Ruim 60% gebruikt de telefoon achter het stuur!

Gepost op 30-11-2012 om 12:18 door - 71 Reacties »

Foei toch!
Ja, ruim 60% van jullie is met zijn telefoon bezig achter het stuur. Moeten jullie niet op de weg letten ofzo?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat ruim de helft van de Amerikaanse weggebruikers onderweg met internet loopt te klooien achter het stuur. Dat deed bij ons de vraag rijzen hoe dat aandeel onder onze bezoekers zou zijn. Welnu, hier zijn de cijfers van ruim 2000 deelnemers:

Als we een optelsommetje maken kunnen we concluderen dat 61% van jullie druk is met zijn telefoon tijdens het rijden, zij het met bellen, emailen, sms'(of pingen, whatsappen etc) of andere zaken. Nu snap ik best dat je op maandagavond in de file even de Autoblog nieuwsbrief leest, dat verklaart ook meteen de 34% die de telefoon naast bellen en sms’en tevens gebruikt om de mail te checken. Maar liefst vijftig procent gebruikt de telefoon om berichtjes te sturen terwijl aangetoond is dat dat gevaarlijker is dan dronken rijden.

Maar goed, de uitslag van deze poll betekent dus ook dat 61% van jullie riskeert om 220 euro (binnenkort zelfs 224 euro) plus administratiekosten) over te moeten maken aan het CJIB wegens niet handsfree met de telefoon bezig zijn. En dan te bedenken dat wél handsfree bellen al gelijk staat aan 4 glazen alcohol. Foei toch, stelletje boeven! Is dat hele “connected zijn” nu echt zo belangrijk? Of vinden jullie de huidige wetgeving dikke onzin en voedt dat deze burgerlijke ongehoorzaamheid?

Is het écht zo gevaarlijk om met je telefoon bezig te zijn, en moet er nog harder opgetreden worden tegen dit soort praktijken? En waar we ook benieuwd naar zijn: doet de 39% van onze stemmers, die hun telefoon wel links laten liggen, dat braaf uit veiligheidsoverwegingen of uit financiële overwegingen?

71 reacties   toon alles
Ik probeer me mobiel zo min mogenlijk te gebruiken maar af en toe een een whatsappie sturen of als je door de file kruipt even mail checken doe ik gewoon. ik denk dat dit voor de meeste mensen geld, al die campagnes helpen toch niet we weten echt wel dat het gevaarlijker is.
@lambo4all: “Me mobiel” Dat alleen zegt al genoeg.
@autobart:

Hij heeft wel gelijk. Ik probeer het ook zo min mogelijk, maar in de file is het een goed tijdverdrijf om nieuws, email etc. te checken.

Ben ook weleens aan het pielen met spotify tijdens het rijden, maar moet toch zeggen dat ik merk dat je dan simpelweg minder geconcentreerd achter het stuur zit!
Ja, natuurlijk, heet toch niet voor niets ‘mobiel’? De nachtkijkerfunctie op je iphone is snachts trouwens ook handig op onverlichte wegen..
Meteen rijbewijs innemen.
@bsxc2: met wat water? Anders is het wel erg hard slikken..
@flippert:

Prima zolang jij t dan met zoutzuur doet ;)
@flippert:

That’s what she said..
uiteraard. vóór het stuur is nog veel gevaarlijker!
Zucht. Toen ik de poll invulde, had ik al verwacht dat de resultaten uit zijn verband zouden worden getrokken. Ik denk dat de 11% mensen die alleen belt in de auto, voor een belangrijk deel netjes gebruik maakt van een carkit en daardoor niet meer wordt afgeleid van het rijden dan iemand die met een bijrijder praat.

Aan de andere kant neemt dit niet weg dat meer dan 50% dan nog steeds in de auto op het schermpje zit te staren. Voor zover mensen dit doen als zij stilstaan in de file heb ik daar niet zo veel problemen mee, maar mensen die in een rijdende auto zitten te sms’en, whatsappen, mailen of andere dingen die ervoor zorgen dat het fysiek niet mogelijk maakt om op de weg te letten, mogen ze wat mij betreft per direct het rijbewijs intrekken.

Als je je sociale netwerken belangrijker vindt dan de veiligheid van je medeweggebruikers, dan ben je wat mij betreft je rijbewijs niet waardig. Daar hebben ze het OV voor uitgevonden.
@dondeboer: Handsfree of niet, je hebt niet de volle 100% van je aandacht bij de weg…
@Emile_Benz: Dat ben je ook niet als je passagiers mee hebt. Je kan het ook overdrijven hoor…

Ik ben ook een van die 11%, maar dan dus gewoon handsfree via de carkit…
Ik merk zelf dat als er een moment komt dat je even extra moet opletten (bij een kruispunt of zo) mijn aandacht volledig bij het gesprek WEG is… En dus daarna altijd even moet vragen wat de persoon aan de andere kant zei. Dus volgens mij valt het (bij mij in ieder geval) wel mee met gevaarlijke afleiding.
@Emile_Benz: Het klopt dat bellen afleid, maar niet erger dan wanneer je met een bijrijder praat (dat gaf ik in mijn eerste bericht ook al aan).

Overigens klopt het wat mij betreft wat Dedon aangeeft: zodra er iets gebeurt op de weg wat mijn aandacht nodig heeft, dan stop ik vanzelf met praten en luisteren en focus ik mij automatisch volledig op de weg.

Dit in tegenstelling tot wanneer je op je schermpje zit te staren, dan klap je eerst op je voorganger en ga je daarna het berichtje dat je aan het lezen was negeren…
@dondeboer: met mijn bijrijder heb ik het over het eten of de vraag of er nog koffiefilter moeten zijn.

Aan de telefoon krijg ik heel andere vragen. (nou wou ik hier wat duurs en moeilijks neerzetten, maar zulke moeilijke vragen krijg ik ook weer niet)
God zij dank ben ik nog niet vergroeit met een mobiele telefoon.
Ik heb totaal niet de behoefde om de gods ganse dag verbonden te zijn met de rest van de wereld.
Email zal me een zorg zijn s’avonds als ik thuis ben zijn ze de eerste.
In het weekend kijk ik helemaal niet om naar mijn telefoon.
De werk phone gaat gewoon uit Vrijdag middag 16.00m uur en pas maandag om ±08:00 uur weer aan.
Prive phone legt het hele weekend op het nacht kasje.
Als de wereld vergaat merk ik dat van zelf wel. LOL
@HZW: Gelijk heb je! Dat dwangmatige bereikbaar zijn altijd, zo vermoeiend :P
@HZW: bejaarde!
@volvov70:
nee
80% van de informatie die je ontvangt is totaal nutteloos.
De rest van de wereld wordt debiel en contact gestoord.
En die constante stroom van informatie is dusdanig nutteloos, maar doet je wel van de rest van je omgeving afleiden.
Praat liever eens tegen een lekker wijf dat in de trein zit
of die je zomaar tegenkomt.
Maar dank zij deze nutteloze informatiebronnetjes leert een ieder het af om gewoon ouderwets te communiceren met zijn omgeving.
En grijpt niemand meer in als een ander zich misdraagt.
We zijn zo met onszelf bezig.
En maar ouwehoeren en klagen dat het zo ongezellig is tegenwoordig.
Ooit een tijdje in Noord Oost Engeland gewoond, Newcastle en daar was het heel normaal dat je ‘s ochtends de buschauffeur goede morgen zei en iedereen lulde tegen elkaar in de bus.
Ik heb daar meer dan 1 lekkere meid weten te scoren.
Zonder aps, WiFi, HTC, Apple of Nokia.
Als dit over tijdens het rijden gaat is het extreem verontrustend imo… In de file is het begrijpelijk; doet iedereen wel denk ik. Stilstaand is het ook niet strafbaar naar mijn weten. Laatste keer dat ik hem achter het stuur gebruikte was om 3 uur ‘s nachts omdat ik even naar het volgende nummer wou switchen op spotify, dus daarmee bracht ik alleen mezelf in gevaar.
@fant: Wordt geen onderscheid gemaakt tussen rijden, langzaam rijden en stilstaan. Je maakt deel aan het verkeer en hebt een telefoon in je handen, dus boete.
@Emile_Benz: Ik heb toch echt gehoord dat het bij stilstaan mag (dus ook bij stoplicht oid), maarja, dat is alweer een tijdje terug, dus misschien zijn de regels aangescherpt.
@fant: als jij stil staat, bijvoorbeeld bij een verkeerslicht of in de file, NEEM jij nog steeds DEEL AAN HET VERKEER. En DAT is het criterium!
@fant: sinds wanneer geloof kun je (de site van) de rijksoverheid geloven…

Er worden genoeg bonnen uitgeschreven voor deze feitjes.
En kun je je de ophef nog over die agent die bellend achter het stuur zat voor een verkeerslicht…?
Bij mij staat hij in de auto altijd op stil. Daarnaast gebruik ik de telefoon in de auto als GPS-navigatie (+ flitsmeister).
Als iemand me wil bereiken terwijl ik in de auto zit, belt die maar naar de autotelefoon. Die kan ik wel handsfree opnemen. Maar tijdens die gesprekken ben ik wel behoorlijk afwezig. De weg heeft namelijk prio1.
Lekker achter mijn computer in de auto, soms wat lastig met de haarspeld bochten hier. Maar de telefoon doe ik niet gebruiken want daar krijg je een boete voor… En natuurlijk 1 hand in de broek…
Haha, geen relaxed ritje mogelijk zonder flitsersapp en Spotify, daarnaast regelmatig op TuneIn van radiostation wisselen, Tomtom-app bedienen, dit berichtje tikken, bellen, appen, … rijden doet de automatische piloot
@SummerSky: als je tunein als radio gebruikt, hoeveel MB data heb je dan wel niet in de maand?
Mensen gebruiken heel vaak de telefoon bij het stoplicht. Het aantal auto’s dat blijft staan bij een groen licht is werkelijk immens aan het worden. Het is echt een epidemie… Iedereen is echt continu aan het klooien met z’n telefoon.
@Sorcerer: Connected Drive noemt BMW dat..
Heb de poll niet ingevuld omdat idd niet gespecificeerd werd of het om handsfree bellen ging of niet. Maar handsfree bellen doe ik wel, ja. Het is waar dat de beller, anders dan een passagier, niet ziet wat er in het verkeer gebeurt. Maar, ik wel. En als ik even extra op moet letten, hou ik even m’n mond/luister ik even niet.

Aan de andere kant vind ik bellen sowieso al vervelend, dus waar mogelijk vermijd ik het :)
Een onderzoek van niets. a) vul ik altijd het meest achterlijke antwoord in en b) heb ik zeker 10x mijn antwoord kunnen geven op deze poll. Ik gebruik mijn browser in ‘privacy-mode’ waardoor cookies en andere onzin niet werkt.


BTW: bij deze poll mistte ik de optie: gebruik mobiel als navigatie..
Op die laatste vraag: veiligheidsoverwegingen. Je mist dingen om je heen als je loopt te kloten met een telefoon, in de file lijkt me dat niet erg, maar rijdend kun je dat gewoon niet maken. Als je het al niet voor jezelf doet, doe het dan in ieder geval voor de ander.
@Vanquish: Ook in de file erg, komt vaak zat voor dat het opeens vol in de remmen gaat, wel zo prettig om dan direct te reageren.
Ik eet altijd een complete rijsttafel achter het stuur, geen probleem toch.
@Tommy2:
Duhhh, jouw stuur staat nog op je buro….
Gelijk aan 4 glazen alcohol?
Ooh kan dus makkelijk…
@kaasboerin: Als je een uurtje belt ben je stomdronken!
Da’s toevallig….sta ik net vast voor de Coentunnel, tijd voor AB!
Je moet natuurlijk wel om de 3 min. mobiel checken of je geeen tweet binnen hebt over dat de zus van je neef een nieuwe FB profielfoto heeft.
Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, aanmelden kan HIER!