Seat Toledo 2013: met een extra dosis ‘meh’

Auteur: , 49 Reacties

Niet dat de nieuwe Toledo een lelijke auto is, maar waarom zou je een merk als 'sportief' willen positioneren als je de nieuwe en langverwachte Toledo heel erg veel op de Skoda Rapid laat lijken?

Na de lekplaatjes was het geen verrassing meer; de Toledo is een ietwat afgezwakte versie van het conceptmodel geworden dat in Genève stond. Geen flitsend rood, goed gevulde wielkasten of spannende stiksels in het interieur. In plaats daarvan krijgen we een grijstint met Prius-achtige velgen. Er is weinig mis met een no-nonsene design dat geen al te zware aanslag op je portemonnee zal plegen, maar daar heeft de VAG-goegemeente toch een Tsjechische tak voor? We zijn benieuwd of die Spaanse reclamemevrouw ook bij de Toledo heel zachtjes “auto emoción” kan fluisteren zonder te knikkebollen.

De 4,48 meter lange Toledo komt op benzinegebied in eerste instantie met TFSI-motoren, die 1.2 en 1.4 liter groot zijn en in vermogen variëren van 75 tot 125 pk. De sterkste benzineverbranders kunnen met de bekende zeventraps DSG-transmissie met dubbele koppeling worden gecombineerd. Dieselen kan met de 1.6 TDI, die als 105 pk-versie (104 gram CO2/km) komt en later ook met 90 spanjoolpaarden onder de kap beschikbaar zal zijn.

Voor een nog niet bekend bedrag komt de Toledo standaard met een scala aan airbags, centrale vergrendeling, een neerklapbare achterbank en elektrieke ramen vóór, wat betekent dat het kroost achterin op slingers is aangewezen. Vanaf volgend jaar staat de auto bij Nederlandse dealers, Spanje en Portugal krijgen ‘m in november al. En, hebben we al heimwee naar deze badboy?