Saab-gerucht van de Dag: BMW heeft interesse

Auteur: , 77 Reacties

Saab mag dan al enige tijd gestopt zijn met ademen, het betekent niet dat de interesse van potentiële kopers is afgenomen. Sterker nog, er lijkt vanuit steeds meer kanten animo te zijn voor de Saab-restanten. Volgens de curatoren zijn er nu 6 á 7 partijen die als serieus kunnen worden aangemerkt, en één van die partijen zou volgens bronnen uit München komen. Hoeveel autobouwers zaten er ook alweer in München?

Noem het een belachelijk gerucht dat BMW interesse zou hebben in wat er nog over is van Saab, maar vergeet niet dat ze in Beieren weten hoe ze een automotive merk opnieuw in de markt moeten zetten. Met MINI & Rolls Royce als grootste voorbeelden (over Rover hebben we het maar even niet). Bovendien is de Saab-toko in Zweden een relatief koopje als je ziet wat er aan productiematerieel staat. En was de BMW Group niet opzoek naar meer productieruimte? Het is niet voor niets dat ze onlangs in Born waren om met NedCar te praten. Later werd door BMW overigens ontkracht dat ze zaken in Limburg gingen doen.

Het is alleen echter de vraag hoe goed -of slecht- een merk als Saab in de merkenportfolio van BMW past. Als de geruchten kloppen hebben ze namelijk interesse om daadwerkelijk opnieuw Saabs te bouwen in Trollhättan. Het gaat ze dus niet alleen om wat techniek (denk aan het niet gecompleteerde Phoenix-platform) maar om the whole package. Saabs met BMW-techniek, aldus SaabsUnited. Daar worden we toch ietwat sceptisch van. Voetnoot: ze hadden ooit al eens een overeenstemming met Victor Muller bereikt mbt motorenleveranties

Voordat deze wilde verhalen teveel verwachtingen scheppen: het is aan de curatoren om te bepalen wie er met Saab vandoor gaat. Dat hoeft niet perse de bieder met de dikste portemonnee te zijn. En dan is het nog maar de vraag of ze de merknaam Saab kunnen en vooral mogen gebruiken, aangezien die rechten bij Scania (deels VW) en defensieconcern Saab AB liggen. De curatoren lieten vandaag weten dat ze kijken naar de beste kandidaat waar de schuldeisers, werknemers en de regio eveneens baat bij hebben.

De Saabsoap is verre van over, zo blijkt maar weer. We houden de geruchtenmolen uiteraard voor jullie in de gaten, en melden ons weer als er verdere ontwikkelingen zijn.