China lanceert GPS-rivaal Beidou

Auteur: , 53 Reacties

In de wereld van tegenwoordig is GPS simpelweg niet meer weg te denken. Of het nou in de auto of op je smartphone is: we zijn allemaal slaaf van de satelliet geworden. Echter: GPS = Amerikaans, en dat staat sommige landen wat tegen. Daarom werkt China sinds 2000 aan een alternatief, Beidou, dat eerder deze week operationeel werd.

Uit kostenoverweging is het niet verstandig om allemaal aan je eigen versie van een technologie te werken, maar dit soort zaken (die in beginsel een militaire toepassing hebben) hebben soevereine staten liever zelf in de hand, als ze daar de mogelijkheid voor hebben. De afhankelijkheid op technologisch vlak neemt er flink door af.

In een verklaring op zijn (Chineestalige) website liet de organisatie achter Beidou enkele dagen geleden weten dat er begonnen was met het versturen van data. Eerder deze maand werd de tiende satelliet voor Beidou gelanceerd, en in 2020 moeten dit er 35 zijn.

In totaal zou er om het systeem heen een markt ter waarde van 400 mld RMB (ongeveer 50 mld EUR) gecreƫerd kunnen worden. Vanzelfsprekend heeft dit ook voor de automotive wereld gevolgen. Momenteel draaien navigatiesystemen alleen nog op GPS, maar volgens de Chinezen zal het systeem wel compatibel worden.

Dit roept natuurlijk de vraag op: hoe zit het eigenlijk met dat geweldige Europese systeem, waar we nooit meer iets over horen: Galileo? Nou: dat komt er ook aan hoor. In 2019 wel te verstaan. De Chinezen werken nou eenmaal een paar tandjes vlotter dan wij volgevreten Europeanen.

Daarnaast werkt de VS aan een upgrade van het huidige GPS-systeem naar versie 3.0, en heeft Rusland ook al zijn eigen systeem, Glonass, op de plank liggen. Het wordt druk(ker) in de ruimte… (via BBC)