Pal-V: Kijk hoe De Vliegende Hollander de lucht ingaat

Auteur: , 49 Reacties

Het Nederlandse bedrijf achter de Pal-V, waar we sinds 2007 lyrische verhalen over horen, heeft hun eerste conceptvoertuig de lucht ingestuurd. Deze vliegende auto danwel rijdende heli moet vanaf 2014 voor liefhebbers beschikbaar komen.

PAL-V Europe NV was blijkbaar klaar om de lucht in te gaan met hun gewiekte tweezitter. Op vliegbasis Gilze Rijen werden een serie tests ondernomen en die waren succesvol. Er is niemand neergestort of in de lucht gebleven, dus die conclusie mogen we toch wel trekken. De Pal-V heeft een uitschuifbare achterkant en opvouwbare wieken. Eenmaal uitgeklapt wordt de Pal-V voortgestuwd door een propeller en in de lucht werkt het geheel als een gyrocopter. Op de weg rijdt het “als een sportauto” en door het kantelmechanisme ál la Carver neemt de driewieler bochten als een motor.

De Pal-V One in opgevouwen toestand

De PAL-V One heeft een leeggewicht van 680 kg en biedt plaats aan twee personen. Met grond onder de voeten kan deze gyrocopter-achtige een maximum snelheid van 180 km/u behalen en naar de honderd sprinten gaat in acht seconden. Om vervolgens het luchtruim in te gaan moet een snelheid van minimaal 50 km/u gereden worden. Hiervoor is een afstand van 165 meter nodig (mag ook in het gras zijn). Vervolgens kun je ook in de lucht een snelheid van 180 km/u (97 Kts) aantikken en varieert de range van 350 tot 500 km. Geen enorme afstanden inderdaad, maar bijtanken kan dan wel weer langs de weg (als je hier en daar wat regels durft te breken). In de lucht verbruikt de Pal-V One zo’n 36 liter peut per uur en de nodige papieren halen kost je 20 á 30 uur training.

Goed, de volgende video is gisteren vrijgegeven, dus we hielden ernstig rekening met een kneiter van een 1 april-grap (of weer een fopaankondiging), maar vooralsnog lijkt alles authentiek te zijn. Oordeel zelf aan de hand van de nu volgende video waarin de Pal-V One zijn maiden flight maakt. Riemen vast, klaptafels omhoog en opstijgen maar!

Files uitlachen met de Pal-V One

Heeft een project als dit kans van slagen, of zien we liever een vliegende auto met klapvleugels?

Met dank aan Erik voor de tip!