Le Mans: de digitale binnenspiegel doet zijn intrede

Auteur: , 39 Reacties

Het idee bestaat al jaren, en sommige auto's zijn al met achteruitrijcamera's uitgevoerd, maar in de racerij bestond het (bij mijn weten) nog niet. Audi's Le Mans-racer (die doorgaans inderdaad meer achter zich dan voor zich heeft) krijgt een schermpje in de cockpit met beelden van wat er zich achter de auto afspeelt.

In de racerij is het zicht voor de coureur vaak minimaal: hij zit retestrak ingesnoerd, en zeker in de LMP1 heb je heel veel body om je heen, en zijn spiegels vaak ook erg klein (want: enorme windvangers), dus het blikveld is verre van ideaal. In dat opzicht is een camera een uitkomst, hoewel ik niet weet hoe groot je dode hoek ermee is.

Het systeem heeft al gedebuteerd, tijdens de 6 uur van Spa. De buitenspiegels blijven natuurlijk, want a) dit is reglementair verplicht en b) een camera kan kapot gaan, en dan heb je ineens nul zicht naar achteren. Toch lijkt het me een zeer nuttige innovatie.

Voor de technologie heeft Audi even bij Samsung geshopt, want het scherm is van het type AMOLED, dat wil zeggen: lekker maximaal verzadigde kleuren, wat misschien wel helpt als je 350 km/u rijdt.. Ook tijdens de 24 uur van Le Mans zal Audi deze configuratie gebruiken.