Zo makkelijk is het nu om een klacht in te dienen bij de politie

Auteur: , 34 Reacties

Het systeem kan mogelijk wel voor administratieve problemen gaan zorgen.

Het begon als een klacht van enkele BNers en is inmiddels uitgerold tot een maatschappelijk ding: etnisch profileren. De politie is er bloedserieus over, getuige een nieuwe mogelijkheid van de politie app.

Ben je er tijdens een politiecontrole uitgepikt dan kun je direct vanaf je smartphone een melding maken als je je etnisch geprofileerd voelt. Binnen de politie app is er een aparte feature gemaakt waardoor de klacht gelijk wordt doorgespeeld. De politie heeft dit gedaan om een beeld te krijgen hoe groot dit probleem eigenlijk is en hoeveel mensen zich etnisch geprofileerd voelen.

De nieuwe klachtenmodule is niet enkel gericht op etnische profilatie. Het is wel een standaardvraag wanneer je het digitale formulier invult. Ben je het bijvoorbeeld niet eens met een boete of ontevreden over een politieoptreden dan kun je dit ook melden. De klachtenmodule was voor een deel een idee van Tweede Kamerlid Marcouch (PvdA). Vanaf vandaag is het mogelijk om een klacht door te geven via de app. Voorheen moest je een digitaal formulier invullen op de site van de politie of een schriftelijke klacht indienen.

De introductie van de klachtenmodule komt op een behoorlijk ongelukkig moment. Minister Ard van der Steur is het namelijk zat (PDF) dat er zoveel mensen ‘zomaar’ een bezwaar tegen hun boete indienen. Volgens de minister gebeurt dit massaal. Het aanvechten van een boete wordt mogelijk een procedure waar de automobilist financieel voor mag opdraaien. Wordt de aanklacht afgeketst dan is de automobilist het proceduregeld kwijt. Het is niet bekend hoeveel deze heffing gaat kosten. Van de 210.608 bezwaren in 2015 werd bij slechts 12 procent van de gevallen de boete inderdaad kwijtgescholden.

Van der Steur kan zich straks achter zijn oren krabben over de klachtenmodule. Nu het een stuk makkelijker is geworden om een klacht te melden zullen vermoedelijk veel meer mensen dit daadwerkelijk gaan doen. Het resultaat zal een (behoorlijke) toename zijn in het aantal meldingen en de politie gaat er een hoop werk aan hebben om al deze klachten weg te werken. De minister wil dus minder klachten, maar door de boel te versimpelen krijg je eerder een averechts effect. Pas maar op, voor je het weet kost een klacht indienen negen euro administratiekosten.

Foto via @thomcarspotter op Autojunk