Ruim 60% gebruikt de telefoon achter het stuur!

Auteur: , 71 Reacties

Ja, ruim 60% van jullie is met zijn telefoon bezig achter het stuur. Moeten jullie niet op de weg letten ofzo?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat ruim de helft van de Amerikaanse weggebruikers onderweg met internet loopt te klooien achter het stuur. Dat deed bij ons de vraag rijzen hoe dat aandeel onder onze bezoekers zou zijn. Welnu, hier zijn de cijfers van ruim 2000 deelnemers:

Als we een optelsommetje maken kunnen we concluderen dat 61% van jullie druk is met zijn telefoon tijdens het rijden, zij het met bellen, emailen, sms'(of pingen, whatsappen etc) of andere zaken. Nu snap ik best dat je op maandagavond in de file even de Autoblog nieuwsbrief leest, dat verklaart ook meteen de 34% die de telefoon naast bellen en sms’en tevens gebruikt om de mail te checken. Maar liefst vijftig procent gebruikt de telefoon om berichtjes te sturen terwijl aangetoond is dat dat gevaarlijker is dan dronken rijden.

Maar goed, de uitslag van deze poll betekent dus ook dat 61% van jullie riskeert om 220 euro (binnenkort zelfs 224 euro) plus administratiekosten) over te moeten maken aan het CJIB wegens niet handsfree met de telefoon bezig zijn. En dan te bedenken dat wél handsfree bellen al gelijk staat aan 4 glazen alcohol. Foei toch, stelletje boeven! Is dat hele “connected zijn” nu echt zo belangrijk? Of vinden jullie de huidige wetgeving dikke onzin en voedt dat deze burgerlijke ongehoorzaamheid?

Is het écht zo gevaarlijk om met je telefoon bezig te zijn, en moet er nog harder opgetreden worden tegen dit soort praktijken? En waar we ook benieuwd naar zijn: doet de 39% van onze stemmers, die hun telefoon wel links laten liggen, dat braaf uit veiligheidsoverwegingen of uit financiële overwegingen?