BMW/Mercedes/Audi kopen kaartendienst HERE van Nokia

Auteur: , 16 Reacties

Een consortium van BMW, Audi en Daimler (Mercedes/Smart) heeft naar verluidt 2,5 miljard euro neergeteld voor Nokia's kaartendienst HERE. Bij de Finse techfabrikant zorgt de deal echter niet voor alleen vrolijke gezichten.

De deal hing al een tijdje in de lucht, maar nu zijn de handtekeningen offcieel onder het koopcontract gezet. Voor de autofabrikanten was het belangrijk om toe te slaan, omdat HERE anders werd opgeslokt door een techbedrijf autofabrikant als Google of Apple. Ook taxiapp Uber was in de race. Met het oog op de toekomst is het wel zo prettig om als autofabrikant niet afhankelijk te zijn van andermans kaartendienst, zeker wanneer dit bedrijf zich in jouw vaarwater gaat begeven.

Navteq

Nokia is sinds 2008 eigenaar van HERE, dat destijds nog Navteq heette en voor liefst 7,6 miljard euro werd gekocht. Hier is dus flink op afgeboekt. Bovendien: ook al wordt er geen telefoon meer verkocht, Nokia is nog steeds een enorm bedrijf. De Franse kabelaar Alcatel-Lucent betaalde er onlangs meer dan 15 miljard euro voor, dus 2,5 miljard is lekker, maar niet de jackpot.

De deal wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2016 rond gmaakt, en de Duitse Drie zijn niet gierig: HERE blijft een ‘independent company serving customers from all industries‘. Als je maar betaalt, want voor niets gaat de zon op. Ook andere autofabrikanten kunnen naar verwachting in de toekomst gebruik maken van de dienst, of er zelfs in investeren. Er zit namelijk best groei in een automotive kaartendienst, zeker wanneer de autonome auto zijn intrede doet.

UPDATE: het is nu helemaal officieel, meer info hier.