Kies maar: Peugeot 908 HDI vs Ferrari FXX Evoluzione

Auteur: , 62 Reacties

Twee racemonsters die niet op de openbare weg mogen, allebei met een dikke V12 en allebei superexclusief. En het 'kies maar' is zeer toepasselijk, want ze gaan volgende maand allebei onder de hamer.

Beide auto’s passen bij de One-77 uit het vorige artikel in het plaatje. Superexclusief, en alleen toegangkelijk voor degene die bereid is hier (ruimschoots) meer dan een miljoen euro voor neer te tellen, en die deze pecunia ook daadwerkelijk heeft. Het verschil is dat je in tegenstelling tot de Aston met deze jongens de openbare weg niet op mag.

De keuze tussen de Peug en de Ferrari valt grotendeels samen met je al dan niet aanwezige voorliefde voor diesel. De twin-turbocharged, 700+ pk 5,5 liter grote V12 uit de 908 rijdt namelijk door de vettige brandstof (a.k.a Satanssap). Aangezien Peugeot het voor wat Endurance Races betreft voor gezien houdt, kunnen ze net zo goed hun racers verkopen. Harken ze toch nog mooi even een geschatte 1,5 – 1,8 mln euro binnen. Ga je voor exclusiviteit, dan moet je de Fransman hebben. Dit is chassisnummer 2.

De Ferrari FXX is evenmin te versmaden. Er werden er 30 van gebouwd, en dit is nummer 28. Onder de body vinden we een 6,3 liter V12 die er niet minder dan 860 paarden uit hengst (get it?). Dit zwarte exemplaar met de tricolore is een 2006-model, dat, als gezegd, de update naar Evoluzione heeft gekregen. De geschatte opbrengst bedraagt 1,3 – 1,7 miljoen euro, serious money. Toch lijkt de schatting redelijk conservatief, want een non-Evoluzione ging al eens weg voor 2,6 miljoen.

Ik ben wel erg benieuwd welke van de twee sneller een rondje Monza zou kunnen doen, hoewel ik vermoed dat de Ferrari het dan toch tegen de oliegestookte Peugeot moet afleggen. Aan de andere kant, in de volgende video (dat sound!) lijkt deze nummer 28 niet bepaald langzaam:

Beide wagens staan op 12 mei a.s. in Monaco te glimmen tijdens een veiling van RM Auctions. Maar ze zijn niet het enige dure speelgoed dat van eigenaar verwisselt. Bekijk de volledige catalogus, met zelfs een speedboat en een aantal race-Ducati’s er in, HIER. EN welke wordt het voor u? De Peug of de Ferrari? Kies maar!