Porsche doet een Jimmy Carr, betaalt amper belasting

Auteur: , 55 Reacties

Door een opmerkelijke samenloop van omstandigheden kocht niet Porsche VW op, maar slokte de autogigant uit Wolfsburg het sportwagenmerk voor 49,9% op in 2009. Nu wil men haast maken met het opkopen van de overige 50,1%, maar wel via een constructie danwel loophole waarbij géén €1,5 miljard aan inkomstenbelasting wordt afgedragen aan Merkel en Co. Pats! Dé natte droom voor elke boekhouder, en financieel erg slim, maar het Duitse publiek is minder te spreken over deze staatnaai-actie.

Als Volkswagen vóór 2014 de aankoop van autobouwer Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG voltooid, dat op die manier uit het met schulden overladen investeringsvehikel Porsche SE wordt gehaald, kunnen de boekhouders dit als een herstructurering van het bedrijf in de boeken zetten. Porsche SE krijgt naast het aankoopbedrag ook een aandeel met stemrecht, waardoor het niet als ‘aankoop’ kan worden aangemerkt. En daarmee ontwijken ze dus 1.500.000.000 euro aan inkomstenbelasting die Duitsland anders mooi in een knoflookland had kunnen pompen. Illegaal is het absoluut niet, maar Duitse regering wil de deal wel onderzoeken, en de opinie bij onze oosterburen omtrent Porsche zal er ook niet beter van worden.

Deze constructie werd eerder al bekend gemaakt, maar gisteren op de aandeelhoudersvergadering van VW nog even aangehaald door VW’s CEO Martin Winterkorn. Die claimt dat Porsche via deze weg eerder geïntegreerd kan worden in Volkswagen, waardoor de Duitse staat uiteindelijk weer meer inkomstenbelasting van VW kan toucheren. Sure thing, Martin. Erg geloofwaardig.

En daarmee is de Porsche/VW de Jimmy Carr van autoland geworden, de Britse komiek die slechts 1% belasting over zijn vermogen betaalde (inkomen: 3,3 miljoen pond per jaar). Ook dat was niet illegaal, maar tijdens een Eurocrisis leg je zulks moeilijk uit aan het volk.

Aan de andere kant: het leverde zijn programma ‘8 out of 10 Cats‘ wel gigantisch veel kijkcijfers op. Zou dit de sales van Porsches in Duitsland dan een beetje kunnen boosten? Nee, wij denken ook van niet.