Skoda Rapid: Rijtest en video

Auteur: , 66 Reacties

Skoda vond nog wat ruimte in het modellengamma tussen de Octavia en de Fabia: daar komt vanaf eind van het jaar de Rapid.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Het is op zich wel jammer: de designschetsen van de Rapid waren ronduit gaaf, maar in het echt is de Rapid niet het “badpakkenmodel” waar we op hoopten. Op zich weten we dat de praktische eigenschappen zwaarder gaan wegen bij de vertaling van schets via concept naar productie-auto, maar de eerste persfoto’s waren ook veelbelovend. De auto op de persfoto’s is vanuit de meest gunstige hoek gefotografeerd en lijkt lager op de wielen te staan. De echte Rapid is veel hoger, heeft grote gapende gaten tussen wielkast & band en ziet er daarmee veel minder sexy uit dan je op basis van het eerste fotomateriaal had kunnen verwachten. Geen homerun voor de designafdeling van Skoda dus, wel voor hun huisfotograaf die met ‘makeup’ en gunstige licht ook een muurbloempje er verleidelijk uit kan laten zien. Wat dat betreft is de Rapid net een echt fotomodel.

Skoda Rapid

Skoda Rapid

Hard onderstel
Van een dergelijke familie-auto verwachten we geen hele spectaculaire rijeigenschappen, en de gemiddelde koper waarschijnlijk ook niet. De onderstelafstemming is vooral veilig, duik te hard een bocht in en de Rapid schuift lichtjes over de voorwielen weg. Bij gas los of remmen in de bocht blijft de Rapid vooral stabiel, in dat opzicht zijn er geen nare trekjes. En toch is het onderstel voor dit type auto verre van perfect, de vering is erg hard en dat maakt de auto onrustig in bochten met hobbels.

Ook rechtdoor rijdend toont de Rapid zich een stevige jongen. Zelfs oneffenheden die je met het blote oog amper waarneemt worden heel duidelijk doorgegeven én zijn duidelijk hoorbaar. Alleen op helemaal strak asfalt is het comfort van de Rapid acceptabel, op alle andere wegdekken gaat het onderstel op termijn irriteren. In sportievere auto’s valt daar nog mee te leven, maar voor dit type auto telt het als een zwaar minpunt. Mocht je een Rapid overwegen, maak dan in ieder geval een proefrit over de wegen die het langst geleden een asfalteermachine hebben gezien.

Motoren & transmissies
Weinig verrassingen: uiteraard shopt Skoda in de uitgebreide selectie die de Volkswagen Group ter beschikking heeft. De range start met een 75 pk sterke 1.2 MPI die vanwege zijn uitstoot en bijbehorende CO2-taks voor Nederland nauwelijks interessant zal zijn. De TSI motoren zijn niet alleen krachtiger, maar ook veel zuiniger. De 1.2 TSI is er met 86 en 105 pk, het voorlopige topmodel is de 122 pk sterke 1.4 TSI die standaard is uitgerust met een zeventraps DSG-bak en 134 gram CO2 per km uitstoot. Vreemd genoeg mistten de testauto’s zaken als start-stop, banden met lage rolweerstand en remenergie recuperatie. Dat volgt allemaal later in de vorm van het Green tec pakket waarmee de CO2 uitstoot tussen de 5 en 10 gram per kilometer wordt verlaagd.

Dieselen kan uiteraard ook, maar louter met de 1.6 TDI. De 90 pk sterke versie is er met handgeschakelde vijfversnellingsbak of DSG met zeven verzetten, de 105 pk versie heeft altijd een vijfbak.

Skoda Rapid

Het design van de Rapid definieert dan wel weer de nieuwe family-look van Skoda. De wijzigingen zijn noch ingrijpend noch spectaculair, denk aan de logo op de motorkap die voortaan in het metalen deel zit. Of de koplampen die direct aan de grille aansluiten en met hun scherpe lijnen je zouden moeten laten denken aan het Tjechische vakmanschap op het gebied van glas. Het is maar dat je het weet.

Skoda Rapid

Ruimte
Als er één unique selling point is wat Skoda kan claimen, dan is het ruimteaanbod van de Rapid. Net als bij de Superb heeft Skoda het bij de Rapid voor elkaar gekregen om de ruimte van een klasse hoger te creëren. Het komt vooral door de lengte, bijna 4,50 meter is de Rapid lang, dat is pakweg 30 centimeter langer dan een Volkswagen Golf VI en maar iets korter dan een Octavia. Skoda claimt dan ook de grootste kofferbak (550 liter) in het C-segment (Golf, Megane, Focus etc).
Ook op de achterbank is het prima toeven: de hoofdruimte is net toereikend, maar de beenruimte is voor deze klasse fantastisch. Ik kon moeiteloos achter mezelf zitten, terwijl ik toch 1 meter 94 ben. Kleine kanttekening daarbij is wel dat in een ideale situatie de voorstoel nog iets verder naar achteren had willen zetten, maar de rails zijn niet langer.

Skoda Rapid

We reden met de 1.4 TSI, dat is geen vuurbal met een gewicht van 1236 kg en dus een power-to-weight-ratio van 13,7 kg per pk (Skoda meldt dit in de persdocumentatie). Toch voldoet de 1.4 meer dan prima, voor huis-tuin-en-keuken gebruik zijn de prestaties goed genoeg. Zeker dankzij de gewillige DSG-bak is inhalen of versnellen geen enkel probleem, de bak kiest het juiste verzet wel. De sprint naar de honderd duurt 9,6 seconden, de overige varianten duiken dus niet onder de “magische” grens van de 10 seconden. De topsnelheid bedraag 206 km/u, ook genoeg om nog een klein beetje mee te doen op de autobahn.

Skoda Rapid

Kostenbesparing
De naar verwachting scherpe prijs moet ergens vandaan komen, maar het knappe is dat op het eerste gezicht er amper concessies lijken te zijn gedaan. Pas als je er op begint te letten, merk je hoe Skoda op de kosten heeft kunnen besparen. Bij de DSG-bak zijn er bijvoorbeeld geen flippers achter het stuur aanwezig, terwijl dat wel het geval is bij vrijwel iedere andere auto uit de Volkswagen Group wel het geval is. Het zal geen wereld van verschil in de kosten maken, maar dit soort zaken wordt ook weggelaten om onderscheid te creëren tussen de verschillende merken in de groep.

Skoda Rapid

Wat ongetwijfeld wel meer impact heeft op de kostenstructuur zijn de keuzes voor materialen. Waar een Audi-dashboard of deurpaneel zo zacht aanvoelt dat je er gerust een nachtje op zou willen slapen, daar timmer je met het dashboard van de Rapid een houten tuinhuisje in elkaar. Kneiterhard dus, maar het knappe is dat je het er niet aan afziet. Pas als je als een “echte” autojournalist er op klopt of tikt, merk je dat dit geen Audi of VW materialen zijn.

Skoda Rapid

Simply Clever
We konden er tijdens de twee persconferenties niet omheen: Skoda wil een slim merk zijn. Maar liefst 19 Simply Clever features hebben ze in de Rapid weten te proppen. Sommige zaken zijn bijna gemeengoed, dus zo bijzonder vinden we een USB aansluiting en een parkeertickethouder niet. Wel clever zijn de ijskrabber die in de tankdopklep zijn te vinden en de veiligheidshesjes die onder de voorstoelen zijn geplaatst. Handig, alleen op de achterbank zijn ze dan weer niet te vinden, dus op vakantie heb je alsnog twee of drie rondslingerende hesjes. Tenzij jouw kinderen zo leuk zijn dat ze ze vast aantrekken, dan is het probleem ook opgelost.

Skoda Rapid

Best agers
Schreef ik trouwens kinderen? Kleinkinderen was namelijk net zo op zijn plaats geweest. Behalve de onvermijdelijke zakelijke doelgroep (want varianten met 20% bijtelling), mikt Skoda op de groep “best agers”. Inderdaad, de jeugd spreekt hen ook wel aan met opa of oma. Of een eufemisme te gebruiken: de wat oudere doelgroep der bejaarden en pensionado’s. Die hebben vaak de auto van de zaak moeten inleveren en moeten dan privé wat kopen. Waarom ze “best agers” worden genoemd? Niet vanwege hun goddelijke afgetrainde lijven, noch vanwege hun bijdrage aan de economie (die hebben ze immers al geleverd), maar vooral vanwege hun portemonnee. Met hun riante (pre)pensioenen na een leven lang hard werken, sparen en met meestal een bijna afgeloste hypotheek zijn de portemonnees van de “best ager” bij velen in topconditie. Om de laatste jaren in stijl af te sluiten is zo’n Rapid dan natuurlijk pure verwennerij (kuch).

Skoda Rapid

Beste koop?
Dat hangt er natuurlijk van af wat Skoda voor de Rapid in Nederland gaat vragen. Definitieve prijzen zijn er nog niet, maar als richt-start-prijs werd 15 tot 16 duizend euro genoemd. Dat is scherp, maar dat moet de Tsjechische vertegenwoordiging in Leusden dan nog wel waar maken. Voor die prijs krijg je dan een auto die nergens echt excelleert, behalve wellicht op interieurruimte. Remmen, schakelen, het bochtenwerk, de prestaties, de uitrusting: alles is redelijk, maar niet uitzonderlijk spannend. Het veercomfort is een duidelijk minpunt en met het uiterlijk scoort Skoda in mijn ogen ook geen punten. Vanaf eind van het jaar kan je zelf oordelen: dan staat de Rapid in de showroom. FILMPJE