Apple gooit eigen auto weg als een afgekloven klokhuis

Auteur: , 24 Reacties

Het gaat niet gebeuren voorlopig, die auto van Apple.

Het is een gerucht dat al jarenlang de ronde doet, mede doordat fanb0iZ het steeds weer oprakelen: Apple zou met een eigen auto op de markt komen. De eerste keer dat de ‘iCar’ voorkomt in ons archief dateert alweer van meer dan negen jaar geleden. Destijds was het idee dat Volkswagen samen met Apple een auto ging fabriceren. Een grappig idee om nu over na te denken.

Soms werden de geruchten gevoed door mensen binnen Apple zelf. Zo omschreef een Apple ‘exec’ de auto ooit ‘het ultieme mobieltje‘. De Apple CarPlay zou een deelauto worden met een een dikke V8 onder de kap en autonoom kunnen rijden. Maar niks is minder waar: het ding komt er gewoon (voorlopig) niet.

Tenminste, Bloomberg meldt vandaag dat Apple ‘Project Titan’ heeft afgeschoten. Dit was de interne naam van het auto-project binnen het bedrijf waar zo’n duizend mensen aan werkten. Inmiddels zijn die op andere projecten gezet, zelf vertrokken of ontslagen.

Apple gaat wel door met het ontwikkelen van een eigen systeem om autonoom rijden mogelijk te maken, dat autofabrikanten dan kunnen kopen of in de toekomst alsnóg kan worden gebruikt voor een nieuw te ontwikkelen eigen auto.

Een derde optie zou kunnen zijn om een reeds bestaande autofabrikant over te kopen. Nog geen twee weken geleden waren er geruchten dat Apple McLaren zou willen kopen, maar dat werd vervolgens in alle toonaarden ontkend. Toch werkt het ergens wel, Apple en McLaren. Zoals bekend zou McLaren eindbaas Ron Dennis immers het liefste willen dat zijn coureurs ook door een computer-systeem bestuurd konden worden.