Porsche Boxster (981): Rijtest en video

Auteur: , 124 Reacties

Groter, lichter, zuiniger, sterker en sneller. Ach welk persbericht staat er heden ten dage niet vol mee. Daar koop je een Boxster niet voor, maar wel om lol mee te hebben. Tijd om uit te vinden of dat ook lukt.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

De eerste generatie Boxster had wellicht een wat ongelukkige start, midden in de tijd waar Porsche van het pad af leek qua styling (van de koplampen). Althans ik neem aan dat de term spiegelei niet als lief koosnaampje is bedoeld. Generatie twee was al stukken beter en de huidige derde generatie is ook prima. Ook de “man op de straat” (en de “vrouw op de straat”) bleek onder de indruk van de nieuwe Porsjuh. De familieband met de grote broers is duidelijk en het is glashelder dat je niet deze auto uit de garage rijdt voor een retourtje Zweeds woonwarenhuis. Wat dat betreft: missie geslaagd.

Onderhuids veranderde er nog al wat, bijna de helft van de “monocoque” structuur is nu van aluminium, de rest is van staal en magnesium. Het gewicht is daardoor ook gedaald, maximaal 35 kg is er geloosd. Dat maakt geen wereld van verschil, maar het is een goede zaak dat de Boxster in ieder geval niet zwaarder is geworden.

Porsche Boxster 981

Porsche Boxster 981

Motoren
Vreemd genoeg werd de basismotor kleiner dan bij de vorige generatie. Bij turbo- of supercharged motoren zien we dat wel vaker, maar de boxers in alle Boxsters zijn nog atmosferisch. De output bleef bijna hetzelfde, er is 9 pk bij gekomen, maar het koppel nam met 10 Nm af. Totaal levert de 2.7 boxer zescilinder nu 265 pk en 280 Nm. De nieuweling werd wel een stuk zuiniger, niet direct iets wat je zoekt in een sportauto, behalve dat door de lagere CO2-uitstoot de prijs wat meer te behappen is. Zoals je zou mogen verwachten bij een niet-echt-overbemeten blok heeft de boxer wel wat toeren nodig om snelheid te maken. In de met PDK (Porsche Doppelkupplungsgetriebe) uitgeruste testauto regelt de bak dat allemaal voor je, tenzij je zelf met flippers achter het stuur de optimale versnelling kiest. Helemaal feestelijk is het overigens niet, want ondanks dat de PDK bak over de zeven verzetten beschikt, koos Porsche voor relatief lange versnellingen. Het ontneemt de Boxster wat giftigheid die je wel zou mogen verwachten van een auto met sportieve inborst en een Porsche badge.

Porsche Boxster 981

Op papier zijn de prestaties op zich prima: de sprint naar de 100 duurt 5,7 seconden en de topsnelheid is 262 km/u. Op de weg blijkt de Boxster echter geen orgasme-materiaal. De Boxster is best snel, maar dat is net zo’n kwalificatie als een “best leuk meisje” of dat je het “best OK” vindt om naar een balletvoorstelling met dat meisje te gaan. Eigenlijk wil je liever bier gaan drinken met een echt lekker wijf (en ja M/V allemaal hè).

Porsche Boxster 981

Daarmee hoef je de Boxster niet meteen af te schrijven, want er is altijd nog de Boxster S. Die heeft een 3,4 liter grote zescilinder boxer, 315 pk, 360 Nm, sprint naar de 100 in 5 seconden rond en haalt 277 km/u. Dat klinkt al een stuk beter en vermoedelijk doet dat blok door grotere inhoud onderin allemaal een stuk makkelijker. De hiërarchie bij Porsche blijft overigens goed gehandhaafd, want de basis-911 heeft hetzelfde blok maar dan met 350 pk en 390 Nm koppel.

Porsche Boxster 981

Wegligging
In één woord: briljant. Dankzij de middenmotor is de gewichtsverdeling briljant, natuurlijk worden alleen de achterwielaandrijving aangedreven en communicatie tussen wegdek, band en bestuurder is levendig. Dankzij een grotere spoorbreedte en lekker brede banden zijn er bakken met grip en tractie. Zo veel zelfs, dat de 2.7 liter boxer ook daardoor wat “underpowered” voelt. Gebruik de launchcontrol en op droog ontsnapt er geen piepje aan de banden, niets nada noppes. De koppeling krijgt wel op zijn donder. Ga volgas haaks de bocht in in de eerste versnelling en ook dan gebeurt er niets. De Boxster volgt simpelweg de opgelegde koers en schiet richting horizon zonder enige drama.

Porsche Boxster 981

Porsche Boxster 981

De afwerking is van een zeer hoog niveau, het ziet er gelikt uit en de meeste dingen werken erg intuïtief. De Boxster kreeg de uit alle overige Porsche modellen bekende iets schuin oplopende middentunnel, waarop veel van de knoppen zijn ondergebracht. Het navigatiesysteem blijft één van de betere die er uberhaupt is. Het is helaas wel een (tikje prijzige) optie: 3574 euro kost het Porsche Communication Management (PCM) en daar komt nog 878 euro voor Bluetooth bij. Het is meteen een mooi bruggetje naar de prijs. De instapprijs van 63.699 euro is redelijk te behappen, maar op de testauto zat nog voor bijna 31 mille aan opties geschroefd. Dat is bijna de helft van de oorspronkelijke prijs. Er zullen ongetwijfeld klanten zijn die heel gelukkig worden van een “bomvolle” Boxster, maar de volgende dure opties kunnen wat mij betreft direct achterwege worden gelaten: Porsche Active Suspension Management voor 1622 euro (want erg verschil is er niet merkbaar) en het Sport Chrono Pakket Plus voor 2299 euro (dynamische versnellingsbaksteunen, een digitale en analoge stopwatch en de SPORT PLUS knop). De 14-voudig elektrisch verstelbare sportstoelen zitten heerlijk, maar voegen ook gewicht toe en de 2568 euro kan beter aan iets anders besteed worden.

Porsche Boxster 981

Porsche Boxster 981

Een fantastische auto, met fantastische wegligging, mooie afwerking, fraaie opties, maar met de basismotor niet snel genoeg om mijn hart sneller te laten kloppen. Het voelt voor mij alsof je eersteklas naar een mooie bestemming vliegt en vervolgens alleen nog maar geld hebt voor een budget-camping waar je zelf gaat koken. Het beschikbare budget zou ik persoonlijk net even anders uitgeven. Dat wordt dus doorsparen voor de Boxster S met een basisprijs van 76.900 euro. Filmpje!