Honda veroordeeld: Civic Hybrid haalt opgegeven verbruik niet

Auteur: , 38 Reacties

Erger jij je wel eens aan verbruiksclaims van autofabrikanten, die eigenlijk nooit te realiseren zijn? Een Amerikaanse vrouw ook: haar Honda Civic hybrid bleek in de praktijk een stuk onzuiniger dan Honda opgaf, waarop zij een rechtzaak begon. De rechter heeft haar in het gelijk gesteld, en Honda moet haar nu een slordige 10.000 dollar schadevergoeding betalen.

Allerleerst: eigenlijk zou je automakers dankbaar moeten zijn voor hun verbruiks- en co2-claims. Dit zorgt in ons belastingstelsel namelijk voor een lagere aanschafprijs, aangezien je per co2 wordt afgerekend. Wanneer jij een beetje gaat trappen met je 650i Gran Coupe stoot je waarschijnlijk makkelijk 300gr/km uit, maar de fabrieksspecificatie zegt slechts 199 gr/km. Scheelt je tienduizenden euro’s.

Dat gezegd hebbende, terug naar Amerika (waar anders?). Heather Peters uit Californië heeft een Civic Hybrid uit 2006. Volgens Honda rijdt deze 1 op 21, maar in Californië is het een beetje warm, en dus is het wel zo fijn als je de airco continu aanzet. Gevolg: een verbruik van 1 op 13. Ieder weldenkend mens weet dat veel airco funest is voor je verbruik, maar in Amerika hoef je niet te denken. Je kunt daar gewoon claimen.

Honda Civic Hybrid

Bij de verkoop was haar niet verteld dat het rijden in stadsverkeer en het gebruik van de airco tot slechtere verbruikscijfers leidt, en dus achtte de rechter haar claim tegen Honda gegrond. En als je ooit op school staatsinrichting hebt gehad, dan weet je dat een rechterlijke uitspraak als jurisprudentie kan gelden.

In Californië rijden zo’n 200.000 Civic Hybrids rond, dus als iedereen hetzelfde gaat doen, kost dit Honda bijna 2 miljard dollar (9.867 dollar per auto). Toch vraag ik me af of het zo ver komt, want Honda zal wel in hoger beroep gaan. In de VS wordt verbruik als ‘city’ en ‘highway’ gemeten, dus daar valt haar tweede argument eigenlijk al weg.

Saillant detail: Peters is een voormalige advocate, die niet in ging op een schikkingsvoorstel van Honda, waarin eigenaars van een Civic Hybrid 100 tot 200 dollar compensatie werd geboden, plus 1000 dollar korting op de aanschaf van een volgend Honda-model.

Foto’s van Heather Peters staan in de L.A. Times.