Mercedes-Benz 500K roadster blijft in Duitsland

Auteur: , 52 Reacties

Dikke domper voor Frans van Haren: de klassieke 500K, die hij in de VS kocht en vorig jaar tijdens de Techno Classica vol trots toonde, was vanwege een claim van de nabestaanden van de originele eigenaar al door de Duitse douane geparkeerd, maar nu heeft de Duitse rechter hem ook daadwerkelijk aan hen toegewezen.

Het verhaal rond de kwestie is bekend, en de rode Roadster die van Haren 2,8 miljoen euro kostte zal hem vrij zwaar op de maag liggen. Je zou kunnen zeggen dat het kopen van Duitse auto’s uit de nazi-tijd wat meer risico met zich meebrengt, en dat is ook zo (de 540K die dit jaar op Villa d’Este stond was ooit van de staalfabrikant Krupp, maar kennelijk waren daar geen problemen mee).

Dat laat niet onverlet dat het erg zuur is om je te goeder trouw gekochte auto als een soort van Tantaluskwelling vlakbij te hebben, maar er niet bij te kunnen. Maar dichterbij zal hij niet komen, want de rechter in Hamburg heeft volgens Bloomberg geoordeeld dat de peperdure Mercedes destijds inderdaad onrechtmatig door de Amerikanen als oorlogsbuit is meegenomen en dus aan de erfgenamen van de industrieel Hans Prym toebehoort.

Iemand gaat hier dus een flinke financiƫle aderlating tegemoet, maar van Haren (geschat vermogen: 160 miljoen) zal alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat hij dat niet is. Het laatste woord zal er in ieder geval nog niet over gesproken zijn.

Gelukkig heeft de Drutense sierbestrater nog wel wat andere auto’s in zijn collectie, zoals deze 1962 Maserati 5000 GT, maar we begrijpen het als hij er even flink de pe in heeft.