Ruim 60% gebruikt de telefoon achter het stuur!

Gepost op 30-11-2012 om 12:18 door - 71 Reacties »

Foei toch!
Ja, ruim 60% van jullie is met zijn telefoon bezig achter het stuur. Moeten jullie niet op de weg letten ofzo?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat ruim de helft van de Amerikaanse weggebruikers onderweg met internet loopt te klooien achter het stuur. Dat deed bij ons de vraag rijzen hoe dat aandeel onder onze bezoekers zou zijn. Welnu, hier zijn de cijfers van ruim 2000 deelnemers:

Als we een optelsommetje maken kunnen we concluderen dat 61% van jullie druk is met zijn telefoon tijdens het rijden, zij het met bellen, emailen, sms'(of pingen, whatsappen etc) of andere zaken. Nu snap ik best dat je op maandagavond in de file even de Autoblog nieuwsbrief leest, dat verklaart ook meteen de 34% die de telefoon naast bellen en sms’en tevens gebruikt om de mail te checken. Maar liefst vijftig procent gebruikt de telefoon om berichtjes te sturen terwijl aangetoond is dat dat gevaarlijker is dan dronken rijden.

Maar goed, de uitslag van deze poll betekent dus ook dat 61% van jullie riskeert om 220 euro (binnenkort zelfs 224 euro) plus administratiekosten) over te moeten maken aan het CJIB wegens niet handsfree met de telefoon bezig zijn. En dan te bedenken dat wél handsfree bellen al gelijk staat aan 4 glazen alcohol. Foei toch, stelletje boeven! Is dat hele “connected zijn” nu echt zo belangrijk? Of vinden jullie de huidige wetgeving dikke onzin en voedt dat deze burgerlijke ongehoorzaamheid?

Is het écht zo gevaarlijk om met je telefoon bezig te zijn, en moet er nog harder opgetreden worden tegen dit soort praktijken? En waar we ook benieuwd naar zijn: doet de 39% van onze stemmers, die hun telefoon wel links laten liggen, dat braaf uit veiligheidsoverwegingen of uit financiële overwegingen?

71 reacties  toon alle reacties
Ik probeer me mobiel zo min mogenlijk te gebruiken maar af en toe een een whatsappie sturen of als je door de file kruipt even mail checken doe ik gewoon. ik denk dat dit voor de meeste mensen geld, al die campagnes helpen toch niet we weten echt wel dat het gevaarlijker is.
Meteen rijbewijs innemen.
@bsxc2: met wat water? Anders is het wel erg hard slikken..
Zucht. Toen ik de poll invulde, had ik al verwacht dat de resultaten uit zijn verband zouden worden getrokken. Ik denk dat de 11% mensen die alleen belt in de auto, voor een belangrijk deel netjes gebruik maakt van een carkit en daardoor niet meer wordt afgeleid van het rijden dan iemand die met een bijrijder praat.

Aan de andere kant neemt dit niet weg dat meer dan 50% dan nog steeds in de auto op het schermpje zit te staren. Voor zover mensen dit doen als zij stilstaan in de file heb ik daar niet zo veel problemen mee, maar mensen die in een rijdende auto zitten te sms’en, whatsappen, mailen of andere dingen die ervoor zorgen dat het fysiek niet mogelijk maakt om op de weg te letten, mogen ze wat mij betreft per direct het rijbewijs intrekken.

Als je je sociale netwerken belangrijker vindt dan de veiligheid van je medeweggebruikers, dan ben je wat mij betreft je rijbewijs niet waardig. Daar hebben ze het OV voor uitgevonden.
@Emile_Benz: Dat ben je ook niet als je passagiers mee hebt. Je kan het ook overdrijven hoor…

Ik ben ook een van die 11%, maar dan dus gewoon handsfree via de carkit…
Ik merk zelf dat als er een moment komt dat je even extra moet opletten (bij een kruispunt of zo) mijn aandacht volledig bij het gesprek WEG is… En dus daarna altijd even moet vragen wat de persoon aan de andere kant zei. Dus volgens mij valt het (bij mij in ieder geval) wel mee met gevaarlijke afleiding.
Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, aanmelden kan HIER!