Fiat 124 Spider: een Mazda MX-5 met Italiaanse flair [updated]

Auteur: , 27 Reacties

Dit zou zomaar eens de leukste Fiat in jaren kunnen worden. We hebben meer details over Fiat's nieuwe rwd-bommetje.

Het begint ondertussen een behoorlijke soap te worden. Kondigen Alfa-Romeo en Mazda eerst nog trots aan samen een lichte roadster te gaan ontwikkelen, na enige tijd wordt duidelijk dat Ome Marchionne er op staat dat alle Alfa’s in Italië worden gebouwd. Alfa gaat de Spider daarom zelf ontwikkelen, op basis van het nieuwe platform dat Alfa heeft ontwikkeld voor haar toekomstige achterwielaangedreven modellen. Gezien de overvolle ordermappen en bijbehorende rooskleurige financiële situatie, lijkt dat een bijzonder wijs besluit.

Fiat daarentegen is kennelijk vrij om z’n modellen overal ter wereld in elkaar te laten schroeven en dus gaat de Italiaanse MX-5 er wel degelijk komen. Fiat registreerde eind vorig jaar de namen 124 en 124 Spider en een insider zou aan het Engelse Auto Express hebben laten weten dat Fiat die badge inderdaad op deze Italo-Jap gaat plakken. Nu ja, plakken… verwacht geen badge-enginering zoals onze snelle fotosjoep hierboven, maar een roadster met wat meer retro-elementen dan de MX-5.

Daar waar Mazda in eerste instantie kiest voor haar 155 pk sterke tweeliter Skyactiv-blok, daar zal Fiat volgens het Britse tijdschrift de 1.4 MultiAir turbomotor in de 124 Spider lepelen. Het blok zou met gemak 200 pk moeten kunnen leveren en we kunnen dan ook een Abarth-versie van de Spider verwachten met een dergelijk vermogen. Voor de minder gefortuneerden komen er ook Fiat 124 Spiders met wat minder power.

Nog leuker is dat er ook zomaar een pure en uitgeklede 124 Spider kan komen. Denk dan aan stalen velgen, minder luxe en minder geluidsisolatie. Een beetje zoals de briljante Caterham 165 dus, of de legendarische Peugeot’s 205 en 106 Rallye zo u wilt. De achterwielaandrijver voor de gewone man keert terug! Huh, riep iemand daar Twingo?

UPDATE: naam bevestigd!

Op de Autosalon van Genève heeft capo di tutti capi Sergio Marchionne de naam voor de roadster bevestigd. Hij wordt later dit jaar gepresenteerd en moet in 2016 op de markt komen. Techniek is afkomstig van Mazda, de motoren levert Fiat-chrysler zelf aan, evenals de onderstelafstelling.