Swatch Belenos ELV2 rijdt op waterstof en zuurstof

Auteur: , 26 Reacties

Het Zwitserse Swatch ken je waarschijnlijk het beste als een klokjesdealer, maar zij begeven zich ook wel eens in het automotive wereldje. Zo stonden ze aan de wieg van de Smart (Swatch Mercedes ART), en nu proberen ze weer iets: een hybride auto op elektriciteit, waterstof en zuurstof.

In een interview met de Zwitserse krant NZZ am Sonntag geeft Swatch-CEO Nick Hayek aan dat er al een werkend prototype is, maar krijgen we verder niet veel meer details voorgeschoteld. Een beetje graven leert ons echter dat het hoogstwaarschijnlijk om de ELV2 (boven afgebeeld) gaat.

Het klinkt best interessant, hoewel het niet de eerste poging is een auto op waterstof te laten rijden, hier wordt al tijden mee ge-experimenteerd door diverse autofabrikanten. Wat wel in het voordeel van Swatch is, is de nabijheid van de gerenommeerde Technische Hogeschool ETH (Zürich). Ik vermoed dan ook dat er wat lijntjes tussen deze twee liggen, en inderdaad: bij de ontwikkeling is het Paul Scherrer Instituut (dat tot de ETH behoort) betrokken.

De ontwikkelaars hebben hun krachten gebundeld in het bedrijf Green GT, dat eerder onder andere ook de Citroën Survolt maakte. De specs die we tot nu gezien hebben zijn: 40 kW / 54 hp, single-engine, 12 kWh lithium-ion batteries and 25 kW gross fuel cell. (via groen7.nl)