#Koplampgate: meer informatie Porsche-diefstallen

Gepost op 31-10-2012 om 10:20 door - 65 Reacties »

Porsche Panamera GTS met lege oogkassen
Enkele dagen geleden toonden we jullie foto’s van een Porsche Panamera in Amsterdam waarvan de koplampen verwijderd waren. Een niet op zichzelf staand incident, want kort er op volgde een soortgelijke foto van een andere Panamera. Inmiddels duiken andere media er bovenop, tijd voor hoor en wederhoor.

In de comments kwamen al enkele video’s naar voren aangaande het demonteren van Porsche-lampunits. Doordat er geen fysieke verbinding met de carrosserie is in de vorm van een schroef of een bout, zijn de units met het nodige wrik- en trekwerk door een geoefend persoon vrij rap los te maken.

Volgens een van onze tipgevers worden de koplampen losgetrokken met industriële zuignappen. De grote kracht die wordt uigeoefend in combinatie met het onbreken van een schroef/bout zou afdoende zijn:

Porsche-lampunit

We namen contact op met de Nederlandse Porsche-importeur. Zij hebben kennis genomen van ons artikel, maar benadrukken dat dit niet een specifiek Porsche-probleem is. En inderdaad, hier moeten we ze gelijk in geven: een korte Google-search levert legio resultaten op. Maar goed, het zijn momenteel de Panamera’s die gespot worden.

Lokaal probleem
Aantallen kon Porsche ons niet noemen, want het vervangen van koplampunits wordt naar eigen zeggen niet uitgesplitst naar oorzaak, dus wanneer je bijvoorbeeld voor je huidige lampen een upgrade naar Xenon wilt hebben, dan geldt dit ook als een vervang-actie. Wel wordt benadrukt dat het een lokaal probleem is, dat zich in Amsterdam afspeelt. Hierbij lijken Panamera’s en Cayennes het slachtoffer.

Eerder kreeg de Cayenne te maken met een recall omtrent mogelijk loszittende koplampen. Deze zaken met elkaar combineren is wellicht niet helemaal fair, maar kennelijk is het toch een achilleshiel.

Fix
Op de overkoepelende PON-campus is actie ondernomen, en een zogeheten ‘eenwegsboutje’ ontwikkeld, dat na bevestiging een eventuele diefstal aanzienlijk moet bemoeilijken. Op de vraag wat voor specifieke actie hiermee ondernomen gaat worden bleef Porsche het antwoord schuldig, maar het ligt voor de hand dat de boutjes bijvoorbeeld tijdens een eerstvolgende beurt bevestigd zullen worden.

Toen wij vroegen of dit probleem bekend is en er misschien iets met het design gaat gebeuren was het antwoord dat het hier om een lokaal probleem gaat, waarvan Porsche pas zeer recent op de hoogte is, en hier dus geen direct antwoord op gegeven kan worden.

Type lamp
Het gaat hier om Xenon-lampen. Berichten in de media dat deze gestolen worden om gebruikt te worden in de wietteelt zijn speculatief, en bovendien een politie-aangelegenheid.

Vervangende lampen kopen?
Slachtoffer van steeltuig? Op Marktplaats worden vervangende koplampsetjes aangeboden.. Maar over de herkomst hiervan is het speculeren natuurlijk.

65 reacties  toon alle reacties
ok, nu weet iedereen dus dat je de koplampen er zo kan uit trekken. Een nieuwe trend is gestart :-)
@fejjie: bij het jatten van een Pet ja, of een fiets. niet de lampen van een dure wagen. bovendien staat er dat je een industriele zuignap nodig hebt, en die koop je denk ik niet bij de praxis.
Leuke actie van de FBTO, maar nu hoop ik toch wel dat als je dat ritje wint die Boxster twee koplampjes heeft. De korte dagen komen er immers weer aan.
Tegenwoordig moet je bij veel auto’s naar de garage om een lampje te laten vervangen, maar bij Porsche zijn ze weer iets te ver de andere kant op geschoten.
Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, aanmelden kan HIER!