren zich gemoedelijk door groene alpenweides. De snelheidslimiet is 100 km/u, maar met bochten zo wijds, goed uitzicht op medeweggebruiker en de opzwepende zes-in-lijn is het moeilijk om geen asociaal hogere snelheden op de klok te zetten. Op droog asfalt hebben de speciaal voor de M135i Michelin Pilot SportCups zo veel grip dat je je als bestuurder bijna onoverwinnelijk voelt. Bij het invoegen op een t-splitsing bereidde ik me mentaal al voor om wielspin en het onvermijdelijke overstuur te corrigeren, maar het bleef uit. In plaats daarvan kapatulteerde de M135i zich riching horizon.

BMW M135i

Mocht je perse overstuur wil oproepen dan kan dat natuurlijk wel. Je moet de M135i provoceren, maar dat is met 320 pk ook weer geen heel groot probleem. Stuur in en stamp het gas in en de TwinPower Turbo schopt in één klap de tractie knockout. Doordat de zescilinder zo gretig toeren draait is het wel zaak om snel te zijn met tegensturen en iets liften, maar een M135i dwars zetten is een vermakelijk spelletje. Mooi dwars houden is weer een ander verhaal, de echte M modellen hebben allen een echt mechanisch sperdifferentieel, maar de M135i moet het zonder doen. Nadat ik in het vliegtuig terug het veertig pagina’s tellende persbericht nog eens had nageplozen, bleek toch dat als het ESP uit is, de software een sperfunctie simuleert (Active Differential Brake). ADB remt het wiel af waar tractieverlies wordt gedetecteerd, maar dat voel je. Zonder sper is er op ongelijke ondergrond toch al ongelijkmatig gripverlies, terwijl met een mechanisch sperdifferentieel de snelheden van de wielen redelijk gelijk worden gehouden (uiteraard afhankelijk van het percentage sperwerking). Met ADB wordt het nog onrustiger omdat de elektronica vrij willekeurig één van de wielen lijkt af te remmen. Voor de echte liefhebber is een echte sper nog steeds veel fijner, vooral als je toch al door het uitschakelen van het ESP hebt gekozen om zelf voor je eigen waakhond te spelen.

BMW M135i

Misschien komt de M135i ook wel het best tot zijn recht als je lekker tegen de limiet gaat aan rijden. Overstuur wordt dan optioneel, maar je kunt nog steeds genieten van de excellente balans. De gewichtsverdeling is uiteraard 50-50, iets anders verwacht je niet bij een sportieveling uit Munchen. BMW monteert overigens smallere banden (225/40/18) voor dan achter (245/35/18), ook zo’n teken dat dit een dikke einser is. Standaard monteert BMW M een variabele besturing. Het is nog niet zo goed als hydraulische systemen, maar door het stuurwiel komt genoeg informatie door over de staat van het wegdek en hoe zwaar de voorbanden het hebben.

M Performance
Met de M Performance lijn zet BMW een wat moeizame route in. De M135i is lekker dik aangekleed met een M sportpakket, spiegelkappen en andere details in een speciale kleur (Ferric Grey). In het interieur gaat dat thema verder met onder andere een M stuurwiel, voetsteun en speciale bekleding (die ik niet bijzonder fraai vind). Ook de remmen komen van de M afdeling: ze zijn groter, hebben vier zuigers en de remklauwen zijn fraai metallic blauw met een M (of een W als je er vanaf de verkeerde kant op kijkt. De remmen kan je echter ook krijgen op ieder andere 1-serie mits je het M Sport pakket hebt besteld, dus behalve wat kleurtjes is niets specifiek aan de M135i. Je kunt een 114i vrijwel met hetzelfde uiterlijk bestellen, mocht dat je ding zijn. Dat maakt het uiterlijk van de M135i toch minder bijzonder, zeker als je terug denkt aan het heftige uiterlijk van de 1M.

BMW M135i

De grotere remmen vielen overigens noch in positieve noch in negatieve zin op. Ze weten de snelheid er goed uit te halen en last van fading had ik nooit. Een halleluja gevoel over de waanzinnige stopkracht echter ook niet.

BMW M135i

Komt er geen 1M meer?
BMW liet er begrijpelijkerwijs niets over los, maar ik zou het niet bij voorbaat uitsluiten. Met de M Performance lijn volgt men Audi (kuch, roggel, schrijft hij dat nou echt?). Audi heeft de S-en en de RS-en, wat een succesvol businessmodel lijkt. Bovendien wordt de M135i vroeg in de levenscyclus van de 1-serie (en helemaal aan het begin van de levenscyclus van de driedeurs 1-serie) geintroduceerd, dat laat ruimte voor een nog giftigere versie over een jaartje of wat.

BMW M135i

Prijs & concurrentie
Zonder ze direct na elkaar te hebben gereden zou de M135i de 1M het wel eens heel moeilijk kunnen maken op een circuit of bochtige weg. De verschillen in cijfers zijn er weldegelijk op papier (in het voordeel van de 1M), maar de M135i profiteert van de laatste ontwikkelingen bij BMW op het gebied van onderstel, elektronica en de razendsnelle achttraps automatische versnellingsbak. Of het janken wordt voor huidige 1M eigenaren hangt er een beetje van af, zien ze de 1M voor het collectors item die het zou kunnen worden of niet. In dat laatste geval: de M135i is zo veel goedkoper dan de 1M dat het bijna geen vergelijk mag zijn. De M135i met handbak rolt de dealer uit voor slechts €52.990,- en met automaat vanaf slechts 53.955 euro. De 1M kost ruim 80 mille, maar dan had je tenminste wel een echt sperdifferentieel aan boord.

Concurrentie is er eigenlijk niet voor de M135i. Hothatches zijn er zat, maar de meesten hebben voor- of vierwielaandrijving. Bovendien zijn er maar weinig die de 300 pk aan tippen, en als ze dat wel doen hebben ze een stratosferisch hoog prijskaartje (1M, RS3). Aan de andere kant: mocht je jezelf een budget tot 60.000 euro hebben toebedeeld, dan zijn er nog wat opties met 300+ pk. Uit eigen huis is er de 335i sedan, Mercedes heeft de C350 Coupe, Hyundai de Genesis, Volvo heeft de S60, V60 en S80 (!) als T6. Heerlijke auto’s allemaal, maar ook allemaal minder sportief dan de M135i en het zijn geen hatchbacks. Kortom: de M135i lijkt voordelig, maar zodra je je budget iets oprekt heb je veel meer auto voor het geld. Lastig kiezen hoor, je zou er maar voor staan. Toch was ik verkocht na een dagje M135i, het gevoel is er wel. De M135i is gewoon een lekker ding; een heerlijk rij-ijzer. Filmpje!