Top 5 autoverkopen 2012, Korea vs mediterraan Europa

Auteur: , 34 Reacties

De eerste 9 maanden van het jaar zijn voorbij en we kunnen vast wat lijstjes maken. Natuurlijk gaat VW qua verkopen aan kop, daarachter is echter sprake van enig rumoer. Italianen, Fransen en Koreanen vechten om de gunst van de Nederlandse autokoper.

Consumentenvertrouwen, dat hebben we in Nederland niet. Een moeilijke markt voor verkopende partijen. Tel daar een crisis en (relatief) hoge aanschafprijs bij op en het is een waar doemscenario voor de autohandel in ons land. Toch zijn er nog steeds importeurs en dealers die het lukt auto’s aan de man te brengen en zelfs méér verkopen te noteren dan dezelfde periode vorig jaar.

Volkswagen heeft dit jaar al ruim 52k auto’s verkocht. De Golf en Polo zijn voor het leeuwendeel verantwoordelijk maar zelfs de Up! is al bijna 10.000x over de toonbank gegaan. Plek 2: Renault (35k), 3: Peugeot (33k), Opel (31k) en Ford met 30k verkopen. De getallen zijn omhoog afgerond.

Duiken we iets dieper in de cijfers dan valt op dat Peugeot (38k naar 33k), Opel (31k naar 30k) en Ford (34k naar 30k) met moeite de verkopen op peil houden. Auto’s die niemand wil hebben? Hetzelfde geldt voor Seat (16k naar 10k), Skoda (18k naar 13k), Fiat (25k naar 16k) en Citroën (24k naar 21k). Tegelijkertijd zijn de Koreanen met Kia en Hyundai erg goed bezig. Hyundai drong vorige maand de top 5 best verkopende merken binnen, Kia doet dat deze maand! Daarbij staat Kia dankzij de Picanto, Rio en Sportage met 24k verkochte auto’s op een vette +6681 ten opzichte van de eerste 9 maanden van 2011.

Wat verkoopt het best? Nieuwe modellen, vriendelijke prijzen en lage uitstoot tellen mee. Grote dalers in de lijst ontbreekt het echter lang niet altijd aan nieuwe auto’s. Peugeot heeft met de 208 een zeer sterke troef voor de eindsprint. Ford, Skoda en Citroën krijgen het waarschijnlijk zwaar de laatste 3 maanden.

Dankzij BOVAG hebben we nog wat andere opvallende cijfertjes, zo noteren Land Rover en Jaguar dankzij de XF en Evoque stijgende verkoopcijfers. Er is dit jaar 1 Lamborghini verkocht, en Lancia verkoopt meer Thema’s dan Chrysler 300C’s over dezelfde 9 maanden vorig jaar. Best verkochte auto’s dit jaar: 1 Volkswagen Polo, 2 Renault Megane, 3 Peugeot 107.