Opel Astra OPC: Rijtest en video

Auteur: , 108 Reacties

Toen Opel vorig jaar de Astra GTC introduceerde hadden we eigenlijk maar één echt belangrijk punt van kritiek: er was te weinig power. Met 280 pk voor de Astra OPC is het één van de de sterkste hot hatchbacks van het moment maar is het ook de beste keus?

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Laten we eerst even de verwarring rond de naam proberen op te helderen: de Astra was er eerst als vijfdeurs hatchback en later als Sports Tourer. Eind vorig jaar kwam daar de Astra GTC bij, een coupé volgens Opel, een driedeurs hatchback volgens anderen. Feit is dat de GTC een wezenlijk andere carrosserie heeft en ook een flink aangepast onderstel, met onder meer de HiPerStrut voortrein. Een paar weken terug werd de Astra sedan geïntroduceerd. En nu reden we met de OPC. De OPC wordt overigens zonder de toevoeging GTC in het gamma opgenomen, terwijl het grotendeels dezelfde auto is als de GTC. Waarom? Dat weten alleen de marketingkoppies bij Opel. Feit is dat de auto op deze pagina en in de video dus officieel Opel Astra OPC heet.

Opel Astra OPC 2012

OPC. Opel Performance Center. Opgericht in 1999 om homologatie auto’s te maken: sportieve straatauto’s die deelname met vergelijkbare auto’s aan races mogelijk maken. De OPC straatmodellen werden een groot succes, andere modellen volgden en OPC werd een begrip voor de liefhebbers van snelle Opeltjes. Fast Forward naar nu en OPC kan zich meten met Renault Sport, Volkswagen R en vergelijkbare labels en initiatieven van andere concurrenten. OPC bouwt niet alleen snelle auto’s maar levert ook spoilerkitjes, wielen en ander opschmuk voor meer standaard Opels. Speciaal voor de all show but no go klanten.

Opel Astra OPC 2012

De Astra OPC zoals wij hem bij ons hadden is echter bepaald geen nepper. De power die de aangepaste bumpers, skirts, spoiler en wielen uitstralen worden meer dan waargemaakt. Maar liefst 280 pk en 400 Nm huizen onder de kap van deze Opel, die alle power loslaat op de voorwielen. Mede dankzij een slim, volledig mechanisch sperdifferentieel is dat echter prima op de weg te krijgen. Er is soms wel wat torquesteer merkbaar maar ook dat blijft binnen de perken dankzij de HiPerStrut voorwiel ophanging en dat is een compliment waard, zeker gezien de vochtige omstandigheden waar we in mochten testrijden. Ook de achteras werd wat steviger uitgevoerd. Al deze aandacht voor het onderstel zorgen ervoor dat de Astra OPC echt héél prettig stuurt. Het onderstel heeft overigens elektronisch verstelbare dempers: Standaard, Sport en OPC zijn de settings waaruit te kiezen valt. Het laat zich raden waar die settings zich voor lenen: gewoon sportief, lekker sportief, circuitsportief, zo simpel is het. De dagelijkse rijder van de Astra OPC zal in het begin fanatiek de OPC knop indrukken bij wegrijden en de tellers rood zien worden maar na verloop van tijd ontdekken dat het toch echt aangenamer is één van de andere twee modi te selecteren voor “gewoon” verkeer. De OPC modus is kneiterhard en eigenlijk alleen leuk op het circuit of als je een rallystage gaat afronden. Voor overig pittig rijgedrag is de Sport modus al pittig zat en tevens net iets aangenamer. Maar zelfs als de auto in de standaard modus staat is het bepaald geen mietje.

Opel Astra OPC 2012

Wat erg goed bevalt aan de Astra OPC zijn de speciaal voor deze auto ontwikkelde sportstoelen. Opel heeft niet aangeklopt bij Sparco of Recaro maar heeft gewoon zelf een superlichte, goed zittende en uitgebreid verstelbare stoel ontwikkeld. En ze zitten niet alleen goed, ze zien er ook nog eens goed uit en passen perfect bij de rest van het sportieve interieur. Opel heeft geen hele gekke fratsen uitgehaald maar het oogt allemaal net wat sportiever. Het stuurtje is ook erg prettig en geeft goed door wat er onder de voorwielen gebeurt. En dat is nogal wat.

Opel Astra OPC 2012

Eenmaal weg uit het regenachtige Frankfurt gaan we zo snel mogelijk op zoek naar bochtige wegen. Ook deze zijn recentelijk ruimschoots van hemelvocht voorzien en dus is het aardig opletten in het begin. Tenminste, dat was wat ik deed, maar als snel kwam ik erachter dat de Astra OPC echt enorm vergevingsgezind is. Buiten het feit dat je perfect door het onderstel, stuur en motorgeluid op de hoogte gehouden wordt van wat je allemaal aan het uitspoken bent lost de Astra OPC ook eenvoudig schoonheidsfoutjes van mijn enthousiaste rijgedrag op. Nooit heb je het idee grip tekort te komen. Te hard een bocht in? Maakt de OPC niets uit, lost ‘ie voor je op. Zelfs met het ESP uit liggen de grenzen vaak verder dan ik in eerste instantie dacht. Het zorgt ervoor dat ik keer op keer harder dezelfde bocht wil nemen, en er ook elke keer nog harder uit durf. Gesteund door de gedachte dat er altijd nog de 33.5 centimeter grote geventileerde Brembo remmen met vier zuigers zijn die me tot stilstand kunnen brengen en aangemoedigd door het geweldige geluid (denk aan iets wat lijkt op een astmatische Darth Vader met een rokershoestje) gaat het harder en harder. Het is allemaal íets serieuzer en minder speels dan bijvoorbeeld de Renault Mégane RS, maar de Astra is dan ook iets zwaarder. Toch zou de Astra OPC wel eens de best sturende hot hatch kunnen zijn die ik ken, heb ik nu alweer een nieuwe favoriet in deze klasse? Nadat de Mégane RS vorige week zijn eerste plek op Casper’s Favoriete Hot Hatch Erepodium moest afstaan aan de Focus ST.

Opel Astra OPC 2012

Het brengt me bij het enige probleem dat ik met de Opel Astra OPC heb: de prijs. Opel zegt met de Astra OPC met name de concurrentie aan te willen gaan met auto’s als de Volkswagen Golf R en Scirocco R, de Mégane RS en een eventuele toekomstige Focus RS (de Focus ST is volgens hen te soft, teveel een compromis) en dat brengt de volgende gedachtenstroom op gang: een Volkswagen Golf R kost je 47.390 euro, de Scirocco R is met 45.590 eurootjes iets goedkoper en een Focus RS kostte toen hij nog op de prijslijst stond bij Ford rond de 50.000 euro dus die laat ik eigenlijk al een beetje buiten beschouwing. Bent u aan het shoppen voor een Volkswagen R product dan bent u het aan uzelf verplicht om de Astra OPC (met een prijskaartje vanaf 42.990 euro) op zijn minst te gaan proefrijden en het zou mij niet verbazen als u beslist voor de Astra te gaan, zo goed is deze auto namelijk.

Opel Astra OPC 2012

Laten we ook niet vergeten dat de Astra GTC (wat mij betreft althans) de best ogende hot hatchback op de markt is. Alleen de Scirocco komt wat design betreft in de buurt qua schoonheid, maar redt het net niet. Ben je echter bereid om een iets minder knappe auto bij Renault of Ford te gaan proefrijden dan kan het wel eens zijn dat je beslist om tussen de 8.000 en 10.000 euro minder uit te geven voor een Mégane RS of misschien toch zelfs die Focus ST. Toegegeven, die zijn iets minder krachtig en iets minder rijk uitgerust maar ze zijn qua prestaties vergelijkbaar met de Astra OPC. De Mégane RS is (mocht het relevant voor je zijn) zelfs een iets betere tracktool als je die uitrust met het optionele Cup Chassis en spèrdifferentieel, denk ik. Al wordt het dan wel een érg harde auto voor dagelijks gebruik, iets wat met de Astra OPC dankzij het FlexRide systeem geen enkel issue is.

De Opel Astra OPC is een fabeltastisch lekkere auto, maar zou ik er één kopen als ik het geld ervoor had? Eerlijk is eerlijk: als hij 10.000, 8.000, misschien zelfs maar 5.000 euro goedkoper was dan nu het geval is maakte hij een zeer goede kans, nu is het prijsverschil met sommige concurrenten wat mij betreft te groot. Filmpje!