Volkswagen investeert komende 3 jaar €50 miljard

Auteur: , 57 Reacties

Dat zijn nog eens bedragen die er toe doen.... Als autofabrikant valt of staat je succes voor een groot deel met hoeveel geld je in je R&D-afdeling stopt. VAG (de hele groep dus) smijt er de komende drie jaar vijftig miljard euro tegenaan.

Vijftig miljard, da’s best veel geld, vooral als je het uitschrijft: € 50.000.000.000. Met dat geld kan je heel Nederland 2 x 7-baans maken, en dan hou je bij wijze van spreken nog genoeg geld over om de familie Al Thani als hulp in de huishouding in te huren.

Maar laten we de zaken even in perspectief plaatsen: het geld wordt opgesoupeerd aan nieuwe modellen, maar ook aan nieuwe milieuvriendelijke technologieën en productiefaciliteiten. Jaarlijks is er 16,7 miljard te spenderen, en dat op een omzet die in 2011 op bijna € 160 miljard lag.

Grofweg kan je dus stellen dat 10% van de omzet aan investeringen op gaat. Als je het zo bekijkt valt het nog enigszins mee, want, als gezegd, als automaker moet je nou eenmaal fors investeren. Tenzij je Sergio Marchionne heet, dan hoeft het niet.

Een kleine kanttekening: normaalgesproken maakt VAG een vijfjarenbegroting, maar door de onzekere toekomst hebben ze dit nu verkort tot 3 jaar.

Waar moet VAG volgens jou absoluut een deel van die 50 miljard naartoe sluizen? Superdiverse Audi’s? Een flinke extra zak met geld voor de Bugatti SuperVeyron, om hem bijna buitenaards goed te maken? VW Upjes die 1 : 500 kunnen rijden? Toch nog die Lamborghini Estoque? Of misschien een über-Porsche die zich met Ferrari’s aanstaande F70 kan meten?

Maak van je hart geen moordkuil, en deel mee waar jij extra geld naartoe zou schuiven, als je een dag Martin Winterkorn was!

Een kleine nuance: fabrikanten brengen veel vaker dit soort persberichten uit. Er zit dus een grote overlap in de berichtgevingen hierover. Dit bericht over Audi bijvoorbeeld is eigenlijk precies hetzelfde, dat geld is ook onderdeel van de nu begrote 50 miljard.