Video: RX-8 vs Boxster, Mazda crasht hard

Gepost op 23-09-2012 om 20:05 door - 58 Reacties »

RX-8, pak die Boxster!
Ze staan niet vaak tegenover elkaar, de twee verschillen van elkaar als dag en nacht maar op een lege weg zijn het de beste speelkameraadjes. Tot een van de twee crasht, de Mazda RX-8 trekt hier pijnlijk aan het kortste eind.

Zo kan een middagje spelen hopeloos in tranen eindigen. Boxster zoekt RX-8 op een rustig middagje op. Ze praten wat met elkaar, het is gezellig. RX-8 blijkt net een onderstel-upgrade te hebben gekregen. Vering en demping staan goed strak afgesteld voor een circuit-evenement dat later die maand volgt. Normaal gesproken bewaart RX-8 zijn creatieve/wilde uitspattingen voor op het circuit. Boxster weet deze ene keer RX-8 te overtuigen een stukje speels te gaan rijden.

Helaas gaan een felle circuit-setup en grillig (onbekend) asfalt niet samen. De semi-slicks plakken op de openbare weg toch niet zo lekker, de wankelmotor geeft alle krachten zonder enig filter aan de achterwielen door. Een kleine ‘lift’ over een heuveltje met wat nadelig camber en de Mazda staat dwars tussen de planten geparkeerd. Keihard afgeschreven maar de GoPro op het spatbord overleefde het wel. De eigenaar had er het volgende over te zeggen:

Some lessons have to be learned the hard way. I did, so there is a chance that some people would understand that driving recklessly on a public road is totally stupid. It’s dangerous for your life and the life of others.

Inmiddels heeft de beste man zijn verlies genomen en een SUV, Kawasaki Ninja 650r en Ducati Streetfighter als vervanging gekozen. Bekijk de video op autojunk.nl. (via rx8club.com)

RX-8 crash aftermath

Daar lag de RX-8

58 reacties   toon alles
Of ik heb een flashback.. maar dit filmpje is al jaren oud!
@lamborgfan: Iniedergeval, voel je je best genaaid als je maat door rijdt en jij wel van de grond afkomt!
Ja dat is erg zuur. Fijne auto zo’n RX8. Heb er zelf een paar dagen mee mogen sturen en vond het echt kicke. Dat janken tot 9000rpm is echt verslavend. Sterk spul trouwens, zo’n Go-Pro!
@E34M5Touring: Er zijn video\’s op YouTube te vinden waar GoPro\’s vanaf duizenden meters vallen en toch nog werken. Fantastische gadgets!
Jammer!! Maar blijft verraderlijk zo’n stukje scheur asfalt!!

En zonde van die RX8… Boxster had me minder geboeid… Omdat het Porsche is, denk ik.
Stevige vering, uitkijken op de hobbeltjes.
Scheuren op een openbare weg is zeker niet verstandig. Zeker niet als je in België woont. Heb zelf een aantal keer een “net niet” gehad.

Onderstel heeft er wel wat mee te maken in mijn geval. Voorwielaandrijving, maar toch een aantal keer gehad dat de achterkant eerder uitbrak dan de voorkant…

Komt er natuurlijk van met zo’n knalhard onderstel, en dat in combinatie met die fantastisch Belgische wegen. Maar als je dat vertelt tegen iemand, dat de achterkant eerst kwam, en dat bij voorwielaandrijving, kijken ze je met ongeloofwaardige ogen aan.
@SimonMc: Er zijn zat FWD’s die op de grens oversturen. Peug 205 GTI was er een. Renault 5 Turbo, Focus RS. Clio 16V Bj 2002 (zeg maar). Kan me nog een test van Top Gear voor de geest halen met de Clio 185 die toch echt dwars ging.
@E34M5Touring: Ja, inderdaad. Ik weet dat, maar er zijn veel mensen die overstuur uitsluitend aan achterwiel aandrijving toeschrijven. Lijkt in ieder geval wel een Renault kenmerk, mijne is ook een Renault.
@SimonMc: Ja sorry was niet echt duidelijk. Ik probeerde wat voorbeelden aan je stelling toe te voegen. JE hebt helemaal gelijk. Er zijn zat FWD’s met overstuurkarakter. Al zijn dat vaak wel snelle versies. Vooral bij Renault heb ik het idee dat die Cupchassis zo stijf zijn dat ze makkelijk een achterwiel optillen als je hem hard de bocht in gooit. En dan zal die inderdaad wat makkelijker gaan kwispelen. Bij de Focus RS is dit ook het geval.
@E34M5Touring: nog 2 de Corolla 92-97 en 97-02 kunnen er ook wat van
heb het zelf al 2x mee gemaakt dat de achterkant niet deed wat ik wilde waarvan 1x ook goed dwars stond terwijl ik gewoon 50 reed (met natte omstandigheden) op een weg waar ik elke dag rij
@Bart_V: Ik heb zelf een 95er 1.6GXI Corolla gehad. Ik vond het bij die wel meevallen persoonlijk. Mijne dook in ieder geval meer over de voorwielen. Neemt niet weg dat het absoluut mogelijk is.
Een spoiler was handig geweest
@mrbones: Onzin. Heeft hier NIETS mee te maken.
@SimonMc: Tuurlijk wel, je ziet toch dat de achterkant tractie verliest doordat ze hard over die heuvel rijden. Met een spoiler heb je meer downforce en was dit miscchien niet gebeurd.
@mrbones: je ziet in de bocht naar links over het heuveltje (zet maar stil) de voorkant “loskomen” De ruimte tussen band en spatboard is fors. Als de auto dan neerkomt en je wielen staan (teveel) ingedraaid dan gaat ie hard linksaf. Spoilers hadden kunnen helpen maar daarvoor waren de snelheden toch niet hoog genoeg. Weight distrubution is a bitch (if you get it wrong)
Een spoiler helpt natuurlijk sowieso geen flikker als je loskomt van de grond. Byebye downforce.
@bozewolf: Een spoiler maakt je auto ‘zwaarder’. Als je met een zwaarder object met dezelfde snelheid over hetzelfde hobbeltje rijdt, heeft het minder effect.
@kickass: jamaar in dit geval zou een spoiler dus net zoveel helpen als een zak cement… sterker nog een zak cement voorin had waarschijnlijk meer geholpen
Ik zie niet hoe een Kawasaki Ninja 650r en Ducati Streetfighter een veilig alternatief zijn, maargoed dat zal dan wel aan mij liggen :p
@MrSkyline: Ja, ik zag daar ook ergens wel ironie in. Zoiets als een alcoholist die tegen kinderen zegt dat ze van drugs moeten afblijven.
Tipje… als je een klein heuveltje met een “drop” aan ziet komen terwijl je auto niet rechtuit gaat, tik dan bovenaan je remmen aan om de neus naar beneden te drukken. Je raakt dan niet de grip op de vooras kwijt.
@w0o0dy: Goh, dat meen je niet ….
@w0o0dy: Diepe zucht, ik denk dat de bestuurder liever iets meer druk op z’n achterwielen had gehad IPV z’n voorwielen. Dan had die hooguit iets onderstuurd gehad. Immers, zie Porsche met meer druk op de achterwielen, die heeft nergens last van.
Verder rijdt de RX8 niet op semislicks (Yokohama Advan Neova AD08) zoals poster wil doen gevolgen maar gewoon cheap-ass zomerbanden.
Goede keuze van die gast !!

Van een Japans koekblikje, naar ruwe Italiaanse power ….

@pietjepuk: Zal nog vaker stuk gaan dan die RX8..
@kaasboerin: Als ze straks dezelfde ketting krijgen als de TSI motoren…….
@E34M5Touring: Broer had ‘n rode 1098 s, magnesium velgen, zooitje öhlins parts.. Allemaal wel leuk maar die meuk ging continu stuk.
Nu dus de BMW S1000RR.
@kaasboerin: Ja, je hoort het best vaak. Ik ben na de 916 afgehaakt bij Ducati. De modellen daarna (met uitzondering van de 1098 in het wit) vind ik niet zo mooi. Mijn oude baas had zo’n 851 (meen ik) uit de jaren 80. Die moest voordat ie ging rijden eerst langs de werkplaats om hem na te laten kijken. Elke keer als hij naar de TT ging kreeg dat ding een grote beurt en nieuwe accu.
@E34M5Touring: Hahaha. Tegenwoordig valt het dan reuze mee met Ducati maar dat elektronische alarm was gewoon elluke keer kaduuk. Als je dan Zondag effe wilt touren en hij is telkens stuk ben je er op een gegeven moment wel klaar mee.
@kaasboerin: Als je er niet op kan rekenen dat ie het elke keer doet, is dat inderdaad zwaar irritant. Zeker als je even een keer zin hebt en het weer laat het toe. Ik heb zelf net mijn motorrijbewijs. En ben ook aan het rondkijken. Maar ik ben gewoon veel te groot voor zo’n superbike. Het ziet eruit alsof ik op een minibike zit. Voor mij wordt het denk ik zo’n BMW offroad (woutenfiets :( )Ik hoor daar goede berichten over en daar pas ik tenminste een beetje op. Heb op de S1000RR gezeten bij BMW en mijn pa een foto laten maken. Ik leek wel een clown in het circus :)
@E34M5Touring: Hahahaha!
Daar komt bij dat die BMW 100x zo ‘comfortabel’ rijdt als die Duc, die Duc hoort thuis op ‘t circuit, weinig zin om je rug te breken op dat ding op de openbare weg.
Maar zo’n tourer bike van BMW is prima hoor. Ook flink wat praktischer.
@smotsholle: Wat is er mis met porsche?
T zijn wel slaapkamer poster auto\’s.. Een mazda zal ik niet snel opgehangen hebben.. Maar hij heeft tenslotte wel een overweldigende fantastische mega 1.3L motor die rx8! Nee.. Wordt er nog steeds niet wild van..
@lamborgfan: zucht, dat nog niemand een facepalm heeft geplaatst verbaast.
@pietjepuk

Japans koekenblik??
Beetje respect voor stilaan unieke technologie (Wankel!!)
Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, aanmelden kan HIER!