Porsche 911 Carrera 4S Cabriolet: Rijtest en video

Auteur: , 75 Reacties

Het is -2 graden Celcius, het is miezerig weer, er ligt een restje sneeuw op de auto's op het parkeerterrein. Ik kijk cameraman Martijn aan we denken hetzelfde: we kunnen ons geen beter moment bedenken om een Porsche 911 met vierwielaandrijving te testen. Dat het een cabrio is mag de pret alles behalve drukken.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

We krijgen van een medewerkster van Porsche de sleutel van een bloedrode Porsche 911 Carrera 4S cabrio in onze handen, vergezeld van een Duits klinkend “have fun” stappen we in. Het eerste wat ik vervolgens doe is de kap openen. De medewerkster van Porsche kijkt om en lijkt te denken dat we gek zijn. En laten we eerlijk zeggen: daar is niets aan gelogen. Maar we gaan het wel doen want een cabrio dicht rijden is voor mietjes. Sneeuw of geen sneeuw.

Porsche Carerra 4S 911 991 Cabriolet

En eigenlijk valt dat open rijden alles behalve tegen. We hadden ons er makkelijk vanaf kunnen maken en de kap dicht kunnen gooien buiten de foto- en videomomenten om, maar het komt eigenlijk niet in ons op. De climate control houdt het zitgedeelte aardig op temperatuur en voor de iets koudere momentjes is onze testauto uitgerust met stoelverwarming. In alle comfort een frisse neus halen, het is gewoon mogelijk. Helaas is de meeste sneeuw rondom het hotel nu verdwenen en dus besluiten we op zoek te gaan naar hoger gelegen gebieden, hier in de grensstreek van Oostenrijk en Slovenië. Wie weet kunnen we ergens nog een fatsoenlijke laag sneeuw vinden opdat we de foto’s en video deels in wintersetting kunnen maken.

Porsche Carerra 4S 911 991 Cabriolet

Eenmaal buiten de bebouwde kom gaat de eerste keer behoedzaam het gas er een beetje op. Het is koud, het is nat en de weg is bezaaid met afgevallen herfstbladeren. De indicator op het dashboard geeft aan dat er een hoop van het vermogen naar de voorwielen wordt gestuurd. In een rechte lijn merk je daar niet veel van, maar als je een bocht uitkomt en het gas wat steviger indrukt dan merk je echt dat de voorwielen je een bocht uit trekken. Ik moet er even aan wennen (alle 911’s die ik tot nu toe reed waren achterwiel aangedreven) maar al snel wordt het verslavend om voor het gevoel iets te hard en te vroeg op het gas te gaan. Het van de 997 Turbo afgeleide vierwielsysteem geeft geen krimp en sleurt me keer op keer harder uit een bocht. Ik zet Martijn af om wat beelden van buiten de auto te schieten en herhaal hetzelfde trucje een paar keer in dezelfde bocht.

Porsche Carerra 4S 911 991 Cabriolet

Na een paar keer voorbij gereden te zijn is het tijd om hetzelfde trucje te proberen met iets minder elektronische hulpmiddelen. De Sport Plus modus wordt ingeschakeld wat betekent dat PSM (Porsche Stability Management) iets luier achterover hangt in zijn stoel. Je mag een beetje glijden en spelen maar op het moment dat je te gek doet grijpt PSM alsnog in. Dat doet het overigens bijna onmerkbaar, zodat je je al snel een betere rijder voelt dan je eigenlijk bent. Om het in deze omstandigheden ook zonder hulpmiddelen te proberen is gekkenwerk (zie alinea 2), zelfs met vierwielaandrijving, maar ik probeer het natuurlijk toch. Dankzij de aangedreven voorwielen en de slimme differentiëlen kan ik een gênante spin ternauwernood voorkomen en dus ook dat Martijn me vastlegt terwijl ik verkeerd om eindig. Ik heb genoeg gespeeld voor nu, en ik leg me erbij neer dat ik nog even moet oefenen voordat ik zo kan driften als Wouter. Tijd om de zoektocht naar sneeuw te vervolgen.

Porsche Carerra 4S 911 991 Cabriolet

De 400 pk sterke 3.8 liter zescilinder van deze 911 Carrera 4S blijft een lekker blok. Dankzij de sportpijpen klinkt het blok ook nog eens fantastisch, en uiteraard klinkt één en ander nog prettiger zo met het dak open. Ik begin me af te vragen waarom je eigenlijk een dichte 911 zou willen kiezen. Die gedachte verrast me omdat ik altijd een liefhebber van coupés ben geweest. Toen ik begin dit jaar met de 911 cabrio ging rijden was ik niet voor niets kritisch op het uiterlijk en ik blijf er ook bij dat de achterkant buitenproportioneel zwaar lijkt en profil. Toch oogt deze 4S wel beter dan de tweewiel aangedreven versie, wat misschien mede komt door de 44mm bredere kont. Ook vind ik het streepje van de verlichting dat over de volledige breedte van de kont loopt erg prettig voor het oog. Nog steeds vind ik de 991 coupé mooier, maar ik durf te betwijfelen dat je in die auto net zoveel beleving kent als in deze open variant.

Porsche Carerra 4S 911 991 Cabriolet

Met de PDK in Sport Plus modus geeft de bak zelf tussengas bij terugschakelen en dat is in de bergen een genot voor het oor. Ook het rochelende geluid bij gas los is heerlijk en komt ons op meerdere duimpjes van passanten te staan. Sterker nog, als ik langzaam achter een groepje wandelaars en nordic walkers kom aanrollen draait een deel van dit bejaarde groepje zich om en begint me aan te moedigen om eens flink gas te geven. Wie ben ik om ze dat plezier te ontzeggen? Twee tikjes terug met de flippers achter het stuur en de gillende boxer brult weg bij de groep wandelende bejaarden, een aantal van hen applaudisserend achterlatend. Daar waar oudere mensen nog wel eens met afkeur kunnen reageren op sportieve auto’s, wordt er op de 911 cabrio blijkbaar goed gereageerd.

Porsche Carerra 4S 911 991 Cabriolet

Dat is dan ook niet vreemd: de gemiddelde leeftijd van een Porsche koper is ouder dan 50. Die mensen die geven schijnbaar wel om uiterlijk én om looks: in Nederland werd namelijk 90% van de vorige (997) generatie 911 geleverd met vierwielaandrijving en ik kan me moeilijk voorstellen dat dat alleen maar te maken heeft met de techniek. Nee, mensen kiezen zeker ook voor het fijnere uiterlijk van deze bredere Porsche. De Carrera 4 en 4S zijn gewoon net iets knappere auto’s om te zien. Het is eigenlijk net zoals bij vrouwen: het uiterlijk is je eerste indruk. Daarna check je het karakter en als dat ook blijkt te klikken dan kies je er wellicht voor om de rest van je leven met die dame door te brengen. En met het karakter van deze 991 C4S zit het meer dan goed, zeker in de omstandigheden die we in Oostenrijk op ons brood krijgen is het gewoon erg prettig dat alle vier de Pirelli Sottozero’s helpen om het vermogen over het asfalt te verdelen. Als we na een tijdje sturen een mooi sneeuwlandschap zien opdoemen weten we dat onze missie geslaagd is. Helaas weten we ook dat dat betekent dat we straks weer terug moeten om de auto in te leveren.

Porsche Carerra 4S 911 991 Cabriolet

Al dat moois heeft ook een prijs: de Carrera 4S Cabriolet die wij reden begint bij 152.400 euro inclusief 21% BTW en BPM, voor de PDK bak betaal je 154.100. De Carrera 4 begint bij 134.800 euro. Kies je voor de coupé dan kan je vanaf iets meer dan 120.000 euro een vierwiel aangedreven versie rijden, alle introductieprijzen van de vierwiel aangedreven 911 zijn hier te vinden.

Op de terugweg vraag ik me af of ik ooit zoveel lol heb gehad met een auto. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik wel eens harder heb gelachen of meer plezier heb gehad op bijvoorbeeld een circuit, maar gedurende een dag op zoveel verschillende plekken en wegen? Misschien ben ik een beetje verblind door de afgelopen uren in de auto maar ik kan me op dit moment geen leukere dag met een auto herinneren. Met tegenzin lever ik de sleutels in, dezelfde medewerkster vraagt of we écht de hele dag open hebben gereden. Als we daar bevestigend op antwoorden schudt ze haar hoofd: “You guys are crazy” zegt ze in Duits klinkend Engels. En dat klopt. Filmpje!