Dodge Dart is de Amerikaanse Alfa Giulietta

Auteur: , 71 Reacties

Want als wij hier allemaal Chryslers Lancia gaan noemen, dan kaatst Chrysler de bal gewoon terug.

We hebben bij het persbericht twee afbeeldingen gekregen waaruit niet duidelijk een carrosserievorm is op te maken. Wel zegt men: “The all-new Dart is the first Chrysler Group vehicle based upon a Fiat architecture – adapted from the award-winning Alfa Romeo Giulietta.”

Als we naar de beelden kijken dan zien we wel meteen dat we meer met een verbouwing dan met een rebadge te maken hebben. Met name de achterkant smoelt wel degelijk ‘des Dodge’. Het platform is hetzelfde, maar het uiterlijk niet.

Dodge Dart

En op zich is dat ook wel logisch, want Alfa-Romeo zelf is immers nog steeds van plan in de VS terug te keren. De Dodge Dart is een oude typenaam, die sinds 1976 verdwenen was. Na meer dan 35 jaar wordt hij dus weer onder het stof vandaan gehaald. Op de NAIAS (Detroit motor show) in januari 2012 beleeft de auto zijn debuut.

Het 1.4 MultiAir-blokje maakt ook zijn oversteek naar de VS, de vraag is alleen nog in welke pk-specificatie. Daarnaast bestaat het aanbod uit een nieuwe ‘Tigershark’ 2-liter zestienklepper, en een 2.4 liter MultiAir-motor, wat volgens mij gewoon de 2,4 liter viercilinder is die ook al in de oude Dodge Caliber etc lag. De Dart debuteert met en TCT 6-bak, maar later zal hier een 9-bak aan worden toegevoegd.