Top 10: langste tunnels ter wereld

Auteur: , 60 Reacties

Vanmiddag ging, na jarenlang (welkom in Nederland) nutteloos leeg te hebben gestaan, dan eindelijk de Leidsche Rijntunnel bij Utrecht (A2) open voor verkeer. Met een lengte van 1.650 meter geen hele korte tunnel voor Nederlandse begrippen, maar op het wereldtoneel doet hij er absoluut niet echt toe. Kijk maar eens naar de volgende top10.

De langste Nederlandse landtunnel is trouwens de Roertunnel (2.450 meter) aan de A73 in het zuiden van het land, ook al zo’n tunnel die werd/wordt geplaagd door sluitingen. Ondergetekende heeft er vroeger nog 3 maanden lang omheen moeten rijden, maar genoeg van dat. Als we ook nattigheid meerekenen dan wordt de Roertunnel overklast door de Westerscheldetunnel, met 6,6 kilometer de langste tunnel voor het wegverkeer in Nederland.

Vorige week deden we de bruggen, en in de comments werd toen het tunnelidee geopperd. Waarom ook niet?

We beperken ons in de top10 tot tunnels waar je ook daadwerkelijk met je auto doorheen kunt rijden. Er zijn treintunnels die vele malen langer zijn, maar die komen hier niet aan bod. Wordt de ‘oude wereld’ ook hier afgtroefd door de jonge/opkomende economieën? Bekijk het zelf:

#10: Baojiashan (China): 11.200 meter – Opening: mei 2009
Baojiashan
De op-twee-na langste (verkeers-)tunnel van China maakt onderdeel uit van de Xi’an-Ankang expressway (G65 – Baotou-Maoming) in de provincie Shaanxi. De snelweg zelf heeft een lengte van 195 km, en is nog maar een paar jaar in gebruik.

#09: Gudvangen (Noorwegen): 11.428 meter – Opening: december 1991
Gudvangen
De op-één-na langste (verkeers-)tunnel van Noorwegen verbindt het dorpje Gudvangen met de Undredalen-vallei er achter.

#08: Mont-Blanc (Frankrijk-Italië) 11.611 meter – Opening: juli 1965
Mont-Blanctunnel
De oudste tunnel van allemaal gaat door de hoogste berg van West-Europa. Het is alleen de vraag of hij bij zijn 50ste verjaardag nog in de top10 zal staan.

#07: Maijishan (China): 12.290 meter – Opening: 2009
Maijishan
De Maijishan Baoji tunnel ligt in Tianshui, Gansu, een behoorlijk stuk landinwaarts voor de Chinezen. Hij begeeft zich namelijk op ongeveer dezelfde lengtegraad als Hanoi (Vietnam). Het is tevens één van de vier tunnels met een dubbele buis in deze lijst (vreemd genoeg zijn alle Aziatische tunnels dubbel, terwijl alle Europese het met één tunnelbuis moeten stellen.

#06: Fréjus (Frankrijk – Italië): 12.898 meter – Opening: juli 1980
Frejustunnel
De Fréjus-tunnel verbindt Frankrijk met Italië. Hij loopt onder de Col du Fréjus tussen Modane (Frankrijk) en Bardonecchia (Italië). 80% van het commerciële wegverkeer tussen de landen gaat via deze tunnel. In de eerste 20 jaar van zijn bestaan hebben al 20 miljoen auto’s gebruik gemaakt van de tunnel.

#05: Hsuehshan (Taiwan): 12.942 meter – Opening: juni 2006
Hsuehshan
Hsuehshan laat zich vertalen als “Snow Mountain”. Sinds de ingebruikname duurt de reis van Taipei naar het graafschap Yilan in het Noord-Oosten van Taiwan nog maar een half uur. Voorheen was dit twee uur.

#04: Arlberg (Oostenrijk): 13.972 meter – Opening: december 1978
Arlbergtunnel
Dit ouwetje in Tirol draait al een tijdje mee. Hij ligt op 1228 meter boven zeeniveau. Er is vier en een half jaar aan gewerkt, en de bouw kostte destijds omgerekend 300 miljoen euro. Hij kan 1.800 voertuigen per uur aan, en heeft er in zijn bestaan al meer dan 3 miljoen verwerkt. Als je er door heen wilt moet je wel even 8,50 euro tol aftikken.

#03: St. Gotthard (Zwitserland – Italië) 16.942 meter – Opening: september 1980
Gotthardtunnel
Wellicht (een van) de bekendste tunnel(s) ter wereld. Dikke kans dat je hier op weg naar Italië doorheen gekomen bent. Ook al bestaat hij meer dan 30 jaar, hij staat nog steeds in de top3. Een gratis tip: hou je aan de maximumsnelheid, want er wordt gecontroleerd. En de bekeuringen zij niet goedkoop.

#02: Zhongnanshan (China) 18.040 meter – Opening: januari 2007
Zhongnanshantunnel
China’s voorlopige meesterwerk onder de Zhongnan-berg door bestaat net vijf jaar. Hij maakt onderdeel uit van de Xi’an-Ankang-snelweg tussen de graafschappen Changan en Zhashui, en kostte iets meer dan 300 miljoen euro om aan te leggen. Lang leve goedkope Chinese arbeid.

#01: Laerdal (Noorwegen) 24.510 meter – Opening: november 2000
Laerdaltunnel
De Laerdal-tunnel, met afstand de langste ter wereld, maakt deel uit van de verbinding tussen de hoofdstad Oslo en Bergen, aan de westkust. Dankzij de tunnel hoef je tussen de steden nu geen enkele pont of moeilijk begaanbare bergpas te nemen. De bouw duurde 5 jaar, en er werd in totaal 2,5 miljoen kuub aan steen voor verwijderd. Bijzonder is dat er in de tunnel nog 3 grotten zitten.

Wow...

Foto credit Leidsche Rijntunnel – Rachid Finge