iPhone en iPad krijgen standaard TomTom kaarten

Auteur: , 41 Reacties

Het zal de ware Apple fanboys ongetwijfeld niet ontgaan zijn dat gisteren het jaarlijkse WWDC festijn weer plaatsvond, waar Apple allerlei nieuwe software en andere speeltjes onthulde. Ze maakten niet alleen bekend dat er een knop op je stuur komt waarmee je Siri kan bedienen (who cares?), maar ook dat ze Google Maps aan de kant gaan gooien en met een eigen kaarten-app gaan komen.

Uiteraard werd er direct gespeculeerd over wie de data zou leveren voor die kaarten, want dat is niet even iets wat je zelf zomaar verzameld. Techsite Engadget kreeg via een anonieme bron beelden toegespeeld waarop duidelijk het volgende te zien is: “data from TomTom, others”. Het lijkt er dus op dat Apple (onder andere) bij het Nederlandse TomTom heeft aangeklopt om hun data (en die van dochter Tele Atlas) te mogen gebruiken voor hun Google Maps concurrent.

Er was sinds 2009 al een aparte TomTom app te koop voor de iPhone, maar die app zal niet te vergelijken zijn met de app zoals die straks in iOS6 zit. Zo zal de nieuwe Apple Maps app niet offline kunnen werken (zoals de TomTom app). In Nederland is dat niet zo’n probleem, maar in het buitenland kan het dan toch vrij prijzig worden. Google Maps biedt (op Android) binnenkort overigens wel de mogelijkheid om Google Maps offline te gebruiken.

Welke mogelijkheden deze nieuwe kaarten app van Apple allemaal zal hebben zal in de komende maanden ongetwijfeld duidelijk worden als beta testers aan de slag gaan met iOS6. De uitrol van iOS6 voor reguliere gebruikers staat pas in de planning voor komende herfst.

Een woordvoerder van TomTom heeft inmiddels bevestigd dat ze samenwerken met Apple: “TomTom has signed a global agreement with Apple for maps and related information.”. Het stukje ‘related information’ zal naar alle waarschijnlijkheid slaan op de techniek voor turn-by-turn navigatie en het leveren van POI’s. Met alleen kaarten ben je er immers nog niet. Naast reguliere kaarten zou de nieuwe app van Apple ook 3D hebben (van bepaalde steden). Iets als streetview zit er dan weer niet in.

Update 11:00 – Een (beknopt) persbericht van TomTom:

Amsterdam, 12 juni 2012 – TomTom (AEX:TOM2) TomTom heeft een wereldwijde overeenkomst gesloten met AppleĀ® voor het gebruik van haar kaarten en gerelateerde informatie.

Er zullen op dit moment geen verdere details van deze overeenkomst worden vrijgegeven.