‘20% Nederlandse rijscholen werkt zwart’

Auteur: , 27 Reacties

Dat valt me eigenlijk nog best mee.

Als je in Nederland een rijschool wilt beginnen, dan is de drempel niet hoog. Het enige dat je nodig hebt is een bevoegdheid als instructeur en een auto. Daarom bestaan naast een paar grote jongens ook heel veel eenmanszaakjes. En in je eentje alle administratie bijhouden, da’s best lastig.

De Belastingdienst dook wat dieper in het rijleswezen, en constateerde dat bij één op elke vijf rijscholen ‘grote verschillen bestaan tussen het aantal bij het CBR ingekochte praktijkexamens en de omzet die daarmee in overeenstemming zou zijn’, aldus het AD.

En op zich: als jij een kleine rijschool hebt die goed in de buurt bekend is, dan kan je af en toe eens wat rijlessen verstrekken in ruil voor niet monetaire tegenprestaties. Hierbij moet je niet meteen aan handelingen van lichte zeden denken, betaling in natura kan ook op veel andere manieren. Vroeger werd op het platteland de tandartsrekening ook wel eens met een stukje vlees of een zak aardappelen betaald, om maar een dwarsstraat te noemen.

Niet dat we hiermee willen insinueren dat alles bij de grote rijscholen brandschoon verloopt trouwens, bovenstaande is maar een voorbeeld. Heb jij wel eens het idee gehad dat het er bij jouw rijschool niet helemaal koosjer aan toe ging?

Screen: Rijschool Gatar, uit de comments van dit topic.27 reacties

Ik vraag me af hoe ze dat willen controleren..

Moet er een bepaalde gemiddelde omzet zijn per aangevraagd rijexamen?

Wat nou als ik prijsdifferentiatie hanteer? Mensen uit Wassenaar 35 E per uur, mensen uit schilderswijk 20 E per uur?

Beetje apart. Ben wel benieuwd naar de uitrekenmodellen die de belastingdienst wil gebruiken
@alassad: Werkt de belastingsdienst niet met omgekeerde bewijslast?
@sir_smokalot: Zou kunnen. Maar die lijkt me dan, met eerder genoemde argumenten vrij makkelijk te omzeilen.

Iemand verstand hiervan?
@alassad: Prijsdifferentiatie op basis van adres van je klanten? Dan heb je niet alleen met de belastingdienst te doen maar ook mt justitie vanwege discriminatie.
swagfoto
Oude foto, tegenwoordig moeten lesauto’s toch verplicht 5 deurs zijn ;)
@Jesper: jep
@Jesper: Ja is dat zo? Dat dacht ik ook namelijk, totdat ik vorige week een 3-deurs C1 zag staan met L-bordje bovenop.
@Jesper: In de tijd dat ik les had, moesten lesauto’s voor en achter een L bordje hebben. Ik keek ook vreemd op toen mijn leraar vroeg waar je een lesauto aan herkent. Het antwoord was: voor een L, en achter een L, en U ertussen.
@Jesper: Exemenauto moet 5 deurs zijn. Lesauto mag alles zijn. Ferrari F430 Spider of 3-deurs 107 is geen probleem.
Mooi, opdoeken al die beunhazen, is het meteen weer een stuk rustiger op de weg. In sommige steden is ongeveer iedere derde auto een leswagen, slaat nergens op. Ga maar lessen in de achterhoek of zo waar nog ruimte is, maar niet de hele Randstad verstoppen met die k leswagens. is natuurlijk ook de nekslag voor het milieu, al die doelloze ritjes.
@flippert: dat er veel lessers zijn ben ik met je eens maar hoezo is leren rijden doelloos? 1 op de 3 mensen die ik op de weg tegenkom hadden in mijn mening meer van die ”doelloze” ritjes kunnen hebben omdat ze geen hond snappen van het autorijden
Zie je het in deze tijd voor je dat een meisje van 16,5 jaar met een zak kruimige aardappelen komt betalen ( XD ) ?
In natura betalen is gewoon de stoel naar beneden kantelen en lekker pompen met zo’n 16,5 jarig meisje of jongetje. Topvorm van legale pedofilie in Nederland gedoogd door onze huidige politici.
Verder ken ik maar weinig mensen die met alle plezier belasting afdragen. Dit komt gewoon in alle sectoren voor( niks nieuws ).
Er wordt meestal ook voor of na de rit contant betaalt. Wil je alles controleren, dan moet je rijscholen verplichten leerlingen aan te nemen middels een registratie systeem, die zich daarop kunnen aanmelden, waarbij rijscholen zijn aangesloten. ( anders mag je niet rijden ). Zij kunnen dan via een bankrekeningnummer het bedrag kunnen overmaken per les of pakket. Het wordt dan wel ingewikkeld met veel papier werk, maar dan heb je een totale controle over de markt.
@bempi: Dat eerste deel is gewoon debiel… Ik hoop dat je cynisch bent, want anders vrees ik dat het gewoon dom is.

Het gaat gewoon zoals bij elke andere sector: Veel mensen betalen cash per les. Gewoon 50 euro aan het einde van de les in de hand van de instructeur. Aan het einde van de dag zou je netjes moeten opschrijven hoeveel uurtjes je gereden hebt en 50 euro per uurtje moeten opschrijven. Echter zoals het wel vaker gaat bij sectoren waarin bonnetjes niet rechtstreeks uit het apparaat komen rollen; Een gedeelte wordt gebruikt voor de boodschappen en andere gelegenheden.

Belastingontduiken is nou eenmaal de nationale sport en ik betaal alle grote bedragen bij voorkeur contant. Kan de garagehouder/rijschoolhouder ook wat leuks doen ipv de helft overdragen aan de overheid die ze tegelijkertijd aan de andere kant nog verder aan het afknijpen. Als ze ervoor zorgen dat dit soort dingen allemaal exact gecontroleerd gaan worden dan wordt het leven er een stuk duurder op.
@lemster: dat laatste deel is gewoon debiel… Ik hoop dat je cynisch bent want anders is het gewoon dom…
@Svenska_Aeroplan_AB: Jij denkt dat als jij cash betaald bij de garage op de hoek dat dat bedrag altijd netjes opgegeven wordt bij de belasting? Of dat de cafebaas elke dubbeltje in z’n administratie noemt? Blijkbaar ken ik een hoop “criminele” ondernemers, of leef jij onder het genot van naïviteit. We zullen het waarschijnlijk nooit weten.
Overigens ben je over betaling in natura ook belasting verschuldigd.
(hehe, eindelijk heb ik door hoe je hier filmpjes post)
Haha Gerrit uit Venray op de foto. Heb net nog bij hem de post door de brievenbus gedaan!
Oh ze hebben het stokje over genomen van de glazenwassers?

Zwartgeld is goed voor de economie, die 65+`ers met gem. een ton op de rekening daar verdiend niemand wat aan.
@CL65:

Hoezo niet? Als dat geld op de bank staat vloeit het toch ook terug de economie in.
Dacht dat er meer medelanders waren?
Wat is er mis met zwartwerk? Ik zou net stellen dat het je morele plicht is om zo weinig mogelijk geld af te geven tenzij je het met alles wat je regering doet eens bent.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).