Top 10: Europese steden met slechte verkeerssituatie

Auteur: , 58 Reacties

Het rijden in grote vreemde steden is voor sommigen puur plezier, maar voor meer mensen niet bepaald iets om naar uit te kijken. Navigatieboer Garmin heeft onlangs in een poll gevraagd welke stad nou het aller-kudtst rijdt. Gokjes?

Met een behoorlijke meerderheid werd het Parijs: meer dan een kwart van de 4200+ respondenten uit Nederland, Zweden, Spanje, Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk gaf aan nog liever roestige spijkers in zijn oogleden te steken dan vrijwillig rondjes door de Franse hoofdstad te rijden.

Een goede tweede was Londen, de volledige lijst vind je hier onder. De resultaten verschillen aardig van eerdere uitkomsten door bijvoorbeeld TomTom (hier, hier en hier), maar dit is een poll, en speelt dus meer in op de beleving dan op harde cijfers.

Welke van deze steden heb jij al allemaal per auto bedwongen? En welke was de irritantste?

1. Parijs (1139 votes): 26.94%

2. Londen (476 votes): 11.26%

3. Aalborg (432 votes): 10.22%

4. Rome (425 votes): 10.05%

5. Barcelona (165 votes): 3.90%

6. Marseille (148 votes): 3.50%

7. Napels (120 votes): 2.84%

8. Milaan (116 votes): 2.74%

9. Madrid (93 votes): 2.20%

10. Amsterdam (91 votes): 2.15%58 reacties

Ik heb ze bijna allemaal mogen bezoeken. Ook met de auto. En ik moet zeggen dat ik Parijs niet zo erg vind. Gewoon goed opletten en met de meute mee. Barcelona al helemaal niet. Milaan is redelijk gek maar de scooters zijn daar een groter probleem dan de auto’s. Wel oppassen met parkeren daar, veel hoge stoepen.
@E34M5Touring: Mee eens. Ik rijd liever door Parijs, Londen of Rome dan door Nijmegen of Haarlem om maar wat te noemen.
@911GT2: Nijmegen, ook zo’n heerlijke idd. Of Utrecht. Ook zo’n drama. Heb daar werkelijk nog nooit een stoplicht meegehad.
@E34M5Touring: Nijmegen is een totale ramp om door heen te moeten rijden. Wegen die ingericht zijn als stroomwegen, maar 50km/u als limiet hebben. Begrenzer op 56km/u, anders heeft een van de belachelijk vele palen je te pakken omdat het ongemerkt te snel gaat.
Enkel Parijs met de wagen gedaan en vond die eerlijk gezegd ook best meevallen.

Verbaasd dat Brussel er niet in staat. Als Belg vind ik het keer op keer een gekkenhuis om daar binnen te rijden.
@quin:

Ik ben ook verbaast dat brussel er niet tussen staat
Is echt om een infarct van te krijgen als je daar door rijdt
met je eigen wagen. En ja, ik ben ook in Barca, Parijs en Londen geweest ;)
Iedereen die zelf NIET kan rijden kiest voor Parijs.
Angsthazen !
Amsterdam is gewoon een kudt stad natuurlijk, om te rijden ook ja …
@norge: Noorwegen is Kut. Vooral het volk wat er heen emigreert.
@dheep: Noren zijn prima mensen, op een enkele uitschieter na ;)
@mercs: Noren zijn inderdaad prima mensen, ze zijn bereid om uitschot van Nederland op te vangen. Helaas moeten ze nog wel leren het internet te blokkeren.
@norge: Wat raar:Amsterdammers vinden Den Haag de k*tste stad om te rijden. Het is bij de beesten af met dat eenrichting verkeer waardoor je 2x de route aflegt om ergens te komen. En @dheep krijgt van mij een +1.
Goh, al die voetgangers en fietsers die denken dat alles stoep is.
@kaasboerin: Vandaag in Brugge er weer meerdere gehad. Toeristen die totaal niet uitkijken maar gewoon zo de straat op lopen. Foutje maken OK, maar om als een kip zonder kop de weg over te steken kan ik niet begrijpen. Je hebt niet voor niets een stel ogen en oren gekregen bij de geboorte.
Kopenhagen is anders ook een ramp. Tot nu toe mijn enigste ongeluk daar gehad..
@EFB: Ik vind ongelukken meestal niet zo enig.
@mierenneuker: er was idd niks enigs aan die Deense Deerne die op d’r fiets achterop knalde..
Aalborg is nogal een vreemde eend in de bijt. Qua grootte althans. Moest ’t nota bene opzoeken om erachter te komen dat ’t een industriestad in Denemarken is (net 100.000 inwoners.)
@smultie: Als je het bekijkt op Maps zie je wel direct waarom . Hele lastige ligging om ook maar iets van een structuur in aan te brengen.
Parijs is juist een heerlijke stad om te rijden. Go with the flow en het gaat gegarandeerd goed. Je moet niet bang zijn, tikje brutaal zijn is een must en gebruik de gaten die je ziet. Echt niets aan de hand. Zoals ‘desjonnies’ al opperde; bange automobilisten hebben Parijs op 1 gezet in deze lijst. Ook in Londen is helemaal niets aan de hand.
@borrelnoot: Precies! Vond het een prachtige stad om doorheen te rijden, gewoon rijden zoals de Parijzenaren dat doen en het komt wel goed. Kwestie van je hoofd er bij houden en vooral niet in de stress schieten, iets wat een hoop mensen al beginnen te doen bij de gedachte dat ze de stad in moeten.
Amsterdam: Irritant tussen tram en taxi`s, voetgangers en scooters en parkeren!!

Parijs: Alles lijkt op een achtbaan, verkeer dat invoegt van alle kanten (zonder te kijken maar gewoon doen)……. Vreselijk om daar tijdens spitsuur in de file te staan…. 2 uur voor 3 km………..

Barcelona: een beetje uitkijken voor verkeer van links en rechts maar verder heb ik er geen problemen ondervonden…. Gewoon nuchter blijven.
@schuifmuis: Normaal heb ik ook gewoon 10 bier op, behalve in die steden
Mijn straat staat er niet tussen, enorm kut manoeuvreren tussen al die bestelbussen (want iedereen is tegenwoordig zzp er)Het vinden van een parkeerplek is dan ook een hele sport (2 busjes op 4 plekken) als je ze er op aanspreekt krijg je grote bek. Oh,en politie wil niet komen voor dat soort zaken.

O.T. bijna alle steden wel geweest, moet zeggen dat ’t meer ’t onbekende is in steden waar je niet vaak komt.
10 Europese steden: ik mis er toch nog een paar……… Budapest, Belgrado en sofia zijn er nog een paar……….. wellicht dat deze niet in de Garmin lijst voorkomen natuurlijk……… wat men niet weet niet deert
@schuifmuis: Daar kennen ze het woord navigatie nog niet en gaat alles nog via landkaart ;)
Napels, 3 jaar terug echt een chaos.
Parijs heeft die reputatie. Dus wie dat hebben ingevuld, zullen er vast niet zelf hebben gereden.
Ik zag er tegen op, maar eenmaal in Parijs zie ik het probleem eigenlijk niet. Ik heb een rood verkeerslicht op de Champs Elysee gemist, omdat er wel veel is dat om aandacht vraagt, en ik vooral met de stroom mee reed. Maar ook dat leverde verder geen problemen op.
De meest irritant steden om te rijden, zijn de steden waar alles de hele tijd vast staat. Heb menigmaal in een taxi gezeten in London en dat wilde nog wel eens wat tijd kosten.
Parijs vind ik heerlijk; geen meegaan met de flow en je komt er wel.
Zo vind ik Amsterdam weer irrirtant (en ik kom er vandaan); elke keer sta je weer stil, zeker als je Zuid wil doorkruizen! (laat staan parkeren).

Zurich is ook een irritant stad bijvoorbeeld. Veel rare bochten en onlogische stoplichten. Naast die stoplichten staan flitsers: door rood = 250 CHF (208 EUR!). Daarnaast veel eenrichting verkeer waardoor je flink de lul bent als je even je afslag mist.

En Milaan; heerlijk. Kom er een paar keer per jaar: nooit geen probleem gehad!
Zurich zuigt inderdaad. Ben er bij voorkeur alleen als de Street Parade wordt gehouden, en er dus even geen verkeer door het centrum rijdt.
@gregorius: “nooit geen”?? dus eigenlijk altijd??
China zal ook wel van die plekken hebben
@9000cse

Om nog even terug te komen op een reactie in dit topic ;) (http://www.autoblog.nl/bugatti-veyron-vitesse-vs-rolls-royce-ghost-gespot#c220amg)

http://farm9.staticflickr.com/8469/8138317390_ec12a07625.jpg

Dit zegt voldoende lijkt me…
@C220AMG:
Van mij mag je gelijk hebben hoor! Ik heb het gewoon anders ervaren. Ik heb er enkele jaren gewerkt en daardoor waarschijnlijk een betere kijk gekregen op het rijgedrag in Parijs. Als je je daaraan weet aan te passen, vind ik het rijden daar echt niet zo’n probleem.
Als de boel echt vast zit (en dat gebeurt daar nog al eens, vooral op de toevoerwegen ’s morgens en ’s avonds), is het overal zwaar waardeloos. Of dat nou in Parijs, A’dam of Lutjebroek is.
Ik vond Parijs nog wel redelijk meevallen.

Ik vind het vooral vervelend als scooters, fietsers en motoren overal tussendoor schieten en als tram- en busbanen amper te onderscheiden zijn. Daarom vind ik A’dam wat vervelend.
@utr1984: Scooters heb je in Parijs ook, maar dan veelal op de Peripherique. Daar schieten ze echt aan alle kanten om je heen, heb er al vaak zat zitten vrezen voor mijn spiegels.
Wie is wel eens in Boedapest geweest? Da’s echt een ramp!!!
Rome is inderdaad een chaos van eenrichtingsverkeerdoolhoven, italiaanse chauffeurs en italiaanse scooter-rijders, die allemaal buitengewoon creatieve ideeen hebben over voorrang, rijbanen, en rijrichtingen.
Maar eigenlijk zijn veel oude europese steden een verkeerschaos. Het is eerder dat de duitse steden opvallen door hun uitstekende begaanbaarheid met de auto, daarbuiten is het eigenlijk nooit echt lekker.
@Mairsil: Dat over de Duitse steden was mij ook al opgevallen. Heb me al in verschillende steden zitten verbazen over hoe gestructureerd alles er is. Van een stad verwacht ik toch enige vorm van chaos, maar daar is niets van waar bij de Oosterburen.
als je tijd zat hebt, valt parijs inderdaad mee, maar in de spits is er echt geen doorkomen aan!
Van de grote Europese steden heb ik alleen Lissabon, Barcelona, Porto, Brussel, Antwerpen, Parijs, Boedapest en Praag gedaan en Florence. Maar meestal ’s avonds, op zondag of in de buitenwijken.
Nou, ik vond de nummer 10 al een vrij traumatische ervaring om doorheen te rijden, dus de rest zal ik proberen te vermijden…
Elke stad is kudt om te rijden, punt.
Wat mij opvalt is, dat de meeste probleemervaringen in dit lijstje zich voordoen in Zuid-Europese steden. Ik heb zo’n vermoeden, dat dit vooral ligt aan het machogedrag, dat daar zo vanzelfsprekend is. De lontjes zijn daar meestal nogal kort en conflicten tussen verkeersdeelnemers zijn er aan de orde van de dag.
Zelf vind ik Marseille, Brussel, Zürich, Madrid en Napels nogal “onprettig”.
De tomtom-resultaten verschillen van deze, maar de tomtom-tests gingen ook over iets anders. De drukste stad is niet per se de minst aangename. Er tellen veel meer factoren mee in “kudtst”.
Aalborg? Valt best mee daar. In Kopenhagen is het erger vind ik.
Ik heb in al die steden gereden. Allemaal erg druk. Ik vind dat je in Napels het meeste moet opletten, gelden niet echt regels. Eenmaal gewend had het wel wat daar :p Parijs is gewoon erg irritant omdat het vaak erg druk is, veel wegwerkzaamheden nu.
Ik wil graag Tilburg met stip op 1 noteren: hier heeft een dronken junk de stoplichten ingesteld…
@bordeaux: Misschien was hij nuchter en de inwoners altijd dronken.
Volgens mij is de samensteller van deze lijst nog niet eerder in Kiev Oekraïne geweest, of wel ?

Daar is het nog erger dan in Moskou, en Moskou is al twee keer zo erg als Parijs :S
Aalborg is een vreemde eend in het lijstje.. ik ben minstens 1x per jaar in Aalborg en het is niets meer dan een kleine havenstad in het noorden van denemarken, A-dam is een 10x groter drama
Veel in het buitenland gereden (t/m Moskou toe), maar in Nederlandse steden rijden vind ik risicovoller omdat veel fietsers en voetgangers van alle kanten oversteken, vaak lak hebben aan verkeersregels (scholieren rijden het liefst met z’n driëen naast elkaar) en ook nog alleen rekening houden met zichzelf. Daar heb je in het buitenland zelden last van.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).