Porsche Cayman S: Rijtest en video

Auteur: , 55 Reacties

Het kleinere, maar meer talentvolle broertje van de 911 is weer lekker opgefrist.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Middenmotor
De 911 heeft de motor op een plek waar die niet “hoort”, namelijk achter de achteras. Dat creëert een pendulum effect, maar de engineers van Porsche hebben die gedurende jaren van ontwikkeling weten weg te poetsen. Kan je nagaan als je dezelfde wizards met het “goede gereedschap” op pad stuurt, zoals bij de Cayman. De motor van de Cayman en van Boxster ligt ook achter de passagiers, maar net voor de achteras. Precies in het midden van de auto dus, de ideale plek qua gewichtsverdeling.

Als je de voordelen van de middenmotor je niet meteen duidelijk zijn, dan wil het helpen om een dienblad en een vol glas water te pakken. Tien tegen één dat je het glas min of meer in het midden van het dienblad zet. Dan is het dienblad tenslotte beter in balans en met auto’s is het niet anders. Hoe meer gewicht tussen de assen zit, hoe beter de balans en de grip van een auto. Dat is ook exact de reden dat de Cayman eigenlijk een betere auto is dan de 911.

Porsche Cayman S

Voor gevorderden
Je zou ook kunnen verwachten dat de Cayman daarmee een vriendelijker karakter heeft dan de 911, maar niets is minder waar: de Cayman die op de limiet wordt gereden vraagt een vaardigere hand dan een 911. Dat komt enerzijds doordat Porsche de Cayman nog meer dan de 911 voor de purist neerzet die van sturen houdt. Anderzijds komt het door de middenmotor. Sta mij toe om een wat simplistisch voorbeeld te gebruiken om het uit te leggen: gooi met een dobbelsteen en je hebt precies evenveel kans om ieder cijfer te gooien. Verzwaar dezelfde dobbelsteen aan een zijde en die zijde veel vaker (maar niet altijd) onderop eindigen. Een auto met middenmotor is een zuivere dobbelsteen en heeft in principe geen voorkeur voor onderstuur of overstuur. Bovendien kan de overgang tussen onder- en overstuur veel sneller optreden. Uiteraard is met onderstelafstemming wel een bepaald karakter in te “programmeren” in een auto met middenmotor, maar voor maximale snelheid is een zo neutraal mogelijk setup het beste. Drie keer raden waar Porsche dan voor kiest.

Porsche Cayman S

Op het nog niet opgedroogde asfalt van de Autodromo Internacional Algarve kon de Cayman S zijn kunstjes goed laten zien. In een naar beneden lopende bocht niet helemaal zuiver insturen: de kont komt om. Te abrupt en te vroeg op het gas bocht uit: de achterkant waaiert uit. Met te veel stuuruitslag, te flauw op het gas: onderstuur, als toetje trakteert de Cayman je op overstuur als de zescilinder boxer toch de tractie verbreekt van de achterbanden.

Porsche Cayman S

Het maakt de Cayman een excellente auto om in echt te leren sturen. Als je de Cayman op de limiet wil rijden, dan zul je hem echt moeten temmen. Oh en voordat je begint te twijfelen of een Cayman niet te venijnig voor je is: laat het ESP systeem aan en je eindigt niet zo snel achterstevoren in een sloot. In zekere zin hebben we het aan elektronica te danken dat autofabrikanten het (weer) aandurven om scherpere auto’s te bouwen.

Porsche Cayman S

Fijne boxer, maar kies de S
De basis Cayman kreeg net als de Boxster (test hier) een kleinere boxermotor. Het volume daalde van 2,9 liter tot 2,7 liter. Met het blok is weinig mis, behalve misschien dat het niet in een auto met zo’n goed onderstel zou moeten worden gehangen. Doorsparen dus voor de Cayman S, die heeft een halve liter meer inhoud en dat merk je. Iets meer vermogen, maar vooral meer koppel onderin zorgt dat de S veel spannender is om te rijden.

Porsche Cayman S

Toch is ook de de motor van de Cayman S (en Boxster S) een blok dat pas in de bovenste toerenhelft zijn echte kracht laat zien, zo wordt het maximale koppel van 370 Nm pas tussen 4500 en 5800 tpm gehaald. Dat zijn we niet meer gewend in dit tijdperk van turbo-motoren. Het maximale vermogen van 325 pk komt bij 7400 toeren per minuut beschikbaar. En wat een feest is het om iedere versnelling weer de boxer weer richting de rode lijn bij 7800 omwentelingen te jagen. Het vermogen bouwt mooi lineair op, zo lineair zelfs dat het minder hard lijkt te gaan dan werkelijk zo is. Ondertussen schreeuwt de boxermotor de hele buurt bij elkaar, helemaal als de optionele sportuitlaat is gemonteerd. Bij gas loslaten rommelt de boel nog even na, zodat ook dat deel van de reis een waar feest wordt.

Porsche Cayman S

De topsnelheid met handbak is 283 km/u, met de Porsche Doppelkupplugs (PDK) is het 281 km/u. De sprinttijd naar de 100 hangt van meer factoren af. De Cayman S met handbak doet er precies vijf seconden, met PDK vak is het 4,9 seconden. Het Sport Chrono pakket voegt launch control toe en daarmee daalt de sprinttijd zelfs naar 4,7 seconden. Bij vrijwel ieder ander merk is launch control een zuiver theoretische optie, als je überhaupt al kunt herinneren hoe deze te activeren, dan werkt het hooguit een derde van de tijd. Bij Porsche niet: selecteer de Sport+ stand, stamp het rempedaal in en geef vol gas. Op het display verschijnt de bemoedigende tekst Launch Control Activated. Laat de rem los en je snapt wat ze ermee bedoelen. Het werkt iedere keer weer feilloos.

Porsche Cayman S

Niet alleen maar hardcore
Het is op dit punt waar Porsche laat zien hoe ver het is. De Cayman S is niet alleen leuk op circuit, een spannende bergweg of als je op de eerste rij voor het verkeerslicht staat. Ook voor de normale kilometers is de Cayman een heel fijn apparaat. De afwerking is subliem, de stoelen zitten fantastisch en als je niet voor één van de sportstanden kiest is het onderstel redelijk comfortabel. De testauto was met de optionele sportuitlaat uitgerust, dat klinkt subliem, maar het motorgeluid echt lekker dempen doet die niet. Gelukkige bestuurders die de Cayman dagelijks gaan rijden, doen er goed aan om die optie niet achteloos aan te vinken.

Porsche Cayman S

Binnenin werkt alles behalve de stopwatch van het Sports Chrono pakket exact zoals je het verwacht. De stopwatch functie kan bedient worden door één van de stengels, maar heel intuïtief gaat dat niet. Nog een minpuntje, als ik het durf aan te snijden. Vloeken in de kerk dekt hier de lading niet, urineren op het altaar tijdens de mis komt dichterbij. Maar ja, Porsche schroeft ze er in en ze werken voor geen meter. De bekerhouders heb ik het dan over, van die uitklapdingen in het dashboard waar niets in blijft staan.

Porsche Cayman S

Boxster Coupé
Iemand bij Porsche heeft er een dagtaak aan om te verzinnen en uit te leggen dat de Cayman en Boxster twee totaal andere auto’s zijn. Vooral dat het logisch is dat je bij Porsche meer betaald voor een coupé. Nou ja niet bij de 911, maar de Cayman is wel duurder dan de Boxster. Het scheelt 5.000 euro, maar daarvoor krijg je bij iedere Cayman wel 10 pk en 10 Nm extra. Soms is marketing dodelijk vermoeiend.

Porsche Cayman S

De Cayman zonder pit en zonder S is er vanaf 67.000 euro, maar ik wil iedereen dringend adviseren iets dieper in de buidel te tasten (of de spaarvarkens van de kinderen stuk te slaan) en voor de Cayman S te gaan. Die is er met zestraps handbak (leuk!) voor 81.800 euro en met zeventraps PDK (sneller, efficiënter) voor 82.100 euro. Dat het maar 300 euro scheelt heeft te maken met de CO2-uitstoot die lager is voor de versie zonder koppelingspedaal. Het Porsche BlueEfficiencyDynamicGreenline geneuzel zorgt er wel voor dat de excellente besturing van de vorige generatie is ingeleverd voor elektrische bekrachtiging. Die is goed en geeft veel feedback, maar in de vorige generatie was die nog beter.

Het maakt de Cayman S geen minder briljante auto. Die lijnen, het rijgedrag, de gretige en superb klinkende zescilinder boxer en de perfecte afwerking. De Cayman S maakt hebberig en aan mij zul je nooit hoeven uitleggen waarom je niet voor de meer iconische 911 hebt gekozen. De Cayman S is de keuze voor de echte stuurman, het volgende station is een 911 GT3. Filmpje!

Geen zin in geel? De Cayman is ook leverbaar in andere kleuren!