Volkswagen R: ‘de toekomst is diesel en AWD’

Auteur: , 74 Reacties

En nu niet meteen schrikken, dit is een lange-termijnvisie. Een eventuele Beetle R zal er dus gewoon met 'petrol power' komen. Maar voor de lange termijn mogen we dus ook van VAG dikke performancediesels verwachten. Duitsland diesel-land?

Tijdens de LA Autoshow wist onze Amerikaanse naamgenoot een aantal VW-bobo’s van de R-divisie aan hun jasje te trekken, en een paar uitspraken te ontlokken met betrekking tot VW’s modellen met een R-badge. ‘R’ is momenteel nog geen ‘subsidiairy’ zoals M GmbH of AMG dat zijn, maar het is niet ondenkbaar dat dit gaat gebeuren in de nabije toekomst. Maar goed: “The future is diesel and all-wheel-drive,” aldus de mannen van R. Een interessante weg om in te slaan, en zeker mbt de VS, waar diesel nou niet bepaald op een voetstuk staat.

Met deze uitspraak in t achterhoofd kunnen we voor de toekomst wat interessante producten verwachten. Hierbij denk ik het eerst aan een dikke diesel-golf, die een waardige opvolger voor de Golf GTD moet worden, een auto die met de Golf II werd geïntroduceerd, en onlangs opnieuw werd ingevoerd. Hiervan is zeker nog een overtreffende trap mogelijk. Wat er dan met de huidige R gebeurt weet ik niet, misschien wordt GTI weer de topklassering?

Op termijn met handschoentjes tanken?

Hybrides mogen we ook van VW verwachten, maar toch staart het VW-management zich er niet blind op. VAG is de mening toegedaan dat je de voordelen die je dmv hybride-technologie kunt behalen, ook via gewichtsbesparing kunt realiseren. Momenteel ligt de prijs van lichte materialen echter nog steeds behoorlijk hoog, wat een handicap is als je jezelf niet uit de markt wilt prijzen. VW aast al een tijdje op een aandeel in carbon-fabrikanten, maar werd eerder deze week bij zo’n fabrikant (SGL) afgetroefd door BMW.

We zijn benieuwd hoe de R-badge zich gaat ontwikkelen! Het is in ieder geval een geheel eigen aanpak, of je er nou van houdt of niet. AWD (meer gewicht) en diesel (‘duivelsbrandstof’) zijn nou niet bepaald de eerste 2 termen die in je opkomen als het om een performancelijn gaat.