Maserati GranTurismo Sport: Rijtest en video

Auteur: , 69 Reacties

Briljant en toch ook weer niet. Dat zijn zes woorden die de allernieuwste GranTurismo het best karakteriseren.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

De “Sport” is niet nog een variant dat aan het immer uitdijende gamma van de GranTurismo wordt toegevoegd, maar de opvolger van de GranTurismo S. Dat is de middenmoter in het gamma, tussen de standaard 4,2 V8 versie en de hardcore MC Stradale in. De Sport heeft dezelfde 4,7 liter grote V8 als de MC Stradale (die wellicht later dit jaar nog een pepkuurtje krijgt). Het vermogen steeg zodoende met 10 pk tot een gezonde 460 stuks. Tot zover alleen nog maar goed nieuws.

Maserati GranTurismo Sport

Bella Machina
Dat grijs niet per definitie saai is, dat bewijst de GranTurismo Sport in deze trim. Wat een ding, vooral in levende lijve maken de subtiele aanpassingen dat de GranTurismo er weer fris uit ziet. Het front is ietsje richting de MC Stradale getrokken met onder andere een nieuwe voorbumper. De koplampunits zijn ook nieuw en hebben tegenwoordig geïntegreerde LEDs. Typisch Italiaans is ook het oog voor details qua styling. De Maserati Trident heeft voor deze krachtigere versie rode streepjes, maar die zullen je alleen opvallen als je na een gezellige avond languit voor het front van de GranTurismo Sport gaat liggen. Opvallender zijn de (optionele) geanodiseerde matblauwe remklauwen. Hoe cool is dat? Mocht je het toch niets vinden, kies dan voor zwart, regulier blauw, rood, titanium, geel, matrood of gepolijst aluminium.

Maserati GranTurismo Sport

Kies je versnellingsbak!
En nee, zelf koppelen mag bij Maserati niet. Rara hoe kan dat? Beide transmissies zijn automaten, hoewel de MC Sportshift ook gekarakteriseerd kan worden als een gerobotiseerde handbak. Daarmee is de GranTurismo fors (bijna 23 mille) duurder, maar ook marginaal sneller. Het is een bak met enkele koppeling, in dat opzicht niet de meest moderne, noch de meest verfijnde. Voor de hardcore sportauto-fanaat is het wellicht een goede keuze, maar de rest van de wereld kan beter kiezen voor de reguliere automaat die niet bij ieder schakelmoment je nek probeert te breken. Ook die kan in een handmatige modus met de flippers achter het stuur worden bediend. In de QuattroPorte werd de gerobotiseerde handbak behoorlijk verguisd. En je kunt je afvragen of de bak in een auto met vier zitplaatsen en de naam GranTurismo wel op zijn plaats is. In mijn mening niet, maar voor de cijferfetishisten biedt de MC Sportshift bak het voordeel dat de magische grens van 300 km/u gehaald wordt.

Maserati GranTurismo Sport

De GranTurismo Sport met traditionele “slushbox” blijft steken bij 298 km/u en ook de sprint naar de 100 is 0,1 seconden langzamer voor een score van 4,8 seconden. Met een vermogen van 460 pk uit een 4,7 liter grote atmosferische V8 is het karakter makkelijk te raden: hoogtoerig. Pas als de naald van de toerenteller de hogere regionen bereikt toont de V8 zijn echte kracht, zonder dat het onderin echt behelpen is.

Maserati GranTurismo Sport

Maserati GranTurismo Sport

Na het zoet komt het zuur
Dat had ik tenslotte al aangekondigd in de intro. Maserati rept in het persbericht over 20mm extra beenruimte achterin door anders vormgegeven stoelen. Inderdaad blijft er ruimte over voor de pootjes van de achterpassagiers, zelfs als de voorstoelen helemaal naar achteren staan. Alleen zit je voorin dan nog niet echt lekker, het is de “klassieke” Italiaanse zithouding die ruimte laat voor korte benen maar waarin je langere armen nodig hebt. Zelfs de voorpassagier zit enigszins opgevouwen, dus voor beide voorstoelen geldt dat ze verder naar achteren zouden moeten kunnen.

Maserati GranTurismo Sport

Het materiaalgebruik in het interieur is prachtig met mooi Poltrona Frau leer, alcantara en in het geval van de testauto aluminium sier-elementen. De Maserati-specifieke knoppen zijn fraai omcirkeld met een randje chroom, maar de overige bedieningselementen… Het airco-paneel was schitterend voor een Fiat van een decennium terug, maar oogt nu wat minder fris. Voor het navigatie-systeem geldt hetzelfde, geen 3D graphics of Google maps satellietbeelden zoals bij de concurrentie. Het zijn geen punten waarop je de GranTurismo zou moeten laten staan, maar daar houdt het dan ook wel op.

Maserati GranTurismo Sport

Vreemd genoeg heeft de GranTurismo op tempo het minder naar zijn zin, net als de bestuurder en passagier. Vanaf 170 km/u wordt de GranTurismo licht in de neus, daarmee is de Italiaan niet de ideale kandidaat voor highspeed runs op de autobahn. Op echt kleine wegen werken omvang, gewicht en besturing (iets te indirect) niet mee. Echt tot zijn recht komt de Maserati op bredere, meer glooiende buitenwegen, geheel in lijn met de naam GranTurismo dus. Snaarstrak remmen doet de Italiaan ook niet, het pedaal wordt al snel een beetje sponsig. De vertraging blijft gelukkig wel op peil, zodat je je als bestuurder er niet heel erg zorgen over hoeft te maken.

Italiaanse bladblazer

Soundtrack: saving the best for last
Briljant. Absoluut briljant. MotherPIEP brilliant. Alle negatieve punten worden ruimschoots goed gemaakt door de fabuleuze soundtrack. Vanaf het diepe gerommel onderin tot de huil bovenin, altijd klinkt de V8 briljant. En hard, dat ook, maar de V8 is tammer te krijgen door de sportstand uit te schakelen. Niet dat je dat ooit moet doen, maar het kan wel.

Maserati GranTurismo Sport

De prijs van de GranTurismo Sport begint net boven de 2 ton. Dat is een bedrag waarvoor er heel veel uit de automobiele snoepwinkel is te halen en rationeel gezien ook veel betere sportauto’s. Alleen koop je die nou niet met je hoofd; en het hart verleiden, juist daar is Maserati zo goed in. De snelheid per euro is zeker niet de beste wat je kunt krijgen, maar het wordt ruimschoots gecompenseerd door de verwennerij voor oog en oor & de magie van het merk Maserati. Filmpje!