Porsche: vier nieuwe modellen binnen zes jaar

Auteur: , 122 Reacties

Dat Porsche plannen heeft om het modellengamma uit te breiden is geen geheim, maar een gesprek met CEO Matthias Müller geeft ons weer wat meer duidelijkheid over de plannen voor de komende jaren. We kunnen de komende zes jaar volgens hem minstens vier nieuwe modellen verwachten.

Om te beginnen is de veelbesproken sub-Boxster “551” geen optie meer volgens Müller. Niet omdat het te duur zou zijn deze te ontwikkelen maar omdat het het imago van Porsche als luxe sportwagenmerk zou kunnen schaden. Daar is iets voor te zeggen maar jammer is het wel voor de minder vermogende liefhebbers van het merk. Maar wat komt er dan allemaal wel op de markt?

Laten we eerst de overduidelijke en bevestigde modellen behandelen. De 918 Spyder is bijna klaar en moet komend jaar op de markt komen. Deze auto moet de concurrentie aangaan met de F12berlinetta’s en Aventadors van deze wereld. Een aantal genodigde oud papier journalisten hebben inmiddels met de 918 mee mogen rijden en zijn onder de indruk. We zullen zien hoe het uitpakt met deze hybride supersporter.

De andere zekerheid in het verhaal is de Macan. De junior-Cayenne op basis van de Audi Q5 is zo goed als klaar en we zien steeds vaker vrijwel ongecamoufleerde modellen op spyshots voorbij komen. Het is waarschijnlijk eerder een kwestie van weken dan van maanden dat we de eerste officiële foto’s te zien krijgen.

Een nieuw mogelijk (en redelijk waarschijnlijk) model is de Pajun (PAnamera JUNior). Deze baby-Panamera gaat het de luxer uitgevoerde modellen van de BMW 5 Serie, Audi A6 en Mercedes E Klasse moeilijk maken. Jep, alleen de luxer uitgevoerde modellen, reken er niet op dat Porsche een 150 pk instappertje gaat leveren. Want luxe sportmerk, enzo. Reken wel op concurrenten voor Audi (R)S modellen, BMW M (Performance) modellen en Mercedes AMG’s en andere dik uitgevoerde modellen. Uiteraard komen er diesels, maar wij gokken erop dat die niet veel kariger worden dan de huidige Panamera instapdiesel met 250 pk. De geruchten over deze auto gaan al heel lang en het lijkt een logische uitbreiding op het gamma. De beslissing over deze auto is echter nog niet definitief genomen volgens Müller en hij zegt ook nog niet te weten wanneer dat wel gaat gebeuren.

De andere auto die veel genoemd is “Project 960”. Over deze auto gaan de wildste geruchten maar de laatste berichten duiden erop dat het een sportwagen wordt tussen de 911 en de Porsche 918 Spyder. Deze zou gebouwd moeten worden op het middenmotor, achterwiel aangedreven MMB platform waarop ook de opvolgers van de Audi R8 en de Lamborghini Gallardo komen te staan. Porsche staat aan het hoofd van de ontwikkeling van dit platform binnen de Volkswagen Group en het lijkt dus voor de hand te liggen dat zij het ook gaan gebruiken. Een concurrent voor de eerder genoemde modellen uit de eigen stal, de Ferrari 458 Italia en de McLaren MP4-12C lijkt dus in aantocht. Porsche onderzoekt de mogelijkheden, maar een beslissing over deze auto wordt pas eind volgend jaar genomen volgens Müller.

Müller laat verder nog weten dat er een aantal carrosserievarianten op basis van de Panamera komen, waaronder een coupé. De Sport Turismo is (nog?) niet goedgekeurd voor productie. Volgend jaar wordt de Panamera echter flink opgefrist dus het zou maar zo kunnen dat we véél, heel veel van die concept terugzien in de nieuwe Panamera.

Het kost 1 miljard per jaar voor Porsche om al deze ontwikkelingen in goede banen te leiden, dus laten we hopen dat de resultaten niet te lang op zich laten wachten.

Update – Volgens steeds hardnekkiger wordende geruchten komt Porsche op de IAA in Frankfurt (september 2013) met een viercilinder turbo-uitvoering van de nieuwe Cayman. Deze Cayman Turbo zou uit een ca. 2,5 liter-blok zo’n 350 pk kunnen toveren. Hiermee zou het vermogen 25 pk hoger uitkomen dan dat van de Cayman S.