Fiat wil 1.500 Polen ontslaan, maar geeft gas in de VS

Auteur: , 23 Reacties

In Europa gaan de autoverkopen in het algemeen, en die van Fiat in het bijzonder, harder omlaag dan Han Pekel uit een vliegtuig met 7G. Zelfs het o-zo-goedkope Midden- en Oost-Europa gaan dit nu voelen. Fiat staat op het punt om in Polen 1.500 man te ontslaan, de overheid vraagt ze dit te heroverwegen.

We zagen al de eerste barstjes ontstaan buiten West-Europa, toen 250 Roemeense Ford-werknemers even wat anders moesten gaan doen dan B-maxen bouwen, en nu knalt dit Poolse nieuws er in. In Tychy, waar de oude Fiat Panda op zijn laatste benen loopt (productie loopt eind december af), maar ook de Fiat 500 (met meer dan 1 miljoen exemplaren geproduceerd een succesnummer), Ford Ka en Lancia Ypsilon geproduceerd wordt, zal er ook wat overcapaciteit geschrapt moeten worden. 1.500 Polen werken misschien goedkoop, maar vele kleintjes maken één grote.

Bovendien voelt Sergio de hete knoflookadem van de Italiaanse overheid en publieke opinie in zijn nek, en is het voor hem dus geen optie wat harder in Italië te gaan snoeien, vooral niet na zijn eerdere toezegging geen fabrieken meer te sluiten.

De zonnige kant

In de VS schijnt de zon gelukkig nog, en is Fiat met guitige 500’jes aan een opmars bezig (ze kwamen ook uit het niets, en kenden onder ex-CEO Laura Soave (hier te zien toen ze nog in de gratie was) een valse start, dus dan is omhoog de enige weg). In het land dat dit jaar de EU-27 qua verkoopcijfers gaat vermorzelen is Chrysler een stuk groter dan VW, en dus leek het Ome Sergio een goed idee om VW even de duimschroeven aan te draaien: Volkswagen-rijders krijgen er 1.000 dollar korting als ze hun Duitser voor een Italiaan Italo-Amerikaan (Fiat óf Chrysler)* inruilen.

Hier is in de basis helemaal niets mis mee, het is gewoon een zakelijke stimulus, en volledig geoorloofd. Echter, van de hand van Marchionne is dit een enorm ‘de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet’-verhaal. Hij verweet VW in Europa enkele maanden geleden de markt op prijsbeleid te verzieken, en nu doet hij precies hetzelfde aan de overkant van de grote plas. Nog een plakje boter op uw hoofd, meneer Marchionne?

Overigens is Marchionne (die ik voor de duidelijkheid absoluut geen onsympathiek figuur vind), vorige week verkozen om de Europese Automobiel-belangenbehartiger, de ACEA, nog een jaartje langer te leiden. Dat wordt vast weer lachen met de nogal snel geagiteerde Duitsers binnen de club.

Ah, en bovendien gaat het Fiat-concern volgend jaar, als het aan hun ligt, 13.000 Quattroportes verkopen. Ik ben benieuwd! Het vorige Alfa Romeo-target haalden ze helaas nét niet, maar wie weet…

*Update: In de oorspronkelijke tekst was alleen sprake van een Italiaan, wat de indruk wekte dat het alleen om Fiats ging.