Hoeveel geduld heb jij bij een spoorwegovergang?

Auteur: , 80 Reacties

Wij, brave burgers, wachten natuurlijk altijd tot het rode licht gedoofd is. Er kan immers nog een trein komen. Toch blijkt uit cijfers van ProRail dat niet iedereen zoveel geduld heeft. Sterker nog, mensen worden steeds ongeduldiger. En dus proberen steeds meer mensen een trein te knuffelen op een overgang. Niet verstandig.

De hoeveelheid aanrijdingen op overgangen is niet extreem hoog, maar laat wel een stijgende lijn zien de afgelopen tijd. In 2007 waren er 114 aanrijdingen met 42 doden. Dat daalde tot 32 aanrijdingen (en 8 doden) in 2010, maar vorig jaar was dit alweer toegenomen tot 42 aanrijdingen (en 9 doden). En in de eerste 5 maanden van 2012 hebben al 18 aanrijdingen plaatsgevonden met in totaal 7 dodelijke slachtoffers.

Blijkbaar heeft de campagne ‘Wil je blijven leven, wacht dan even.’ die ProRail begin vorig jaar met veel tamtam begon is dus nog niet echt succesvol. De mensen die het meest de fout ingaan zijn volgens ProRail jongeren en ouderen. Jongeren zijn vaak overmoedig en/of gehaast terwijl bejaarden juist in de war raken van die knipperende lampen, rinkelende bel en dalende slagbomen. (via: telegraaf.nl)

Gelukkig organiseert Veilig Verkeer Nederland vandaag samen met ProRail een scootmobieltraining in Hardinxveld-Giessendam waar bejaarden kunnen oefenen met oversteken. Geen grap.

Kan jij het geduld opbrengen om te wachten tot het rode licht uit is en de slagbomen omhoog zijn? Of maak jij je ook wel een schuldig aan het ‘winnen’ van 10 seconden door je leven op het spel te zetten?

Ter illustratie nog even twee video’s

Just in time

TopGear vs trein