Porsche Carrera GT: rijtest en video

Auteur: , 87 Reacties

Als autoliefhebber heb ook jij waarschijnlijk een lijstje met auto's die je ooit zou willen rijden. Vandaag streep ik er één van die lijst af: de Porsche Carrera GT.

Begin jaren ’90 bouwde Porsche een 5,5 liter V10 voor het Formule 1 team van Footwork, maar Porsche deed er verder weinig mee. Totdat eind jaren ’90 de regels voor de LMP1 auto’s op Le Mans veranderden en de V10 weer werd afgestoft. Hij werd iets opgeboord tot 5,7 liter en in een prototype gehangen, maar na twee dagen testen besloot Porsche om zich volledig te concentreren op het bouwen van de Cayenne omdat daar meer geld mee verdiend kon worden.

Porsche Carrera GT Concept
Toch wilde een paar mensen bij Porsche graag iets met de V10 doen en dus werd deze in 2000 in een prototype voor de Autoshow van Parijs gelepeld. De concept werd Carrera GT genoemd en beschikte over een 5,5 liter V10. De reacties waren overweldigend en doordat Porsche ondertussen flink wat geld aan het verdienen was met de Cayenne werd besloten om het concept in een straatlegale maar vrijwel ongewijzigde vorm in productie te nemen.

Porsche Carrera GT
De auto werd in de destijds nieuwe fabriek in Leipzig in een gelimiteerde oplage gebouwd. Er werden 1500 auto’s gepland, maar in 2006 kondigde Porsche aan de auto niet langer te blijven produceren vanwege veranderde wetgeving rond airbags in de Verenigde Staten. Daardoor bleef het totaal aantal geproduceerde Carrera GT’s uiteindelijk steken op 1270 stuks.

Porsche Carrera GT
De Porsche Carrera GT kreeg de 5,7 liter versie van de V10 aan boord, goed voor 612 pk en een koppel van 590 Nm. Dat was fors meer dan de 558 pk sterke conceptcar, die was uitgerust met de 5,5 liter versie van de V10. Dankzij het bizarre vermogen zou je van 0 tot 100 moeten kunnen sprinten in 3,5 seconde als je de handgeschakelde zesbak en koppeling optimaal weet te bedienen. De topsnelheid bedraagt 330 kilometer per uur,

Porsche Carrera GT
De Carrera GT was enorm vernieuwend. Het is de eerste productieauto ooit die beschikte over een keramische koppeling, bijvoorbeeld. Die koppeling is bovendien bijzonder compact, om het zwaartepunt van de auto zo laag mogelijk te kunnen houden. De Carrera GT was ook de eerste auto met een monocoque van Carbonfiber Reinforced Plastic (CFP). Die techniek werd destijds alleen in racewagens gebruikt, maar Porsche wilde dan ook zoveel mogelijk racetechnologie in deze auto stoppen.

Porsche Carrera GT
Zo is er een volledig vlakke carbon bodemplaat, een diffuser en een onderstel dat rechtstreeks van de Porsche 911 GT1 komt, de auto die in 1998 de 24 uur van Le Mans wist te winnen. Al die zaken zorgen er samen voor dat er op topsnelheid een neerwaartse druk op de achterwielen wordt gegenereerd van 4000 newtonmeters. Dat is omgerekend alsof je ongeveer 400 kilo op de achteras drukt. Ook zijn er centerlock wielen gemonteerd met daarachter keramische remschijven. Die schijven zijn overigens 15 inch groot aan de voorzijde, de velgen zijn vooraan 19 en achteraan 20 inch groot

Porsche Carrera GT
Eigenlijk zie je de Carrera GT altijd open rijden, maar mocht je het willen dan kan je twee carbon dakpanelen (2,4 kilo per stuk) monteren om droog te zitten. De panelen passen in de voorste bagageruimte als je ze mee wil nemen. Er waren vijf kleuren leverbaar op de Carrera GT: Guards Red, Fayence Yellow, Basalt Black, GT Silver en Seal Grey.

Porsche Carrera GT
Binnenin wordt de technologie uit de racerij verder duidelijk: de stoelen zijn vervaardigd uit lichtgewicht materialen. Er is gebruik gemaakt van carbon en kevlar om ze zo licht mogelijk te maken, elke stoel weegt niet meer dan 10,3 kilo. De schakelpook is zo dicht mogelijk bij het stuur geplaatst. De middenconsole is ook van carbon, gecombineerd met magnesium en verankerd aan het chassis voor extra stevigheid.

Maar genoeg over al die mooie techniek, vandaag is de dag dat ik mag rijden met deze jeugdliefde. Sinds Porsche deze auto aankondigde wilde ik erin rijden, iets wat met name met mijn liefde voor de Formule 1 destijds te maken gehad zal hebben. Want laten we eerlijk zijn, veel dichter bij het rijden van een Formule 1 auto kan je niet komen.

Porsche Carrera GT
Als ik de motor start gaat er letterlijk een rilling door mijn lijf. Dat geluid van tien cilinders die zich in beweging zetten met een grommende roffel, de trillingen die door de lichtgewicht stoelen mijn lichaam bereiken: het bezorgt me letterlijk kippenvel. Tegelijkertijd voel ik wat zenuwen. De keramische koppeling schijnt niet de meest gebruiksvriendelijke te zijn en ik heb spookverhalen gehoord over de vervangingskosten. Ik trap het koppelingspedaal in, schakel de eerste versnelling in. De pook beweegt zwaar en mechanisch. En dan nu de grote truc: niet klooien met het gaspedaal, gewoon héél rustig de koppeling op laten komen en de auto regelt de rest. Ik hoor het gas iets aanzwellen zonder dat mijn rechtervoet een pedaal geraakt heeft. De koppeling pakt, we rollen.

Porsche Carrera GT
Deze auto heeft een hele lage kilometerstand en ik heb de mensen bij Gina Classics beloofd dat ik hem onder de 2000 kilometer houdt. Dat houdt wel in dat we veroordeeld zijn tot de landweggetjes rond Drachten. Het laatste wat ik wil is een telefoontje moeten doen naar Gina Classics met de mededeling dat er iets in een sloot ligt. Voorzichtig geef ik een beetje gas, de respons is resoluut maar niet bangmakend bruut. Met een rustig gangetje schakel ik door naar twee en naar drie en terwijl ik de auto rustig op bedrijfstemperatuur laat komen voel ik al dat deze auto een stevige hand nodig heeft. De enorme banden en het lage gewicht zorgen ervoor dat de auto gevoelig is voor sporen en oneffenheden. Even niet opletten en de auto kiest zijn eigen pad. Handjes stevig aan het stuur dus en de pook zit aangenaam dicht bij het stuur zodat ik het nooit lang hoef los te laten. Goed over nagedacht, Porsche!

Porsche Carrera GT
Als de auto warm gereden is durf ik een keer gas te geven. De V10 jankt het uit, wat een fantastisch geluid maakt deze auto toch! Natuurlijk heb ik wel eens een Carrera GT gehoord, maar nu ik erin zit en zelf de symfonie van die cilinders kan controleren is het nog vetter. Die enorme gierende, huilende schreeuw is werkelijk verslavend. Als je alleen maar denkt aan het veranderen van richting heb je dat al gedaan. Op deze wegen kan ik nog niet een tiende van het potentieel aanspreken, maar toch voel ik me een tikkeltje geïntimideerd. De Porsche 918 Spyder die ik vorig jaar reed voelt als een boodschappenautootje in vergelijking met de Carrera GT. De Carrera GT is een auto voor mannen met borsthaar dat groeit op de borst van hun borstharen.

Porsche Carrera GT
Stiekem zou ik er nu vandoor willen gaan en nooit meer omkijken, maar ik besluit hem toch maar netjes in te leveren. De auto die wij leenden komt uit de stallen van Gina Classics. Uitgevoerd in Basalt zwart is deze auto door Gina Classics gekocht van de tweede eigenaar uit Portugal. De Carrera GT heeft net geen 2000 kilometer gereden sinds hij de fabriek in november 2005 verliet. Een echt verzamelstuk dus, al kan ik het begrijpen als de aanstaande koper zich niet kan beheersen en er toch gewoon mee gaat rijden. Dit is het soort beest dat je wilt leren temmen.

Porsche Carrera GT
Vandaag streepte ik een Carrera GT van mijn lijst, maar stiekem blijft hij (net als bij de Porsche 918 Spyder vorig jaar) een beetje staan. Precies hetzelfde gevoel dat ik met de 918 Spyder had, heb ik nu namelijk weer: ik wil nog een keer met deze auto rijden op wegen die me meer ruimte geven om deze auto’s écht te kunnen uitlaten. Op een circuit of in de Beierse Alpen of iets dergelijks: bredere wegen met meer ruimte en mooie bochtencombinaties. Eigenlijk heeft deze eerste kennismaking me alleen maar nieuwsgieriger gemaakt, maar ik ben oprecht dankbaar dat ik de kans heb gekregen om in deze auto te rijden. Een jongensdroom (om het marketingverhaal van Porsche erbij te halen) is uitgekomen vandaag, waarvoor mijn dank aan Gina Classics!