VW verbant e-mail op Blackberry buiten werktijd

Auteur: , 33 Reacties

VW lijkt de Christmas Spirit helemaal te pakken te hebben. Om de scheidslijn tussen werk en privé wat duidelijker te maken houden de VW-Blackberry-servers het e-mailverkeer buiten de kantooruren tegen. Dit om te voorkomen dat mensen hun werk te veel naar huis nemen.

De actie is niet helemaal nobel en onbaatzuchtig, want vastgesteld in overleg met de vakbonden, maar toch lijkt het me voor de ‘blue collar’ werknemers een prettige ontwikkeling. De vervlechting tussen werk en privé is door de komst van smartphones en andere technologie een heet issue de laatste jaren. Reuters bericht dat er een marge van een half uur (voor en na kantoortijd) wordt aangehouden, en dat daarna de server voor bedrijfs-Blackberry’s op zwart gaat.

De maatregel is van toepassing op iedereen, behalve het hogere management. Het zou ook wat raar zijn als Martin Winterkorn of een andere hoge ome na zes uur niet meer een mailtje kon sturen, want dit soort mensen maakt nou niet bepaald werkweken van 40 uur. Is dit een goed idee, of moet je als werknemer zelf kunnen bepalen of je tot 2 uur ’s nachts nog mails op je telefoon loopt te tikken? De mobiele website, die gisteren nog ververst werd, zal ongetwijfeld wel gewoon 24/7 bereikbaar zijn.

In ander leuk nieuws voor VW: Martin Winterkorn is door het (Duitse) Handelsblatt uitgeroepen tot “manager van het jaar 2011”, en afgelopen dinsdag rolde de 8 miljoenste VW van dit jaar van de band. Dat aantal hebben ze dus mooi gehaald. Hoera.