Wat was jouw allereerste auto?

Auteur: , 519 Reacties

Of je hem nou 5 of 50 jaar geleden kocht, je allereerste set wielen blijft je je leven lang bij. Op autoblog lopen aardig wat jongeren rond, maar de oudere garde laat zich ook zeker niet onbetuigd. Dit brede bezoekersspectrum opent mogelijkheden: we willen graag je allereerste auto zien (of erover horen).

Voor de een zal het een vrij recente auto zijn, voor de ander is het wellicht een Austin Talbot Simca Bagheera Tercel 308 GTB uit het jaar Kruik, waar sommigen van ons nog nooit van gehoord hebben. Laat in de comments weten waar jij je allereerste ‘eigen’ kilometers in maakte, en als er foto’s zijn, upload ze dan op autojunk, wederom met de tag ‘mijn-auto‘.

Ik zal u voorgaan. Boven dit artikel ziet u Krisje, vernoemd naar de laatste eigenaresse. Ik werkte destijds naast mijn studie in de keuken van een restaurant, en een van de (ex-)collega’s was zojuist zijn eigen restaurant in Frankrijk begonnen. Samen met een andere keukencollega werd het plan opgevat om hem daar in de zomer eens op te zoeken, en om daar te geraken werd dit Ibizaatje overgenomen van een collega uit de bediening.

Ibiza 1.2

Het model uit 1993 was nog zo vierkant als een telefooncel, woog slechts 890 kg, en herbergde een 1.2 liter-motor met 76 pk. System Porsche trouwens, je weet zelf (jaja…), en ik heb de teller zelfs eens op de 190 gekregen, hoewel ’t doorgaans met 170-175 wel bekeken was (de benzine kostte destijds nog niet zo veel).

Het ding hoekte nog verrassend leuk door de bergen, mits je niet te veel gewicht aan boord had. Hij rook van binnen altijd naar benzine, hij was in de winter niet warm te krijgen, en uiteindelijk begaven beide elektrisch bedienbare ramen het, lekte het dakraam, en floepte de cilinder uit het linkerportier, waardoor er voortaan via de rechterkant ingestapt moest worden, maar hij weigerde nooit dienst, en, als gezegd: zo’n eerste auto blijft je bij.

Deze Seat eindigde overigens 25.000 kilometer later op de sloop, omdat yours truly er weinig fiducie in had dat er nog een verversing van de APK in zat, en er inmiddels een lease-auto was. Exit Seat, enter Ford.

Dat kunnen jullie vast beter! Wat stond er als eerste op jouw oprit / voor je flat, en is het eindoordeel eerder positief of negatief? Gooi het in de groep!