Morgan heeft last van boomschimmel

Auteur: , 28 Reacties

Het klinkt misschien wat vreemd maar voor een auto met een houten basis kan dit een flink probleem worden.

Het zal je maar gebeuren: je komt ’s morgens bij je auto en het ding ligt doorgerot in twee stukken op de straat. Klinkt als een verhaaltje uit een stripboek maar het zou maar zo eens realiteit kunnen worden. Het management van het Engelse Morgan heeft enkele spoedvergaderingen gehouden over het essenhout dat gebruikt wordt in het frame van haar retro-sportwagens. Een boomziekte genaamd “Ash dieback” bedreigt de boomsoort die in Engeland groeit en waar Morgan haar voertuigbasis uit vervaardigt. Naar aanleiding van deze ziekte is Morgan nu aan het kijken of ze een andere houtsoort moeten gaan gebruiken voor hun wagens, iets waar de liefhebbers om zullen treuren omdat het essenhout (Ash tree) al ongeveer 100 jaar door Morgan wordt gebruikt voor haar auto’s.

Morgan houdt nauw contact met de leverancier van het hout om te voorkomen dat er ziek, verzwakt hout in één van de 1300 auto’s die Morgan jaarlijks bouwt terecht komt. Men heeft nog een voorraad van het essenhout liggen en hoopt dat de uitbraak van de ziekte ingedamd kan worden zodat men verder kan met de traditionele manier van bouwen. Volgens de operationeel directeur Steve Morris is het gebruik van essenhout essentieel voor hun modellen omdat het een sterke doch flexibele, makkelijk te vormen houtsoort is die in veiligheidstests ook nog eens heel goed uit de bus komt. Laten we voor Morgan hopen dat de boomschimmel zich niet te ver uitbreidt en we nog gewoon van hun excentrieke auto’s kunnen blijven genieten.

En over de stevigheid van Morgans gesproken: voor de 3Wheeler zijn nieuwe draagarmen ontwikkeld nadat deze tijdens een test van het Engelse Autocar verbogen en er een wiel werd verloren. De nieuwe draagarmen zijn 20% sterker en worden naar wens gratis gemonteerd op reeds uitgeleverde 3Wheelers in ongeveer een uurtje tijd.