Volvo V40 D4: Rijtest en video

Auteur: , 68 Reacties

Een vijfdeurs hatchback die bouwde Volvo nog nooit. Maar laat dat nou net één van de grootste segmenten in de markt zijn. Raar dat de Zweden dat nog nooit eerder deden, want de nieuwe V40 is een dijk van auto geworden.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Waar de rest van de automobielbranche nieuwe modellen duidelijk als opvolgers van vorige modellen positioneerd, lijkt Volvo alleen maar te kijken tussen twee welke modellen ze de nieuweling in zullen plaatsen. De V40 is geen opvolger van de C30, geen opvolger van de V50 en zeker ook geen opvolger van de oude V40. De V40 komt in een markt waar het opeens heel druk is geworden: de premium hatchbacks. BMW lanceerde recent de vernieuwde 1-serie, Audi de nieuwe A3, Mercedes-Benz staat op het punt de nieuwe (en veel leukere) A-klasse te lanceren en Lexus heeft de hybride CT200h. Iemand gaat buikpijn krijgen door al deze nieuwelingen, maar dat zou ook best één van de non-premium concurrenten kunnen zijn.

Volvo V40

Vijf motoren met 20% bijtelling
De V40 is er meteen met een breed palet aan motoren, waarbij alleen de sterkste T5 niet in aanmerking komt voor het 20% bijtellingstarief. De T5 is (zoals het historisch gezien hoort) weer een vijfcilinder, 2,5 liter groot en met 254 pk en 360 Nm (400 Nm in overboost). Ongetwijfeld een snoepje van een auto, die zich qua vermogen zonder meer kan meten met de overige GTI’s in deze klasse. De andere twee benzinemotoren zijn beiden 1.6 liter groot en hebben ook allebei een turbo. De T3 heeft 150 pk en 240 Nm, de T4 heeft 180 pk en biedt nog 30 Nm extra tijdens de overboost functie. Nog leuker wordt het bij de diesels: de D3 en D4 zijn beiden vijfcilinders(!) van twee liter groot en bieden respectievelijk 150 en 177 pk en 400 Nm trekkracht. Met een verbruik van 4,4 liter per 100 km en CO2-uitstoot van 117 gram per km komen deze net als de T3 en T4 in aanmerking voor 20% bijtelling. Een echt zuinigheidswonder is de 1.6 liter grote D2 met 115 pk en 270 Nm. De D2 verbruikt slechts 3,4 liter per 100 km en is met 94 gram CO2 uitstoot ook nog eens wegenbelastingvrij.

Volvo V40

We reden de D4 met Geartronic automaat, een heerlijke combinatie die helaas wel 25% bijtelling heeft. De D4 overtuigt op (bijna) alle fronten. Het is een motor waarmee je (te) makkelijk te veel snelheid maakt. Het motor- en het overige geluid is goed weggefilterd, maar wat er van het vijfcilinder roffeltje doorklinkt is een streling voor het oor. In een segment waar bijna alleen nog maar viercilinders verkrijgbaar zijn, is het een genot om met meer cilinders op pad te zijn. In de heuvels rondom Verona had de D4 geen enkel probleem de V40 de helling op te slingeren. Alleen onder de 1500 tpm geeft de vijfcilinder niet thuis, wat wel een naar trekje van de automaat naar voren bracht. Bij een acceleratie vanaf stilstand rolt de V40 D4 eerst loompjes weg, waarna de volledige 400 Nm er iets later in klapt. Het maakt invoegen op tweebaans wegen iets spannender dan het zou moeten zijn. Met de handbak zal dat probleem er niet zijn, maar Volvo mag nog even naar de software kijken om de automaat ook lekker uit de startblokken te laten komen.

Volvo V40

Als de D4 eenmaal rolt heb je nooit meer het gevoel iets te kort komen, tenzij je de ultieme autobahn run aan het doen bent. Met handbak is de koek bij 220 km/u op, de automaat haalt 215 km/u. De sprint naar de 100 doet de handbak in 8,6 seconden, de automaat zou het klusje in 8,3 seconden moeten klaren.

Volvo V40

Rijeigenschappen
Dit is het deel van de test waar het echt leuk begint te worden: het is niet zo dat Volvo geen historie van fijn sturende auto’s heeft, maar ook niet zo dat ze de benchmark in hun klasse vormen. Met de V40 zou dat wel eens kunnen veranderen, want oh boy, sturen dat doet de V40 heerlijk. Voor de echte diehards is er ook nog een instelbare stuurbekrachtiging die in drie standen zwaarder of lichter kan worden ingesteld. In standje medium zit er al genoeg gevoel in, dan heb je in ieder geval niet het idee dat bij iedere hobbel je potentieel een andere koers inzet. In de zwaarste stand wordt het nog fijner, zonder dat je weken in de sportschool hoeft te trainen om de V40 een parkeervak uit te krijgen. Dat komt ook doordat de bekrachtiging varieert naar gelang de snelheid, dat is zo goed uitgevoerd dat je het niet bewust opmerkt.

Het onderstel is stevig, zonder dat het oncomfortabel of stuiterig wordt. Volvo biedt overigens twee onderstellen: standaard is het Dynamic onderstel gemonteerd en voor een meerprijs kan worden gekozen voor het 10mm lagere Sport onderstel. Zelfs met het Dynamic onderstel is het prima hoeken met de V40. Onderstuur treedt laat op en dat kun je prima temmen door van het gas af te gaan; de neus van de V40 duikt dan weer netjes naar binnen de bocht in.

Volvo V40

Helaas “gelooft” Volvo nog steeds niet in flippers achter het stuur om de automaat te bedienen. Het kan wel met de versnellingspook, maar zeker op echte bochtige wegen biedt het zo veel voordeel om dat direct vanaf het stuur te doen. Als pleister op de wonde kan je de versnellingspook dan wel weer in een variant met lichtjes krijgen. Maar als ik zou mogen kiezen, dan had ik liever dat de flippers er wel waren gekomen.

Volvo V40

De ontbrekende flippers zijn een kleine dissonant in een interieur waar heel veel denkwerk in lijkt te hebben gezeten. Eén van de Zweedse engineers liet me op de achterbank plaatsnemen. Met mijn 1,95m pas ik maar net, maar zeker niet achter mijzelf zittend. Dat mijn hoofd niet tegen de naar binnen en naar achter aflopende daklijn loopt heeft te maken met de keuzes die zijn gemaakt om de achterbank vorm te geven. De buitenste twee zitplaatsen zijn wat naar binnen geplaatst: daar is iets meer ruimte en heeft als additioneel voordeel dat je makkelijker naar voren kan kijken omdat je niet recht achter de hoofdsteunen van de voorstoelen zit. En ja de vraag die jij nu ook hebt, stelde ik ook: is het dan nog een echte vijfzitter. Ja en nee: in deze klasse zit je sowieso niet lekker met drie man op de achterbank, maar de enthousiaste Zweed demonstreerde wat ze er op hadden verzonnen om het toch draaglijk te maken. Op de middelste rij is de vulling van zitting en leuning wat dikker, zodat de middelste passagier iets meer naar voren zit en zijn/ haar schouders net voor de andere passagiers op de achterbak vallen. De achterbank leuning staat overigens schuiner dan in vele andere auto’s: beter voor het zitcomfort, maar het snoept wel enkele liter van de bagageruimte af. Vandaar dat andere fabrikanten vaak voor een rechtere leuning kiezen, want het staat zo geil in de specs als je de meeste liters bagageruimte kan claimen.

Volvo V40

Het weer in Verona was er niet naar om het te testen, maar de ijskrabber is weer zo’n detail waarin het doordenken blijkt. De natte ijskrabber ligt meestal te rammelen in één van de kaartenvakken, maar Volvo maakt er een speciaal afgewaterd(!) vakje voor. Zo briljant, dat ik me weer een afvraag waarom dat nog nooit eerder is uitgevonden. Overigens is de V40 ook met een verwarmbare voorruit te verkrijgen, zodat je nog minder hoeft te krabben.

Volvo V40

Stel dat de V40 ooit ingesneeuwd raakt, met of zonder jezelf erin, dan zijn er nog twee features die het leven leuker maken. De eerste is het optionele Volvo Oncall, waarmee de auto alarm kan slaan nadat een ongeluk is gebeurd, maar waar ook een app bij hoort. Met die app kan je de locatie van de auto opvragen, maar ook diverse andere functies checken zoals de nog overgebleven actieradius. Zit je nog in de V40 als je ingesneeuwd raakt, zorg dan dat je een USB-stickje met video’s in Divx bestanden bij je hebt. Die kan de V40 (zolang je stilstaat natuurlijk) gewoon afspelen, audio kan natuurlijk ook (tevens via Bluetooth).

Volvo V40

Veiligheidssystemen
Volvo en veiligheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en de V40 gaat verder waar de S60/V60 zijn gestopt. De lijst met systemen is weer uitgebreid: de V40 heeft Lane Keeping Aid (via trillingen in het stuurwiel, veel fijner dan het akoestische systeem dat tot nu toe werd gebruikt, Park Assist Pilot voor automatisch inparkeren, automatische Road Sign Information, Active High Beam en een Cross Traffic Alert-radarsysteem aan de achterzijde. Dat laatste systeem werkt briljant: stel dat je met de neus naar voren staat ingeparkeerd tussen twee andere auto’s. Je kunt dan niet (of moeilijk) zien of de rijbaan achter je vrij is, dus geeft het systeem met een pieptoon aan als er iets aankomt. Het werkt feilloos, zelfs als een auto nog enkele seconden weg is geeft de pieptoon al aan dat er iets aankomt. Daarnaast is er ook Blind Spot Information System en Pedestrian Detection. Pedestrian Detection met Full auto brake detecteert voetgangers die voor de auto lopen, waarschuwt de bestuurder daarvoor en als die niet snel genoeg reageert, dan grijpt het systeem automatisch in met maximale remkracht. Mocht een aanrijding met een voetganger onvermijdelijk zijn, weet dan de V40 is uitgerust met ’s werelds eerste airbag voor voetgangers.

Volvo V40

Ook City Safety is present, het systeem kreeg een upgrade en werkt nu tot een snelheid van 50 km/u. Het eerdere systeem dat tot 30 km/u werkt heeft in de XC60 al bewezen dat het werkt: een vermindering van het aantal ongevallen met 22 procent – beschreven in een rapport van het IIHS (Insurance Institute for Highway Safety). Uit verzekeringsclaims waarbij de Volvo XC60 is betrokken, blijkt dat City Safety de kosten van letselclaims met 51 procent heeft verminderd. Tegelijkertijd zijn de kosten voor voertuigreparaties bij deze ongevallen met meer dan 20 procent verminderd.

Bij hogere snelheden kijkt het systeem Collision Warning en Auto brake met je mee. Helaas gaf dat systeem wat overduidelijke valse waarschuwingen gedurende de ritten om Verona. Langs de weg geparkeerde auto’s werden soms als gevaar zien. Het vormt een klein smetje op het verder indrukwekkende arsenaal aan veiligheidssystemen.

Volvo V40

Volvo Nederland heeft een verkoopdoelstelling van 1750 V40’s. Op de vraag hoe de order-intake tot nu toe verloopt, kreeg ik geen antwoord, maar wel een veelbetekenende glimlach: de V40 is blijkbaar nu al een schot in de roos bij Nederlandse autokopers. De prijzen zijn ook scherp genoeg: vanaf 25.995 euro kun je kiezen uit de D2 met 115 pk of de T3 met 150 pk. Voor 495 (of 995 bij de basismodellen) euro gooit Volvo er ook nog het Intro Line pakket op met Volvo’s RTI navigatiesysteem, Park Assist achter, Park Assist camera achter, versnellingspookknop met verlichting, High Performance audioinstallatie met USB aansluiting, Bluetooth telefoonsysteem met audiostreaming en het nieuwe Adaptief TFT Crystal instrumentenpaneel met drie instellingen. Over het TFT display heb ik het nog niet eens gehad, maar daarbij worden de tellers vervangen door een instelbaar (ECO, Sport, Elegance) TFT scherm waar diverse andere informatie kan worden getoond zoals bijvoorbeeld aanwijzingen van het navigatiesysteem. Filmpje!