‘Schroef de kilometervergoeding op naar 24 ct/km’

Auteur: , 27 Reacties

In tijden waarin de benzineprijs record na record breekt is het eigenlijk vreemd dat de belastingvrije vergoeding al zes jaar lang onveranderd is. Je moet tegewoordig welhaast met 90 achter een vrachtwagen slipstreamen om nog een beetje uit de kosten te komen, dus wordt het niet eens tijd voor een ruimere vergoeding?

Als het aan vakcentrale MHP ligt wel. Zij bepleiten een verhoging van de vergoeding, die nu nog op 19ct/km is vastgesteld, naar 24 ct/km. Ruim een kwart meer dus. Dat lijkt misschien veel, maar sinds 2006 is de brandstofprijs met gemiddeld ruim 30 procent gestegen (sinds 2004 zelfs ruim 43%). In dat opzicht valt het voorstel dus best mee.

In de praktijk zal het al dan niet kostendekkend zijn er grotendeels op aankomen hoeveel je auto afschrijft. Met een gemiddeld verbruik van, zeg, 1 op 12 (benzine) red je het met de huidige vergoeding nog. Rij je echter een auto die relatief nieuw is en dus veel afschrijft, dan wordt het wat moeilijker. Met name voor die mensen zou een nieuw tarief van 24 ct/km welkom zijn.

In een reactie liet GroenLinks het volgende weten: ‘lalala..Openbaar Vervoer..lala..trein…lalala..vieze auto’s..lalala duurzaamheid’ (via NOS)

Gaat het lukken? Wordt moeilijk denk ik: al sinds 2008 circuleren er geruchten om de vergoeding juist terug te schroeven. Ook eerder dit jaar dook dit gerucht weer even op, maar toen werd het trouwens wel direct de kop ingedrukt. Dat wel.