Hebben Tesla’s accu’s een dramatische ontwerpfout? [updated]

Auteur: , 49 Reacties

EV's: mechanisch gezien kan je er niet zo heel veel aan slopen, want zaken als injectoren, kleppen, nokkenassen e.d zitten er niet in. Het hart wordt gevormd door accu's, die helaas nog steeds zwaar, maar bovenal erg duur zijn. En als die in de soep lopen, dan ben je zwaar het bokje. En juist dat schijnt te kunnen gebeuren.

Iedereen weet dat je een accu nooit volledig moet ontladen. Mede daarom zitten er in elektrische apparaten fail safes ingebouwd. Als je telefoon bijvoorbeeld zegt dat hij leeg is, is hij misschien voor 95% leeg, maar niet helemaal. Bij Tesla’s is dit evengoed het geval, maar deze apparaten zitten vanzelfsprekend wat ingewikkelder in elkaar dan je laptop of iPad.

Tesla Roadster

In de Roadster (de enige Tesla die nu op de markt is) zijn een aantal systemen aan boord die een beetje stroom nodig hebben, zelfs als het apparaat uitgeschakeld is. Hierdoor kan het gebeuren dat de accu’s volledig uitgeput raken, waardoor de Roadster verandert in wat men in het Engels aanduidt als ‘brick’, een baksteen dus. Bij een lege accu schijnt dit al na een week het geval te zijn.

De accu’s zijn dan niet meer op te laden, in het voertuig is geen beweging te krijgen, en de enige oplossing is het vervangen van het accupakket, à 40.000 dollar (overigens staat de europese prijs voor een ‘battery replacement agreement‘ op 9.200 euro, ex BTW*). In de VS schijnen al 5 van deze gevallen bekend te zijn. Een merkwaardig verhaal, dat ons via de tiplijn ter ore kwam. (volledig artikel HIER)

Tesla Roadster

Uiteraard wilden wij het fijne hier wel van weten, dus we pakten de telefoon en belden met Rogier Kroymans, Tesla Country manager Benelux. In een reactie geeft hij aan niet van deze specifieke gevallen op de hoogte te zijn. Daarnaast zijn er volgens hem door Tesla legio preventieve maatregelen genomen, die het volledig ontladen van de accu’s voorkomen.

Het begint bij een stukje gezond verstand. Net zoals je met je conventionele auto je tank nooit volledig leeg rijdt, zo is het vrij logisch dat je redelijk op tijd je Roadster weer aan de stroom zet. Dit wordt ook duidelijk aangegeven in de handleiding, en de instructie die elke koper krijgt. Het begint met een stukje gezond verstand dus.

Tesla Roadster

Daarnaast schijnt het zo te zijn dat in elke Roadster een functie is ingebouwd, waarbij, zodra de accu leeg is, contact wordt opgenomen met de importeur/dealer, die op zijn beurt weer terugkoppeling naar de klant geeft. De ironie hiervan is dat juist dit systeem ook extra stroom vraagt… Zijn dit fail safes genoeg?

Kroymans is ietwat ontstemd door het feit dat sommige mensen schijnbaar altijd maar naar argumenten lijken te zoeken om te schieten op EV’s, alleen omdat het niet-conventionele auto’s zijn. ‘Als jij je BMW tot aan je bestemming in de eerste versnelling rijdt, heb je ook grote kans dat hij het niet overleeft’. Of: ‘in een dieselauto gooi je ook geen benzine.’

Ja, en hoewel het laatste argument niet zo sterk is, komt het wel op hetzelfde neer: eenieder die een Tesla in zijn bezit heeft en enigszins zijn gezond verstand gebruikt zal niet snel met een Tesla ‘Brick’ te maken hebben.

Tesla Roadster

En hier kunnen we wel in meekomen. Maar toch vraag ik me af of er door Tesla niet gewoon een fail safe in te bouwen is, die ook de onderliggende stroomvragende systemen uitschakelt zodra de accuspanning bijvoorbeeld nog maar 5% bedraagt. Hiermee voorkom je dat de allergrooste dum-dumbs de fout ingaan, en verkwist je niet een peperduur accupakket. Just sayin’…

Tesla USA moet nog met een reactie komen, maar as we speak doet het eerdergenoemde artikel van Michael Degusta al flink wat stof opwaaien in de VS, getuige dit en dit artikel.

Met dank aan Frank voor de tip!
Foto via autojunk.

*Hierop inhakend: Dit is volgens mij niet van toepassing als je een “brick” hebt. Dit is in de VS namelijk ook zo:

Due to Tesla batteries naturally decaying over time, Tesla offered Roadster customers a $12,000 “battery replacement program”. This program is intended to replace a Roadster battery with a new one seven years after purchase. When asked, the Tesla service manager said even if owners had paid in advance for this replacement battery program, they would not be allowed to use it to replace an accidentally discharged battery — they would have to pay the full $40,000-plus cost.

Het lijkt ons dus dat je in Europa ook gewoon $40k moet ophoesten als je een Brick hebt.

UPDATE 23-02 – Jalopnik heeft een nieuw artikel, waarin een eigenaar van een van de bricks zijn zegje doet. Hij geeft aan dat hij nooit op de hoogte is geweest van deze mogelijkheid (compleet lege accu’s), of dat de reparatie hem 40+ k dollar zou kosten. Dit spreekt de Tesla-lijn tegen, en ook wat ons gisteren verteld is. Wie spreekt de waarheid?

Tesla zelf heeft een statement de deur uit gedaan waarin het volgende te lezen is:

“Tesla batteries can remain unplugged for weeks (even months), without reaching zero state of charge,” the company said. “All Tesla vehicles emit various visual and audible warnings if the battery pack falls below 5 percent SOC [state of charge].”